Курц подаде оставка като канцлер на Австрия

Той сам обяви оттеглянето си
9 окт 2021 22:28, Нели Христова
122
Курц подаде оставка като канцлер на Австрия
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Канцлер съобщи, че подава оставка, но ще остане лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната й група.

Решението му идва само дни след като срещу него започна разследване за корупция. Курц предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер на Австрия. 35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Същността на обвиненията е, че между 2016 и 2018 г. „ресурси от финансовото министерство са били използвани за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение, които обслужват изключително партийни политически интереси“. Това е свързано с периода, в който Курц пое ръководството на Австрийската народна партия (АНП) и я вкара в правителството начело на коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPOe).

Прокурорите твърдят, че неназована медийна компания "е получила плащания" в замяна на публикуването на тези проучвания. Въпросната компания не е официално наименувана, но е широко идентифицирана в австрийските медии като таблоида "Остерайх". Групата, която ръководи "Остерайх", излезе с изявление, в което отрича, че са били извършени някакви нарушения при въвеждането в експлоатация или публикуването на нейните проучвания.

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибисагейт".

След като бившият ръководител на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе беше заснет с камера да предлага обществени поръчки в замяна на помощ за партийната кампания, следователите започнаха няколко мащабни разследвания на предполагаемата корупция в австрийската политика.

Някои от тях бяха насочени към високопоставени фигури от АНП, включително Блюмел. Самият Курц бе разследван по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия по корупция, въпреки че не му бе повдигнато обвинение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е навън. При леки съмнения и оставка.А Боко лъже и маже 15 години....
90
0
 
6
 
! Отговори
гост преди 2 години
Тези не са като гербавите селски тарикати, дето отричат всичко. На това му викат съвест и скруполи дето липсват на простакерото от Банкя и антуража от калинки, както и не само на тях.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Курц, не може ли да пренапишеш конституцията или да скъсаш менискус? Или пък да обиколиш австрийските села и да бръщолевиш глупости...Не си уцелил на държава. При нас политиците са снимани в спалните си с кюлчета и пари и никой не им обръща внимание.Било тошоп и хайде...Ама това отстраняване докато се изясни ситуацията...няма такива работи. Е, то затова ние емигрираме при вас, а не обратното !
88
0
 
1
 
! Отговори
Ъхъ... преди 2 години
До мериБаси... Нищо не разбрах от написаното... Букварче ти трябва...
87
1
 
9
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Тиквата ако беше премиер на Австрия , 6 доживотни му не мъртат
86
1
 
13
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
В по-нормалните страни,дори само при съмнения за корупция,политиците на отговорни постове подават оставки,а у нас и при нарушаване на конституцията,и при уличаване в корупция,цари дебелоочие и апетит за още по-голяма власт и обогатяване по престъпен начин.Но това е така,според мен,защото нашата съдебна власт е открай време корумпирана и няма надежда за промяна.Едно куче, научило се да яде яйца,се отучва само когато умре.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А другите *** - Меркел и Макрон, кога? И още по-важно е - кой ще ги смени! Защото най-вероятно ще дойдат още по-големи *** и роби на световнакта мафия, които да изпълняват още по-раболепно и безпрекословно поръчките й!
84
0
 
2
 
! Отговори
ДА преди 2 години
До Андрейчо--Да правим разлика,моля-единият е премиер,другият-президент.Малко повече обща култура!
83
3
 
5
 
! Отговори
мери преди 2 години
Много крадлива е тази народна партия бе то не беше Саркузи Курц Боко и куб други Май задколисието е ЕНП с кражби замзване и наглост Те затова си харесаха Боко а Меркрл излезе хитра побърза да избяга от наближаващите компромат имай се напече работата и с Ккристалина затова всички скочиха срещу Радев че ще се смени статуктвото и вече няма да могат да крадът като луди То опашката за преиденти стана като за маслини
82
0
 
6
 
! Отговори
Boto преди 2 години
Ама този не излезе ли във същия доклад дето излязоха и юнаците на промяната?Единия си подаде оставката веднага докато тече разследването тукашните юнаци за избори ще справят с по неколко офшорки
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли бе, стига с тия размирици из Европа. Не кротнаха тия бе.
80
6
 
5
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Тоя беше ментор на Боко ТИКВАТА, затънал е до уши в корупция като бокича. Сменят го за да избегнат нови избори иначе паляка си остава шеф на партията.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Андрейчо (Коментар 86) Подал е оставка, защото са го притиснали яко и трябва да избира между раиран костюм и оставка ...Австрийската съдебна система не е като нашата (дето ги праща на курорт в Дубай, Украйна или Лондон...)
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи поради лични причини не бях имал време два месеца да чета новини, затова относно Курц последното което бях чел е категоричния му отказ да приеме афганистански бежанци. И сега след 2 месеца колко удобно откривам, че са му скроили шапка. Така сготвиха навремето и Фийон, който щеше да бъде френския Курц. Сега очаквам начело на Австрия да поставят някой ротшилдовски или рокфелекрски слуга като Макрон...
77
9
 
5
 
! Отговори
Андрейчо преди 2 години
Дааа,подал е,защото за разлика от нашия слаб президент има достойнство !!!
76
5
 
17
 
! Отговори
Л.Иванов преди 2 години
Да, подал оставка, защото за разлика от нашия банкянски вожд , има ДОСТОЙНСТВО!
75
5
 
12
 
! Отговори
айде бе преди 2 години
До Бай Баяни40 СороШоидите псевдо "демократи" продават. Това, което "Бай Тошо" е построил...за 40 години Боко и тиквуните около него го разпродават. Това, което бай Тошо е построл демократите дори не могат да ремонтират с милиарди заеми! Сега сме най мизерната, бедна, измираща и скоро *** нация в Европа а преди...Къде ни е науката,спорта, образованието, възпитанието - златки, калинки, чалга, ВинетУ!
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Баяни Я опиши катастрофата дето "Тошо" ти я е натресъл.Що ли си мисля,че по негово време още и сперматозоид не си бил.
73
9
 
9
 
! Отговори
Комуновируса преди 2 години
Господа сънародници, не разбрахте ли,че в България има само едни медии, тези на Прокопиев и кръга "Капитал". По цял ден демонизират ГЕРБ и Бойко Борисов. Те са в основата на тази парламентарна немощ вече половин година.
72
4
 
10
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Е,не е президент-комуност като нашия. Комунистите никога не са виновни за нищо. Три национални катастрофи ни натресаха Тошо,Андрей и Жан.А сега уверено ни води Румен.