Буря в ЕС заради Полша: Европейското или националното право?

Реакциите: Това е атака срещу ЕС, има риск от излизане от Съюза
8 окт 2021 13:08, Елка Василева
117
Буря в ЕС заради Полша: Европейското или националното право?
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд на Полша постанови, че някои от членовете на Договора за Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на страната.

Управляващите от партия Право и справедливост водят серия от спорове с Европейския съюз в редица сфери - от съдилищата до медиите и правата на ЛГБТ общността. Случаят, по който се произнесе Конституционният съд, е свързан с реформата на съдебната система.

Правителството, президентът и парламентът в Полша настояват, че полската Конституция е с по-голяма тежест от европейското право, а решенията на Европейския съд понякога са в конфликт с полското законодателство.

Критиците на управляващите твърдят, че поставянето под въпрос на тежестта на европейското право поставя под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз и стабилността на самия блок.

Решението на полския Конституционен съд, което поставя под въпрос предимството на европейското право по отношение на националното, е атака срещу Европейския съюз, заяви междувременно френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон, предаде Франс прес.

"Това е нещо много сериозно. Това не е технически или юридически въпрос. Това е един отявлено политически въпрос, който се вписва в дълъг списък с провокации по отношение на ЕС", заяви Бон.

"Съществува риск от де факто излизане" от ЕС, "това е атака срещу ЕС" от страна на един Конституционен съд, чиито членове са определени от полското правителство, категоричен бе Клеман Бон.

Европейската комисия даде да се разбере, че основните принципи на европейския правов ред ще бъдат защитавани, предаде ДПА.

Правото на ЕС има предимство над националното законодателство, заяви ЕК. Всички решения на Съда на ЕС имат задължителен характер за властите и съдилищата в държавите членки.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заплаши, че ще има последици след решението на полския съд. "Решението в Полша не може да остане без последици. Предимството на правото на ЕС трябва да бъде неоспоримо. Нарушаването му означава оспорване на един от основополагащите принципи на нашия съюз", заяви той, като призова ЕК да "предприеме необходимите действия".

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че полското правителство си играе с огъня.

„Първенството на европейското право е от съществено значение за интеграцията на Европа и съвместния живот в Европа. Ако този принцип е нарушен, Европа такава, каквато я познаваме, каквато е изградена с Римските договори, ще престане да съществува", каза Аселборн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
3
 
! Отговори
ТолерастА преди 2 години
Скоро всичко ще се успокои и ще си дойде на мястото . Брюксел и Европейския парламент са пълни с третополови джендъре и всякакви любители на иззвратената секксуалност както и управниците на основните държави- членки на Европейския съюз. Точно затова и там правят всичко възможно и новозавладените страни да установят джендърско управление.Затова са и всички тия вопли за правата на третополовите...Решението се взема в момента. Заменят хетеросексуалните с третополови във власта .... и готовооооо.
87
0
 
5
 
! Отговори
Трактора преди 2 години
ЕС е една добра идея, но с лошо, но я същото време невъзможно изпъление. Също като демокрацията, жалко че човешкия живот е твърде кратък, за да видим промяната, а ще живеем в този нещастен експеримент, тъй като европейските народи са вече скопени и ги интересува само дали трансполовите индивиди ще си имат собствена тоалетна
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че всеки разумен човек би избрал националното право.
85
0
 
1
 
! Отговори
До ЕЛИ преди 2 години
От кога Европа трябва да е държава? Никой не е очаквал подобно нещо. Нарича се Европейски съюз, а това не е държава.
84
2
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ЕВРОПА СЕ УПРАВЛЯВА МНОГО ТРОМАВО,ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ И ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ,ЗА КАКВА ДЪРЖАВА ГОВОРИМ КОЯТО Е БЕЗ АРМИЯ И БЕЗ КОНСТИТУЦИЯ
83
1
 
6
 
! Отговори
ЕС ИЛИСЕ РЕФОРМИРА преди 2 години
ИЛИ УМИРА В ТОЯ ВИД НЕ РАЗБРАХА ЛИ ЧЕ НЯМА ДА ГО БЪДЕ С ТАЯ БЮРОКРАЦИЯ,КОРУПЦИЯ БЕЗВЛАСТИЕ НЕ СТАВА ТАКА НИ АРМИЯ ИМА НИ ПОЛИЦИЯ ОБЩА САМО ***
82
1
 
