Бандите превзеха улиците, превръща ли се Нидерландия в наркодържава?

Страната е богата, а дава все по-малко пари за сигурността
11 окт 2021 21:35,
120
Бандите превзеха улиците, превръща ли се Нидерландия в наркодържава?
Снимка: Pixabay

Превръща ли се Нидерландия в наркодържава? Тази мисъл съвсем не е преувеличена, ако човек следи актуалните развития в страната. В Амстердам текат два огромни съдебни процеса срещу криминални банди, натрупали състояние от търговията с наркотици. Хората, изпречили се на пътя им, бяха безпощадно ликвидирани - първоначално ставаше дума за конкуренти или ренегати от собствените среди, но постепенно кръгът ставаше все по-широк. Един адвокат и един известен журналист бяха убити насред улицата. Твърди се, че напоследък хора от криминалните среди са проследявали дори министър-председателя на страната Марк Рюте.

А от процесите се знае, че където има съгледвачи, скоро се появяват и убийци. Убийци с автомати, ръчни гранати, гранатомети. Звучи като криминален филм, но е част от нидерландската действителност, разказва Deutsche Welle.

"Нидерландия е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт." Страната е богата, а дава все по-малко пари за сигурността. След убийството на Петер де Врийс натискът над управляващите расте.

Как се стигна дотук?

Председателят на Съюза на полицейските служители констатира още преди две години, че страната „със сигурност има някои характерни черти на наркодържава“. Ян Стройс приведе като аргументи за това свое твърдение загрубяването на нравите в наркосредите и огромната по размери сива икономика. И двете са преки последици от процъфтяващата търговия със синтетични дроги и с кокаин. Защото печалбите от тях са многократно по-големи, отколкото от канабиса. Една хапче екстази се произвежда в Лимбург за 20 цента, но се продава за 20 евро в Австралия. Само оборотът от уличните продажби на синтетични дроги се изчислява на 20 милиарда евро.

Тези суми будят безгранична алчност и водят до също толкова безгранично насилие.

Още по темата
Пристанищата за контейнеровози в Ротердам и в съседния белгийски град Антверпен са станали най-големите средища за търговия с кокаин в Европа. Те изместиха испанските пристанища, които дълго време бяха използвани от южноамериканските търговци на наркотици като врата към Европа. Марокански и албански кланове се утвърдиха междувременно като търговци на едро край Северно море и оттам доставят дрогата в цяла Европа.

Това не е някаква случайност, а следствие от почти идеалния бизнес климат, създаден от самата Нидерландия.
Причината: либералните условия или по-точно казано - небрежното отношение към наркотичните вещества. Канабисът е легален от 1976 година - поне за крайните потребители в т.нар. кофи-шопове. Отглеждането на растението остава забранено, но по този начин държавата на практика принуждава към нелегално поведение, защото въпросните заведения могат да се снабдяват само на черния пазар. А това е нещо като конюнктурна програма за дилърите. Изобщо - условията за тях са изключително благоприятни. Нидерландия има перфектна инфраструктура, европейските граници са отворени, разстоянията до Германия и Франция - къси. Към това се добавя и фактът, че наказанията са най-ниските в Европа. Който бъде заловен с един килограм хероин, обикновено попада в затвора за не повече от година. В Германия и Испания наказанието е минимум 3 години, а в Гърция - дори 10.

Нидерландия все пак не е наркодържава в тесния смисъл на думата. Това понятие е оправдано само тогава, когато организираната престъпност е успяла да превземе и държавни структури. Наркобаронът Пабло Ескобар например беше навремето депутат в градския съвет на Меделин и в колумбийския парламент. Той разполагаше с имунитет, можеше да дава подкупи на съдии и политици, притежаваше луксозна ферма с частен зоопарк. Нидерландия все още е твърде далеч от подобна ситуация. Да, властите дълго време си затваряха очите за ставащото, но междувременно се пробудиха.

Илюзията, с която Нидерландия трябва да се раздели

През последните две години следователите нанесоха тежки удари по организираната престъпност. Това постави бандите под натиск. Само така може да се обясни обстоятелството, че сега те заплашват дори премиера Рюте. Но за да пресуши блатото на престъпността, държавата трябва да отстрани структурните предимства, които сама е създала. Става дума най-вече за сивата зона, възникнала благодарение на половинчатото либерализиране на канабиса и прекалено меките наказания за притежаване на наркотици.

