Само Русия ли може да спаси Европа от енергийна криза?

Владимир Путин действа не от позиция на сила
8 окт 2021 20:05, Нели Христова
248
Само Русия ли може да спаси Европа от енергийна криза?
Снимка: БГНЕС

Пазарът на природен газ навлезе в неизследвана територия. Движенията в цената му в сряда бяха, по думите на един анализатор, "безпрецедентни от годината на точката на либерализация на газа в Европа". Нидерландският газ на едро, европейски еталон, скочи с 30% в рамките на период от три или четири часа от вече покачващата се цена.

Това са смразяващи цифри за европейските правителства, за които наближава зима. А когато ЕС киха, Великобритания, силно разчитаща на внос от целия Ламанш, също настива.

Недостигът на природен газ дойде след поредица от събития, докато икономиките излизаха гладни за енергия от  пандемията. В центъра на бурята е Русия. Тя е най-големият доставчик за Европа, което представлява приблизително 40% от целия газ в ЕС.

Няма съмнение, че това лято Русия не е доставила толкова голям обем газ в северозападна Европа в сравнение с годините преди COVID. От септември до октомври обемите на северозападна Европа са спаднали с около 17%, според Том Марзек-Мансер, водещ европейски анализатор на газ в ICIS LNG Analytics.

Фактът, че руският "Газпром" също не успя да резервира допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна до европейските дестинации за октомври, накара някои да обвинят Кремъл в манипулиране на криза.

"Макар Русия технически да изпълнява договорните си задължения със Запада, тя не се интересува да се възползва от голямото търсене за изпращане на допълнителен газ до своите европейски клиенти. Това е единствената страна, която наистина би могла да облекчи натиска върху цените и е решила да не го прави", казва Мария Шагина, докторант в университета в Цюрих, която се фокусира върху енергийната политика, пред The Guardian.

Кремъл винаги се е стремял да се представя като надежден доставчик на газ за Запада. Неотдавнашните събития обаче биха могли да означават нов етап във външната му политика, тъй като някои анализатори смятат, че Кремъл разглежда рекордните цени на газа като възможност за "Газпром" да притисне западните си партньори да ускорят одобрението за противоречивия газопровод "Северен поток 2".

"Северен поток 2", смятан за жизненоважен от Кремъл, се очаква да удвои доставките на природен газ от Русия до Германия. Но изграждането му раздели европейските нации и предизвика търкания между блока и САЩ. Тръбопроводът ще заобиколи Украйна, което ще струва на страната около 1 млрд. евро при транзит.

"Русия ще почувства, че е в силна позиция и ще се опита да използва своите доставки на газ като лост за ускоряване на окончателното одобрение на "Северен поток 2", на мнение е Шагина. "Русия досега не е използвала газа си като оръжие със Западна Европа."

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция, заяви в сряда, че Русия има капацитета да облекчи енергийната криза, "ако иска". Анализът на агенцията показва, че тя има капацитет да увеличи доставките за Европа с цели 15%.

Сръбският президент Александър Вучич определи Владимир Путин като "крал-производител" на енергийния пазар, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията за конспирация, посочвайки вътрешните нужди на Русия през зимата след студеното първо тримесечие на годината. По-специално германският канцлер Ангела Меркел също бе на страната на Кремъл.

И докато в сряда се наблюдаваха безпрецедентни повишения на цената, това, което последва по-късно през деня, според някои анализатори, сочи всяко предположение за всемогъщество от страна на Владимир Путин като силно преувеличено.

"Нека помислим за евентуално увеличаване на предлагането на пазара, само че трябва да го направим внимателно. Уговорете се с "Газпром" и го обсъдете", каза Путин в коментари, в които веднага се забелязва значителен обрат в покачването на цените от по-рано през деня, дори изтласквайки цените до по-ниски нива, отколкото през преходния ден.

В сряда следобед значително увеличение на доставките на газ от Русия дойде през Полша и Украйна. "Потоците бяха по-големи от предния ден - настъпи незабавна промяна", каза Марзек-Мансер. Има, добави той, "известно убеждение, че може да има повече увеличение през дните и седмиците, които предстоят".

Пълнотата на вътрешното съхранение на газ на "Газпром" трябва да достигне целевите 72,6 милиарда кубически метра до началото на ноември. От този момент нататък Русия трябва да има повече газ за износ.

Повечето анализатори не виждат значителна печалба от "Северен поток 2" тази година, дори ако одобрението е осигурено, като се има предвид, че е вероятно да работи с 10% капацитет.

Дали спасението идва ще стане по-ясно на 18 октомври, датата, до която капацитетът през Украйна и Полша за ноември ще трябва да бъде резервиран.

