Еврокомисар: ЕС ще започне да се разпада, ако се съгласи с Полша

Националното законодателство надвишава европейското, реши полският съд
12 окт 2021 20:18, Анисия Иванова
98
Еврокомисар: ЕС ще започне да се разпада, ако се съгласи с Полша
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз "ще започне да се разпада", освен ако не оспори решението на върховния съд на Полша, че националното законодателство надвишава европейските закони, заяви в понеделник висш служител от блока, предаде "Ройтерс".

Полският конституционен трибунал се произнесе срещу централния принцип на европейската интеграция миналата седмица, като рязко изостри спора за основните ценности между евроскептиците, управляващи във Варшава, и повечето от останалите държави от ЕС.

Повече от 100 000 души протестираха в Полша в неделя в подкрепа на ЕС, биейки тревога за това, което се опасяват, че е перспективата страната им да последва Великобритания и да напусне блока в "Polexit".

"Ако не спазваме принципа в ЕС, че равните правила се спазват еднакво навсякъде в Европа, цяла Европа ще започне да се срива“, каза Вера Йоурова, еврокомисар от съседната на Полша Чехия.

"Ето защо ще трябва да реагираме на тази нова глава в историята, която полският конституционен съд започна", каза Йоурова, отговаряща за ценностите и прозрачността в Европейската комисия.

По един или друг начин решението на трибунала вероятно ще струва скъпо на Варшава.

То следва продължителни и разделителни спорове, в които Полша е обвинена от много западни държави, международни наблюдатели на правата и застъпници за ограничаване на независимостта на медиите и съдилищата, както и за нарушаване на правата на жените, мигрантите и ЛГБТ общностите, след като партията "Закон и справедливост" (PiS) спечели властта през 2015 г.

Комисията, пазител на договорите на ЕС, вече отказа одобрението си за плана за възстановяване на Полша, който е необходим, за да позволи на Варшава да използва милиардите евро от ЕС, за да подпомогне съживяването на икономическия си растеж, подкопан от пандемията от коронавирус.

Освен че блокира изплащането на средства за възстановяване на Полша, комисията може да реши да използва нов и все още неприлаган инструмент, за да спре финансирането на държави, за които се смята, че нарушават ключови ценности, заложени в европейските закони.

Други страни от блока биха могли да възобновят забавеното разследване за подбиване на демократичните права в Полша, което може да стигне чак до взимане на правото на глас на Варшава в блока. Но това е малко вероятно.

Базираната в Брюксел комисия може също да започне ново съдебно дело срещу Варшава за нарушаване на законодателството на ЕС и така да принуди Европейският съд да наложи санкции на полското правителство.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
85, Вера Уюрова е върла феминистка. Заради такива като нея омразата м/у половете расте и мъжете заслужено трепят жени на поразия. През 16 век тая щеше да изгори на клада, а сега яде огромни средства за феминиснична отрова. За за има все пак справедливост, след разпада на ЕС за такива като нея трябва смъртно наказание и то незабавно. Никога повече жена да не си и помисли да командва мъж безнаказано, както сега феминистките се гаврят с мъжкия пол. Браво на талибаните, така им трябва на жените!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпа Вера Йоурова, разбираме тревогата, че разпадането на ЕС е лична трагедия в социален план - няма да си комисар. За всичко останало не следва да се безпокоиш - хората ще разтурят или ще укрепят ЕС не под централен натиск, а по собствена воля, продуктувана от стремежа към по-добър живот. Каквото и да стане, за добро е! Засега оставаш комисар.
67
0
 
