ЕК със съвети за енергийната криза - наръчник тип "Направи си сам"

Енергийният микс на една държава е национална отговорност, да не разчита само на ЕС
13 окт 2021 19:30, Анисия Иванова
39
ЕК със съвети за енергийната криза - наръчник тип "Направи си сам"
Снимка: БГНЕС

Държавите-членки на Европейският съюз искат Брюксел да намери дълготрайно решение на кризата с цените на електроенергията. За сметка на това Европейската комисия им предостави ръководство тип „Направи си сам“. Това се казва в анализ на Politico, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

От началото на есента цените на енергията достигнаха рекордни нива. Това предизвика широко обществено недоволство и засили натиска върху ръководителите на държавите членки.

Причините за ръста на цените са многоспектърни: комбинацията от бързото икономическо възстановяване след COVID кризата, недостатъчното снабдяване с природен газ, което води до нарастващото търсене в световен мащаб. Към уравнението прибавяме и увеличаване на цените на квотите от Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS), слаби ветрове, влияещи върху производството на вятърна енергия. Съвкупният ефект от всички тези фактори доведе до повишаване на цените на природния газ с повече от 400% тази година. В същото време цените на електроенергията на едро са се повишили с 200 процента.

Министрите на енергетиката из целия блок са в паника и настояват Комисията да поеме водещата роля и да предложи някакви решения.

В сряда комисарят по енергетиката Кадри Симсън се очаква да отговори на техните молби, но това няма да стане чрез ново законодателство, а по-скоро с т. нар. "Инструментариум за цените на енергията". Този “инструментариум” представлява много детайлно написано ръководство за мерките, които управляващите в ЕС могат да предприемат, за да намалят сметките за ток. Тези кризисни мерки са съобразени и със законодателството на ЕС.

В проектоверсия на документа, до която редакцията на Politico е получила достъп, на страните от ЕС е заявено, че те могат да смекчат въздействието на високите цени. Това може да стане чрез намаляване на данъците, промяна и временно удължаване на помощта за засегнатите индустрии, стига тази помощ да не нарушава правилата на ЕС.

Домакинствата с ниски доходи също могат да получат ваучери, финансирани с приходи от Системата за търговия с емиси. В същото време държавите могат да позволят на потребителите временно да отлагат плащанията за електроенергия.

Освен тези съществуващи мерки, Комисията ще проучи възможността дали блокът може да извършва съвместни покупки на газ. По същия начин ЕС успя да закупи ваксини по време на кризата с COVID. Брюксел също така иска страните-членки да поддържат по-голяма база данни за енергийната бедност и ще поиска от Европейския съвет да изготви напътствия за социалните последици от зеления преход.

Комисията също иска да улесни инсталирането на съоръжения за произвеждане на възобновяема енергия. Според Комисията това ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия в дългосрочен план.

Но има някои червени линии, които Брюксел отказва да премине. Някои енергийни министри призовават за реформа на пазарите за електроенергия в блока. Системата за търговия в ЕС е измислена така, че най-скъпият източник на енергия, използван за задоволяване на общото търсене, определя цената за целия пазар. Комисията поддържа становището, че настоящата пазарна структура работи добре.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел напомни на страните членки, че макар да съществува опцията, при която ЕС да намери някакво решение на кризата, „енергийният микс на една страна е национална отговорност“.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спасяването на давещите се, е дело на самите давещи се.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЕК със съвети за енергийната криза - наръчник тип "Направи си сам""----------------Затова ли ни затворихте реакторите? За да ми раздавате наръчници "направи си сам"? Егати жалките нещастници сте.
1
0
 
23
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Аааахахахаххх... Тия еурогейци надминават по малоумие кАмУнизамо... Направи си сам...))) сушете конски екскременти и се грейте... Ама нямате и коне...)))