Якоб Киркегор, старши сътрудник на Германския фонд Маршал, заяви, че развитието показва, че Путин не действа от позиция на сила, а от слабост. "Той трябва да продаде", казва Киркегор. "Да, може да играе на европейските пазари на газ, но също така реагира и на собствената си слабост ... Той няма интерес да налага ускорена декарбонизация в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
5ко преди 2 години
Българските политици ако спомогнат за внедряване на хилядите открития, ще са спасители на България ! Илия Вълков Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Инж. Чавдар Каменаров създаде Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода. Проф. Димитър Митев от ВХТИ Асен Златаров Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия.
174
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 2 години
Докога Русия ще спасява Европа ? Айде сгига са давали жертви за неблагодарници !
173
0
 
4
 
! Отговори
Той е преди 2 години
До АнонименРусия драги, има на кого да продава газа, Китай дърпа яко... А твоят *** ще се разпадне, ако хората изкарат една зима на студено, както се очертава...
172
0
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
И Бай Тошо беше по-далновиден от управляващите ни от зората на демокрацията до сега. Ако бяхме построили АЕЦ Белене и тока от нея беше продаван на контролирани от държавата цени,сега България щеше да е Швейцария на Балканите.
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много разбирачи тука бре! Леле мале!
170
6
 
5
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 2 години
Трябва ли да преминем изцяло към зелена и екологична енергия до края на 2022 година, като затворим окончателно АЕЦ КОЗЛОДУЙ и ВСИЧКИ ТЕЦ В БЪЛГАРИЯ? ***ДА+***НЕ-***
169
0
 
18
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
До анонимен 205,То нали точно това става! Само дето точно европците мрънкат, че руснаците не им задоволяват потребностите от газ! Руснаците, от своя страна, казаха, че доставят договорените количства и нищо не ги задължава да даставят повече от договореното! Чудното в случая е защо, при меко казано влошените отношения между ЕС и Русия, европците пак се обръщат за увеличаване на доставките към Русия като към първи приятел, а не се обръщат към приятелски страни като Катар, Норвегия и САЩ и др.!?
168
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
При цена на газа в ЕС от 1200 $ за 1000 куб.м. , Вучич е договорил с Руските доставчици цена от 270 $ до края на 21г. и за 22г. (справка tass.ru/economika ) . Нашите управляващи *** краварските зад_ници и го отнася обикновения човечец,за съжаление.
167
2
 
19
 
! Отговори
тя преди 2 години
ЕС е пълен с глупендори-----
166
1
 
10
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Ждем хорошую зиму, и жуем поп корн. Хорошая зима - холодная зима
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз моа си позвола уелитчеийту и *** боли ...
164
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не може да бъде! 204 - Да речем, че сега ни купуват тока от АЕЦ белена ... това ще трае 2 години МАКС.
163
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре да допуснеме че тезата на руските агенти у нас е вярна и русия не увеличи доставките, а дори ги намали! Тогава кой какво ще постигне или загуби? ЕС може да премине през големи трудности без руската газ, но ще оцелее! И проблема газпром ще бъде изрязан от европейската енергийна карта, което само по себе си е само позитив!
162
2
 
19
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Не е ли учудващо,а също срамно,че нашите енергийни експерДи се изпокриха като мишки в дупките си,никой сега не смее да издаде ни вопъл ни стон!Да излезат сега тия плъшоци и да ни обяснят че положението е под контрол и АЕЦ белене не ни трябва,защото нямало кой да купува толкова ток!?Защо БНТ не прави сега енергийни форуми с този Хиновски ли ,Хининовски/илиСтрихининовски/,Мартин Димитров и др.да ни обяснят!?подозирам обаче,че това няма да бъде последния горчив хап,може да стигнем и до стрихинина..
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин знае,че ако не ги увеличи ще се опитат да нарочат, Русия, искат да повторят сценария . Всичко с времето си.
160
2
 
20
 
! Отговори
КДК преди 2 години
Нови сакнкции на "лошите" руснаци :). ЕС се оказа доста късоглед.
159
3
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Отговорът на въпроса е не,не може,но може много да помогне за спасението .Но когато давещият се не иска да го спасят,много трудно може да бъде спасен.С АЕЩ Белене ние вече сме почти удавени и даже руснаците не може да ни спасят.Това сами си го решихме и токът в България ще бъде скъп -а някои за това просто се бориха със зъби и нокти и вече си имат в чекмеджетата и златни кюлчета и пачки.Ще бъде интересно бизнесът дали ще може да преглътне високите цени-а алтернатива няма!На печелившите -честито
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе немали такива изолационни костюми за зимаска,къде астронавтите имат такива къде ходат на луната.
157
2
 
26
 
! Отговори
К преди 2 години
А като налагахте смехотворни санкции на руски политици и олигарси и като сме васална територия на Щатите, какво да се очаква?!? Забранихме износът на стоки за Русия, а сега - що няма достатъчно газ?!? Мислете преди да лижете краварски за.дници
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Привет Краснодару! Красная, Затон, Сенной рiьнок, Лорис, Пашковский.