Бандите превзеха улиците, превръща ли се Нидерландия в наркодържава?

Страната е богата, а дава все по-малко пари за сигурността
11 окт 2021 21:35,
120
Бандите превзеха улиците, превръща ли се Нидерландия в наркодържава?
Снимка: Pixabay

Превръща ли се Нидерландия в наркодържава? Тази мисъл съвсем не е преувеличена, ако човек следи актуалните развития в страната. В Амстердам текат два огромни съдебни процеса срещу криминални банди, натрупали състояние от търговията с наркотици. Хората, изпречили се на пътя им, бяха безпощадно ликвидирани - първоначално ставаше дума за конкуренти или ренегати от собствените среди, но постепенно кръгът ставаше все по-широк. Един адвокат и един известен журналист бяха убити насред улицата. Твърди се, че напоследък хора от криминалните среди са проследявали дори министър-председателя на страната Марк Рюте.

А от процесите се знае, че където има съгледвачи, скоро се появяват и убийци. Убийци с автомати, ръчни гранати, гранатомети. Звучи като криминален филм, но е част от нидерландската действителност, разказва Deutsche Welle.

"Нидерландия е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт." Страната е богата, а дава все по-малко пари за сигурността. След убийството на Петер де Врийс натискът над управляващите расте.

Как се стигна дотук?

Председателят на Съюза на полицейските служители констатира още преди две години, че страната „със сигурност има някои характерни черти на наркодържава“. Ян Стройс приведе като аргументи за това свое твърдение загрубяването на нравите в наркосредите и огромната по размери сива икономика. И двете са преки последици от процъфтяващата търговия със синтетични дроги и с кокаин. Защото печалбите от тях са многократно по-големи, отколкото от канабиса. Една хапче екстази се произвежда в Лимбург за 20 цента, но се продава за 20 евро в Австралия. Само оборотът от уличните продажби на синтетични дроги се изчислява на 20 милиарда евро.

Тези суми будят безгранична алчност и водят до също толкова безгранично насилие.

Още по темата
Пристанищата за контейнеровози в Ротердам и в съседния белгийски град Антверпен са станали най-големите средища за търговия с кокаин в Европа. Те изместиха испанските пристанища, които дълго време бяха използвани от южноамериканските търговци на наркотици като врата към Европа. Марокански и албански кланове се утвърдиха междувременно като търговци на едро край Северно море и оттам доставят дрогата в цяла Европа.

Това не е някаква случайност, а следствие от почти идеалния бизнес климат, създаден от самата Нидерландия.
Причината: либералните условия или по-точно казано - небрежното отношение към наркотичните вещества. Канабисът е легален от 1976 година - поне за крайните потребители в т.нар. кофи-шопове. Отглеждането на растението остава забранено, но по този начин държавата на практика принуждава към нелегално поведение, защото въпросните заведения могат да се снабдяват само на черния пазар. А това е нещо като конюнктурна програма за дилърите. Изобщо - условията за тях са изключително благоприятни. Нидерландия има перфектна инфраструктура, европейските граници са отворени, разстоянията до Германия и Франция - къси. Към това се добавя и фактът, че наказанията са най-ниските в Европа. Който бъде заловен с един килограм хероин, обикновено попада в затвора за не повече от година. В Германия и Испания наказанието е минимум 3 години, а в Гърция - дори 10.

Нидерландия все пак не е наркодържава в тесния смисъл на думата. Това понятие е оправдано само тогава, когато организираната престъпност е успяла да превземе и държавни структури. Наркобаронът Пабло Ескобар например беше навремето депутат в градския съвет на Меделин и в колумбийския парламент. Той разполагаше с имунитет, можеше да дава подкупи на съдии и политици, притежаваше луксозна ферма с частен зоопарк. Нидерландия все още е твърде далеч от подобна ситуация. Да, властите дълго време си затваряха очите за ставащото, но междувременно се пробудиха.

Илюзията, с която Нидерландия трябва да се раздели

През последните две години следователите нанесоха тежки удари по организираната престъпност. Това постави бандите под натиск. Само така може да се обясни обстоятелството, че сега те заплашват дори премиера Рюте. Но за да пресуши блатото на престъпността, държавата трябва да отстрани структурните предимства, които сама е създала. Става дума най-вече за сивата зона, възникнала благодарение на половинчатото либерализиране на канабиса и прекалено меките наказания за притежаване на наркотици.