9
 
! Отговори
Георги Ковачев преди 2 години
"Повече от 100 000 души протестираха в Полша в неделя в подкрепа на ЕС". 100 хил. от 38,2 милиона - това са едва 0,2-0,3 процента от цялото население на Полша. А ЕС явно има трудности със идеята, че Полша има много по-малка полза от ЕС, отколкото ЕС от Полша.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паяците в буркана започнаха да се изяждат един друг.
65
1
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
И язе сум сугласен с 81 . Никъф феминизъм Женътъ тряаа си знай мястото.Ко могу говори и си фантазира бой и такоане отзад. Стаат кротки и послушни !
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша е фашистка държава.
63
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои глуппаци от Източния Блок не разбират, че това ще им е АБСОЛЮТНО НАЙ-ПОСЛЕДНИЯ шанс да заживеят като що годе нормални държави. Изпуснат ли го, оттам нататък за тях следва само мизерия.
62
0
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Нека да се съгласи. Дай, Боже!
61
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 "Крайно време е да се отсече главата на ламята наречена ЕС! Браво на поляците и унгарците" Руснаците откога чакат тия балъъъци да забравят как ги мачкаха с танковете по площадите, за да ги почнат пак като се направят на голямата работа. Тогава обаче няма да има кой да ги спасява.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гейове и феминистки са узурпирали властта в Европа. Все за женски права *** по всички медии. И тая Вера Уйюрова е крайно-бясна феминистка. Дошла и в България да заплашва, заради неприемането на истанбулската конвенция. Никакви конвенции и директиви не трябва да ни се налагат. Най-голямото зло за света е феминизмът. Ако има начин да се отнемат изцяло женските права както в Афганистан светът ще се кротне и ще заживее в мир. Жени щели да управляват света, айде холан, само мъжки бой ще ги оправи.
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много народ не е доволен от брюкселската бюрокрация. Но я погледнете например българската национална държава. Която е на път да откаже и последните мислещи да гласуват на поредните избори. А защо си мислите, че полската и унгарската са нещо кой знае колко по-различно? А с подобни 'нища' дали ще е по-добре?
58
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша без ЕС са гола вода. Ние сме на системи, но като гледам радиф и червените как прецакват всичко, е ми се мисли.
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да се отсече главата на ламята наречена ЕС! Браво на поляците и унгарците, не са дупедавци като повечето феминизирани и ляворезбести държави. ЕС ще плаши с орязване на еврофондове?!? Добре ще е Полша, и останалите от четворката да спрат да внасят вноските си в ЕС, да минат на собствени валути и да ги видим гъмсъзите-чиновници от къде ще смучат средства? Дори и да напечатат евра без покритие, само ще увеличат инфлацията в останалите страни членуващи в този разбойнически съюз.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще има ПУКУС - Полша, Британия и УСА.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До О хо хо Сравнението със САЩ не помага на Полша. В САЩ Върховния им съд се признава от всички щати, Конституцията им - също.
54
0
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Ако сравним ЕС със Сащ - ами там ВСЕКИ ЩАТ СИ ИМА СОБСТВЕНИ ЗАКОНИ, А СА В ЕДНА ДЪРЖАВА! НЕ МИСЛЯ, ЧЕ В ЕС МОЖЕ ДА ИМА НАПЪЛНО ЕДНАКВИ ЗАКОНИ НАВСЯКЪДЕ. НЕ Е РЕАЛИСТИЧНО.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още преди перестройката в СССР,един приятел емигрант на запад ми каза:Не вярвай на перестройката на Горбачов.В Китай тя отдавна е факт.Така,че няма как запада да се раздвои и да подкрепи СССР.Със сигурност СССР ще се разпадне,защото е заложено на Китай.Но това е и началото на разпада на капитализма,такъв какъвто беше до сега.Започва нова ера в която ще има само два политически центъра.Един на запад и един на изток.САЩ и Китай.Между тях може да има само политически различия но икономически не.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов ""Ако интересите на Полша са над тези на съюза, то Полша няма място в този съюз." - А какво казват опорките на ***'анарите като теб за Германия, която преди повече от година също заяви, че нейната конституция е над европейските съдилища?" Опааааа, КАКВО виждам аз тук? Абе, нали Германия "нямаше конституция" според теб? Какво се случи? :)))))))) П.С. ТКЗСто не е простило нито на теб, нито на баща ти.
51
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Не се напъвай да мислиш, не ти се удава. А, забравих, ти просто си "казваш неграмотното мнение". :))))
50
0
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Нека изясним понятията преди да коментираме!..И така:-Първо:..-"Европейския Съюз" във формата,в която го натресоха,НЕ Е "съюз"!!!!!!...Съюз може да има между РАВНОПРАВНИ ПАРТНьОРИ,ЗАЧИТАЩИ правата и индивидуалността на другия...В тази му форма "ЕС" НЕ е съюз!..Той е ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ВЛАСТ НА БЮРОКРАТИ,които при това никой не ги е избирал!..."ЕС" е ..Съвременна форма на Римската Империя,само че..В ГРОТЕСКНА ФОРМА!..Виж,НАЧАЛОТО с т.н. "Общ пазар" беше добра идея..За съжаление,много бързо я изврати