8
 
! Отговори
Предизвестена преди 2 години
смърт...то от създаването на ЕС е било ясно, че след определен срок ще се разформирова..
81
1
 
7
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
До 105Ама те до 5-10 години сами ще си сложат фереджетата така или иначе, даже и на мъЖленцата. Турците, арабите и афганите правят по 5, по 10 деца, а тия гледат кученца.
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие самите от ЕС нарушихте едно от основните си права и това е правото на свободно движение. Така че що Полша да не си прави и тя каквото иска?
79
3
 
13
 
! Отговори
Неблагодарници преди 2 години
Алооу ЕС незабравяйте,че ако не бе Полша при битката за Виена всички днес да сте с фес и фереджета
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 94/95 "Пък как функционира "демокрацията" ние всички гледаме от първи ред, вече 30 години." Знам. Само гледате. Затова сте на тоя хал. :) Но на ЕС по някое време ще му писне от вас.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ама Тогава какво искате от Кьовеши? Оправяйте се сами! Нали не признавате принципите и органите на ЕС? Както сами казвате, те са ви "натрапени" Оправяйте се!
76
2
 
24
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Дайте да се разберем - ЕС е обединение на държави с общи икономически интереси и сходни култури , а не диктатура, така че намесата във вътрешните работи на страните-членки е абсолютно неприемлива !
75
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 91 "българия е подписала всеки договор за ес - факт. само че ирландците правиха референдуми преди подписване на всеки договор, ние не. народът ни дори не беше запознат какво подписват политиците" Явно не си наясно как функционира демокрацията: политиците си си ги избрал да те представляват. Ако си имал въпроси, си имал време да се запознаеш като гражданин и по различни начини да си представиш мнението. Ако не си го направил не реви, че някой е подписал нещо от твое име.
74
12
 
1
 
! Отговори
sas преди 2 години
ако ни питаха 2005-2006 дали искаме ЕС, щеше да е като с ваксините. Никой не иска...По-добре за нищо да не питат народа, че всеки е професор
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българия е подписала всеки договор за ес - факт. само че ирландците правиха референдуми преди подписване на всеки договор, ние не. народът ни дори не беше запознат какво подписват политиците. същото стана и в англия, само че те впоследствие си направиха референдум искат ли такива правила за миграцията, джендърите и народът им каза не. и излязоха. а преди време исландците даже си отписаха външния дълг и също излязоха заради политици, които не са се консултирали с народа си.
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съдилищата на ес бяха създадени да решават търговски въпроси между страните членки,. по - късно добавиха и човешки права като ценност. просто група извратени бюрократи с власт решиха да си узаконяват собствените перверзии, вместо да се занимават с важни неща като уеднаквяване на данъци и заплати, условия на живот, инфраструктура и т.н. искат солидарност, но не дават такава. източна европа не е имала колонии и не следва да споделя чужда историческа вина.
71
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Та колко време ще ви трябва да осъзнаете,че така наречения "Европейски съюз" НЕ Е СЪЮЗ,а "съвременна форма на ИМПЕРИЯТА"..?!..СЪЮЗ ще е ако НАИСТИНА ИМА СЪЮЗ между отделните държави..СЪЮЗ!..В тоя си вариант ЕС просто ДАВА КОМАНДИ,които УЖ "съдружниците" трябва да изпълняват..Не може да имаш СОБСТВЕНО ЛИЦЕ,с което да УЧАСТВАШ в съюза!!!!..Трябва просто да си "Затваряш устата и да продължиш да маршируваш",какъвто беше девиза в армията на Австро-Унгарската ИМПЕРИЯ..
70
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 България е подписала ВСЕКИ общ договор засягаш устройството на ЕС. Приказките за това как "не сме знаели" са за неграмотни. Ти неграмотен ли си?
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно не сте запознати с договорите за ЕС. Полша се присъедини преди нас, а ние през 2007. Тогава нямаше подобни глупости, те започнаха с Лисабонския Договор от декември 2007! Ние също вече бяхме член и то по други правила. В Лисабон им хрумна да правят нещо като съединени европейски щати, ама вместо това, се отклониха към левия бряг и задните отвърстия. Нито Полша, нито ние сме се присъединявали към подобни безобразия, тогава беше единен пазар и безвизова зона, нищо повече.