Като начало Нидерландия трябва да се раздели с една илюзия: в днешния глобализиран свят е просто невъзможно да си останеш малък оазис на канабиса, без да привлечеш хора, които печелят парите си с „твърди“ дроги.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
17
 
! Отговори
Дрогар преди 2 години
Какво стана? Нали щеше да изчезне нарко престъпността след легализирането на дрогата?
71
5
 
2
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Браво. Най- накрая нещо различно и нелошо в страна от ЕС. Това е свободата.
70
1
 
16
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Аааа, не така. Това е Нидерландия, това да не ви е Холандия. Няма такова нещо! Всичко е наред, цъфти и връзва! И каква тема е това, наркотици, я пак си продължете важните теми като възможностите за еднополов брак на кралицата и т.н., все важни неща.
69
3
 
21
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
има една приказк, всяка държава е точно отражение на населението й! сиреч каквито си ги пуснеш такава ти става и държавата. в този смисъл ЕС е бъдещ Халифат какъвто е имало 600г в Южна европа, сега е време и на Северна Европа. Който не се учи от грешките си повтаря докато разбере принципа...
68
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех че хубав конопен цвят на снимката, чак ми се припуши тревица.
67
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя отдавна е. Защо да се превръща.
66
12
 
25
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Когато видя статия на Дойче Веле веднага знам, че става дума за пропаганда. Евтина и агресивна. Не вярвайте на нищо, написано от тях. Има да сънуваме стандарта на Нидерландия ... хич не ги мислете.
65
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментираните факти са достоверни и са напълно в унисонс с Европейските ценности, за които непрекъснато ни напомнят евролибералите и еврогейовитв! Светът се е побъркал!!!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другият проблем е че това са болни хора и се нуждаят от помощ.не го осъзнават.просто няма кои да им помогне.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои ги произвежда тези наркотици,въпроса е да се забранът съставките да се произвеждат и да се продават.откъде ги набавят тези съставки в наркотиците.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 75- това е картината в цял свят.не в цяла европа.
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи да се превърне? Тя отдавна си е. Ротердам Амстердам Едни от най-големите пристанища в светът посрещат яко дрога.
60
4
 
22
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Така стоят работите в Нидерландия.Отдавна обществото там е деградирало морално.И не само там.Това е картината в цяла Европа.
59
4
 
19
 
! Отговори
Да се закриват преди 2 години
В Германия във Франкфурт в центъра, шмъркат кока пикльовци по на 18-9 директно пред полицаите. Има 4 квартала в които полицаиите не искат дори да влизат, при сигнал. Араби, чадци, мароканци и всякакви, които няма как да се интегрират. Нашите Цигойнерии, са 10 пъти по "интегрирани" в сравнение с тях. Дано в Германия по бързо дойде нов Хитлер. Плачат си за такъв просто. Единствения начин за интеграция на такива групи е да са поети от Европейски семейства от бебета още, подобно на турците там!
58
2
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
холандия не е държава наркотици проституция еднополови бракове по върховетена властта тази територия не е пример за нищо
57
4
 
17
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Холандия/Нидерландия е една демократична, високо технологична цивилизована,с висок стандарт на живота държава на наркотрафиканти,сводници и хора с всякаква сексулна ориентация!?А,и бивша робвладелческа държава...просто европейска държава за пример!?
56
0
 
9
 
! Отговори
легални ли преди 2 години
До гд Ако за едно хапче се разстрелва на място,и го показват по ТВ та всички говедца да видят,мислиш ли че ще има наркомераклии!?
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там убиват журналисти насред улицата и пак Холандия си е номер едно в класациите за свободна журналистика. Никой не иска да им помогне- да ги смъкне малко в класацията, да ги порицае- мерки да им предпишат и пътна карта. Богати били и имали инфраструктура! "Богат е пък го не пита...." е казал поета. Все с България се занимават и ако не е велето дето по инструкция напада англичани, турци и руснаци- няма кой да обърне внимание.
54
22
 
18
 
! Отговори
:) преди 2 години
Ако Нидерландия е държава на мафията, не знам как да наречем БГ-то. Нидерландия е ултра богата, подредена и стабилна държава. Това, че в някое гето маймунките се били не е от значение. Полицията ще ги смачка като мухи. *** били. Идете и се изрепчете на холандски полицай, като са ***. Боя и спането в килия са гарантирани. После съд, глоби, затвор. Бързо и качествено.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ли бе расти, сър...