Като начало Нидерландия трябва да се раздели с една илюзия: в днешния глобализиран свят е просто невъзможно да си останеш малък оазис на канабиса, без да привлечеш хора, които печелят парите си с „твърди“ дроги.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
RR Mihaylov преди 2 години
До еврогей от ГерПахахахаха ти си тотално луд бе пичага, или просто никога не си излизал от селото от което си
91
1
 
1
 
! Отговори
До анонимния преди 2 години
а пребългарите са пушили коноп още отпреди тютюна да бъде внесен в Европа от Америка. Народната дума за коноп е "гръсти".
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До д-р ДрегерОпиумният бизнес нито е от вчера, нито от миналия век. Този занаят е стар колкото света, даже и Шерлок Холмс в едноимените произведения е описан като друсалка, преди ВМРО да се пръкнат на сцената. До към 1945 г Лондон се е славил като най-престъпният град в света с най-тежките престъпления, а наркотрафикът се е водил от предтечите на Ситито с транспортен коридор и л/безно съдействие на Източно Индийската компания под много приятните думички пътят на подправките, по-точно какви ..
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим на брюкселските комунисти и алчни клатибюрници които сринаха Европа и докараха хората до просешка тояга. Но има една хубава страна, скоро ще се движим навсякъде безграници и всичките тези скопци и лицемери ще бъдат ликвидирвани по закон.
88
1
 
1
 
! Отговори
еврогей от ГерП преди 2 години
Холандия е фалирала държава
87
0
 
0
 
! Отговори
до хаха преди 2 години
може да са от изтрезвителното но имам познати, а ти нямаш изобщо затова и няма кой да ти помогне да се откачиш от мрежата
86
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До до Мерити имаш познати само в изтрезвителното. Там в делириум ти се раждат тези халцове. Спирай спирта.
85
0
 
1
 
! Отговори
до Мери преди 2 години
аз имам познат в Холандия, синът му беше тероризиран в училище, няколко пъти прави оплакване към директорите на училището, съответно понеже синът му е емигрант - никаква реакция, после се обърнал към полицията - същата работа, принудил се да се сбие за да се защити и за това са го нарочили за хулиган, открили са му досие в полицията, което му затваря вратите за престижни университети и добра работа. Накрая се е принудил да стане член на банда, от тогава никой не го закача. Така че се разкарай с
84
2
 
1
 
! Отговори
Мери преди 2 години
Никой не ви кара насила да пушите трева или друго.Като не ви харесва млъквайте и не ходете там. Ако ви харесва има място където да бъдете щастливи.
83
5
 
1
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Щом хората търсят такава стока значи така трябва. Холандия - супер .
82
2
 
5
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Пък едно време, по времето на опиумните войни, ... основният производител на мак, коноп, тютюн и производните им (опиум, морфин, хероин) е била... България.Следите от този поминък са запазени в герба на С. Македония. Тогава на никого не му е хрумвало да забранява такива неща.Възходът на ВМРО (те преди да станат политическа формация са си били просто мутри които са ходели с пищови по улиците), е свързан с този бизнес.
81
1
 
5
 
! Отговори
ТролиТролевТролистия преди 2 години
Е вярно, че статията е така озаглавена все едно по улиците бродят "Ел пистолерос" в джипове. Със сигурност си имат проблеми с мафията, това, че някой е бил за 3 дена в Амстердам на екскурзията и не е видял хора с автомати да му късат билетчето на входа на кралския музей, не значи, че там всичко е цветя и рози. То при нас колко е мафиотско и пак вечер спокойно се разхожда човек и може да си вземе гурме дюнер от Мария Луиза.
80
6
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Който е ходил в Амстердам знае за какво става въпрос. Уникален град. По кварталите тичат зайчета в София някви бездомни кучета. А къде има повече наркотици в Амстердам или студентски град и люлин?
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холандските мафиоти, освен че са доста дискретни, са и изключително жестоки и брутални. Туристът може да не забелязва нищо особено, но под повърхността ври и кипи. Старите фамилии държат пристанищните райони и не харесват нови играчи. Между другото и в Мексико е подобно положението - там туристи не се пипат /мафията хич не обича да и вземат оборота/ и за тях Мексико е най-безопасното място на света, но намирането на масови гробове продължава...
78
6
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ала бала. Който иска да се бори с дрогата въвежда смъртно наказание и много бързо ще спечели войната. Хванат ли те с дрога, веднага на въжето.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да прекръстят държавата на Холандия
76
7
 
2
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
Polzvaneto na tova zabraneno rastenie e 4e ima vremenen plagopriqten efekt vurhu polovata sistema na 4oveka no sled mnogokratna upotreba q razrushava kakto i drugi oprno dvigatelni funkcii na organizma i ne na posledno mqsto nervnata sistema i za tova q predlagat pri shizofreniq koeto ne e humanno kum bolnite. Polzvat rastenieto hora koito umirat ot glad ili ne mogat da se hranqt ponege sa prepili i cenata moge da e se zapisal v kluba na evnusite.
75
5
 
26
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Статията е писана от някой посредствен студент. Живях две години в Ротердам и след като изгубих 2мин. от живота си да изчета тези небивалици мога със сигурност да кажа, че написаното е плод на жалък опит да се сътвори статия от хоум офиса
74
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен проблемът е в прекалено либералната политика относно организираните престъпни групи.Защо има банди? Защото законите са такива.Как така ходят по улицата с гранатомети и картечници като във някакъв долнопробен екшън филм и стрелят? Откъде такива хора имат такива оръжия и защо не са по затворите? Ето това е въпросът който трябва да бъде зададен а не дали някакво глупаво растение е легално или не и колко струвало екстазито.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охааа, хубава трева има на снимката. Зеленее, без да е много суха. Потекоха ми лигите.