Европейският съюз не се разпада, но рискът се увеличава

Блокът отново е в обтегнати отношения с Полша
12 окт 2021 22:55, Нели Христова
112

Полша прие закон, който оспорва върховенството на правото на ЕС - ключов принцип на членството в ЕС - като обявява важни членове от договорите на ЕС за "несъвместими" с полската конституция. Това отново обтегна отношенията на страната с блока. Какво следва от тук нататък?

"Това, което се случи в Полша, беше едно решение на Конституционния съд, който постави под въпрос 4 члена от договора за ЕС. Постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националното законодателство. Това е проблем за целия Европейски съюз, защото нещата опират до това, че ако не се спазват договорите и поетите ангажименти, тогава ерозира фундаментът на ЕС", коментира международният анализатор Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му договорът за ЕС е приет, подписан от всички държави членки, ратифициран от всички парламенти, тоест той трябва да е задължителен за изпълнение.

Кючуков добави, че Полша е достатъчно проевропейска страна и заяви, че не смята, че тезите за излизане на страната от ЕС в момента са актуални.

"Това е отречено от полското правителство. Примерът с Brexit и състоянието с Обединеното кралство в момента не е особено вдъхновяващ. Гражданите на Полша са проевропейски настроени", анализира още той.

Кючуков обърна внимание, че тук проблемът е как те виждат членството си в ЕС и дори в какъв Европейски съюз биха желали да членуват.

"Правителството на Полша се опитва да ограничи политическата интеграция в рамките на ЕС. Полша се опитва в момента да върне повече пълномощия на националните държави. Те да решават по много проблеми. В крайна сметка ЕС да се сведе до един хлабав общ пазар", каза международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Според него ЕС не се разпада, но рисковете нарастват.

"Защото в момента се атакува именно базисно положение на ЕС. Ерозира се неговия фундамент. Става дума за това, че върховенството на европейското законодателство важи за всички и те не могат да бъдат изменяни отделно от всяка една държава, защото тогава просто няма да имаме съюз", посочи той.

Кючуков подчерта, че по-сериозен е рискът от ерозия на правилата на ЕС, отколкото от напускане на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
12
 
! Отговори
ПОП Грую преди 2 години
ТОВА ЕС ИЛИ СЕ РЕФОРМИРА И ТРЪГВА ПО БОЖИИТЕ ЗАКОНИ И ПРЕМАХВА САТАНИНСКИТЕ ЗАКОНИ ИЛИ УМИРА ПО БОЖИЯТА ВОЛЯ ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА САЩ
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 107: "До Анонимен 106 "Глупаво и наивно е да мислим, че ЕС... ограничения на чипа"Много точно казано: тези, които не споделят "ценностите" на еропейската "демокрация", според колегата 107, имали ограничения на чипа. Какво да кажем, след такова изказване, за безграничния му европейски чип?...
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЕЗ КОМЕНТАР, не прилича на СССР, а на Еесовска Зона - 4етвърти райх.
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 106 "Глупаво и наивно е да мислим, че ЕС гарантира демокрация." Глупаво и наивно е да мислиш, че си наясно какво значи "демокрация", след такова изказване. Гледай там час по-скоро да станеш "демократичен" по байганьовски. Друго с теб няма как да се постигне. Ограничения на чипа.
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приликата м/у ЕС и СССР освен всичко друго е точно и във върховенството на съюза над националните държави. Глупаво и наивно е да мислим, че ЕС гарантира демокрация. На думи - да, но на практика само свободен пазар, доминиран от държави-производители, дотиращ държави-потребители. Този ред е облечен в европейско законодателство.
75
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Случаен минувач "ЕС започва все повече да прилича на СССР от близкото минало." Кога в СССР е имало върховенство на Закона, защитаващ демокрацията? Поляците имат проблеми, защото вървят към недемократични собствени закони. Точно както Унгария, между другото, а скоро и у нас.
74
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
ЕС започва все повече да прилича на СССР от близкото минало. Англичаните взеха да се усещат и се махнаха предвидливо. Поляците обаче няма да се махнат така лесно. Защото ги е страх от Русия, която нееднократно ги е окупирала. Освен това са използвачи - ако има келепир, работни места и още възможности за смучене на пари от ЕС, защо да не се възползват?
73
15
 
8
 
! Отговори
179 преди 2 години
Поляците - народ със високо самочувствие все едно са нещо повече от другите . Нищо особено като нация и държава. Цялата им средновековна архитектура е направена от Немци. Подпомогнати в миналото та чак до днес. Запада винаги се е грижел за тях защото са Католици и са близко до Русия. И днес е същата история. Помощта спря през 1939 и започна пак през 2004 година. И сега са неблагодарни и се правят на патриоти - Тъжна работа.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кухоплиткоумната зелена сделка създадоха изкуствена енергийна криза и паяците в европейския буркан започнаха да се изяждат един друг.
71
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша в момента се управлява от фанатици комунисти, които съсипват демокрацията в държавата...
70
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано се разпадне с ка па ни и я Европейки съюз!
69
0
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До АнонименОсобенно при Ватерло, когато поляците в състава на Наполеон се биеха с англичаните за свободата си и Полша изчезна като държава.
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В историята си Полша винаги е гравитирала към Англия. Така че няма да е чудно ако я последва.
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията ГЕРБ-ДПС е превзела цялата Държава. Излезте и гласувайте на 14.11.Да си върнем Държавата.
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпуснахте миграцията българи,тука влезнаха авганистанци,сириици,пакистанци незнам си кви,рашков нямаше време от чегъртане и дамаджани да прати хора на границата.и друго всяка държава си има закони и си ги изпълнява.никоя държава не може да се бърка в вътрешните работи на друга държава.
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не съм сигорен че ще се оправим с русия да не станеме още по зле и да изчезнеме като нация,нямям им доверие на тези хора,казват че са империя на злото,и когато червената армия е нахлула в българия преди 9 септември са избили 60 българи.и тровят хората с новичок агенти на дс кремъл.а и колко време сме били с русия и сме наи бедната държава в света.
64
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 "Дори в СССР републиките имаха повече права от държавите в сегашния ЕС" ЕС иска от дръжавите да спазват върховенството на закона, такъв, какъвто държавите членки са се СЪГЛАСИЛИ ДА СПАЗАВАТ И ПРИЕМАТ. Поляците са се подписали, че са съгласни. ОТ ТОВА ПО-ДЕМОКРАТИЧНО НЯМА НАКЪДЕ! Това, че Полша е превзета от полски комунисти не е повод ЕС да прави отстъпки за върховенството на демокрацията и принципите й. А за СССР не говори, защото НИЩО не знаеш за тая злокобна империя.
63
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори в СССР републиките имаха повече права от държавите в сегашния ЕС
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом подкрепят Мутрите и Мафията в БГ не им е чиста работата.
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеска един терикат си позволи да ми говори на ти без да ме познава като човек и да ме обижда беше от ромски произход ще го преглътна.