Около 39 000 са вакантите места за медсестри в Англия

Има остър недостиг на работна ръка след Brexit
10 окт 2021 17:56, Анисия Иванова
36
Около 39 000 са вакантите места за медсестри в Англия
Снимка: БГНЕС

Британското правителство бе предупредено за задълбочаваща се криза с работната сила в болниците в Англия, които не могат да запълнят десетките хиляди овакантени работни места за медицински сестри, съобщава вестник „Обзървър“.

Болничните власти заявиха, че недостигът на медицински сестри е станал по-остър след трудностите с наемане на работници от Европа.

Последните данни на националното здравеопазване показват, че има около 39 000 ваканти места за медицински сестри в Англия, като най-тревожно е положението в болници в столицата Лондон и Югоизточна Англия,  съобщава БНР.

Броят на медицинските сестри от Европейското икономическо пространство в регистъра на Съвета за медицинските сестри и акушерки е спаднал с 90% след 2016 г. Правителството обеща да увеличи броя на медицинските сестри в националното здравеoпaзване с 50 000 до 2025 година.

Отпуснати бяха 28 милиона паунда през септември миналата година за наемане на сестри от чужбина, като се поеме жилищното им настаняване и полетите. Въпреки това в доклад на мозъчния тръст Nuffield се казва, че за да може правителството да постигне набелязаната си цел, е необходимо да бъдат привлечени повече работници от чужбина.

Премиерът Борис Джонсън вече е под сериозен натиск по въпроса с недостига на работна ръка в страната след Брекзит, от шофьори на камиони до селскостопански работници. Загрижеността на здравните власти от недостига на медицински сестри сега се засилва още повече, след като експерти предупредиха, че в резултат на сезонните грипове тази зима могат да починат до 60 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
14
 
! Отговори
Бг преди 2 години
А в България онзи ден писахте,,че са 35000.
6
3
 
26
 
! Отговори
Авантата свърши преди 2 години
На онези по островите, които още живеят със спомените от империята, хич не им липсва "работна" ръка, ама нещо не й се работи на ръката. Хем боли, хем сърби - свикнали са да се разплуват от плюскане, да къркат и да се друсат на държавна издръжка, но им се прииска и да са независими от Европа. Не мога да забравя отвратната гледка преди десет години - тълпи търтеи, и бели, и цветни, от които гъмжеше центърът на Ковънтри посред бял ден, в работно време. Сега да хапнат дръвцето, отдавна са заслужили.
5
5
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
По цял свят е така, защото медицинска сестра е една от най-ниско платените професии. За да имат медицински сестри, здравеопазването трябва да стане като в САЩ, но Европа я е шубе да махне социалките и да скъса окончателно с този измислен социализъм в който живее.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Катонямат медицински сестри да вземат медицински братя.
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да вземат медицински сестри и бчкаори от Афганистан, източноевропейските роби свършиха.
2
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма недостиг на медицински сестри заради брексит, а заради изискванията за ваксинация срещу ковид - десетки хиляди медицински работници са напуснали работа заради изискването да се ваксинират с отровите на Бил Гейтс.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой не му се ходи да им работи на расистите англичани.