Гражданите на ЕС искат създаване на европейска армия

Предлагат и по-силна обща европейска политика
97
Гражданите на ЕС искат създаване на европейска армия
Снимка: Pixabay

По-силна обща европейска политика, създаване на европейска армия и общи европейски посолства са сред идеите, които предлагат европейски граждани, които участват в последното заседание на първия Граждански съвет по Конференцията за бъдещето на Европа. Заседанието се провежда в Европейския парламент в Страсбург с участието на близо 200 граждани от 27-те държави-членки на Европейския съюз, сред които и шестима българи.
Голяма част от предложенията на гражданите са свързани с настоящата дейност на съюза, отбеляза в дискусията Федерика Могерини, бивш върховен представител за външната политика и бивш зам.-председател на Европейската комисия. Тя подкрепя идеята за създаване на Европейска дипломатическа академия, в която да се обучават бъдещите дипломати на съюза. Според Могерини предизвикателствата пред ЕС са свързани с консенсуса при взимане на общи решения, балансираната политика към Китай, както и с разширяването на съюза. В наш интерес и морален дълг е да преминем към прием на страните от Западните Балкани, подчерта тя и допълни, че младото поколение има силен интерес към присъединяването.

Повечето български участници в гражданския панел казаха за БТА, че България трябва да бъде част от Шенгенското пространство. Част от тях искат ЕС да има собствена армия. Според Нели Дончева, освен единна валута, ЕС трябва да има и собствен език, подобно на изкуствения международен език есперанто. Повечето български представители на конференцията поискаха да има и единен стандарт на живот във всички държави-членки на съюза.

"Европейският съюз, в който бих желал да живея, е съюз на равенството, съюз в който класите на Германия и България да бъдат изравнени, хората да се чувстват сигурни и да остават в родните си страни. Бих искал да видя една силна европейска армия и да се вдигне стандартът на живот, за да може България да бъде на едно достойно европейско ниво", каза за БТА Красимир Златинов - най-младият български представител на конференцията.

"Бих желала да живея в обединен Европейски съюз, с равни права за всичките му граждани, защото в момента смятам, че не всички са с един статут и стандарт на живот", каза за БТА Десислава Симеонова. "Темата за миграцията в голяма степен засяга България, заради многото обезлюдени места в страната. Много наши приятели и близки живеят в западноевропейски държави и много ми се иска във всички страни в съюза да има единен стандарт на живот, да не се усещаме като бедните хора от Източна Европа", каза още тя.

"Мечтата ми за Европа е да бъде повече съюз, а не просто обединение на 27 страни", сподели пред БТА Йос де Врийс от Нидерландия. "Трябва да си сътрудничим, да се вслушваме един в друг. Идваме от различни страни - различна история и различен старт и това е част от проблема. Трябва да гледаме на всяка страна като равнопоставена", допълни той. В дискусиите Йос, който работи в здравната система, е повдигнал въпроса за повишаване на стандартите в здравеопазването - не само за Нидерландия, Франция и Германия, а и за Полша, Унгария, Румъния и България.

Работата на Гражданският панел продължава с дискусии по групи. Идеите и предложенията ще бъдат обобщени и включени в окончателния доклад на конференцията, който ще бъде представен през пролетта на 2022 г.
Вторите сесии на Гражданските съвети ще бъдат организирани онлайн през ноември, а третите - през декември и януари в различни градове от ЕС (Варшава, Дъблин, Флоренция, Маастрихт).

Всеки гражданин на ЕС може да направи препоръка, да даде идея, да изпрати коментар на многоезичната цифрова платформа https://futureu.europa.eu/


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
0
 
! Отговори
Грух преди 1 месец
И от кого ще се пазим ? Освен от турците, от друг няма кой.
91
2
 
3
 
! Отговори
Ам гъл преди 1 месец
Това е същата Провокация като Зелената сделка, Джендарите, Ваксините и т. н. После някой да не се "Учуди" като Измислената армия на ЕС, му влезе в държавата и почне да раздава "Правосъдие" в унисон с "Европейските ценности". Ясно "Цел" на ЕС е държавността да се "Разпадне" от само себе си (насилствено). Сега се "Радвайте" а после като в една реклама ще се питаме КЪДЕ СБЪРКАХМЕ.
90
2
 
2
 
! Отговори
Разведчик преди 1 месец
Аз съм за създаване на Европейско Министерство на правосъдието, структури от вида на ФБР и ЦРУ, за може вси БеГе криминални да бъдат съдени от реален съд и изпращани там където им е мястото и освен това да се сложи край на незаконната миграция от икономически *** нахлуващи и на наша територия.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...В президиума постъпи обръщение от общото събрание на членовете ТКЗС-Бухово с настояване България да се обедини с всички братски народи в единна социалистическа държава..." По-младите не ги помнят тия "народни волеизлияния", които проправяха пътя на бездарните ръководители-интернационалисти към загуба на суверинитет в ползана чужди интереси.
88
0
 
8
 
! Отговори
Кой. Граждани? преди 1 месец
Аз също по документи съм Гражданин на ЕС, но мен никой не ме е питал. Смятам, че това е достатъчно важно за РЕФЕРЕНДУМ.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е питал гражданите? Това са мечти на някакъв бюрократ. Откъде-накъде той ще казва какво си мечтаят гражданите? Аз например изобщо не си мечтая за това.
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Армия на ЛГБТ, със зелени тапии и зелени глави. Няма такъв хумор!
85
0
 
6
 
! Отговори
Blago преди 1 месец
"Тоя Граждански панел кой го е избирал и упълномощавал да ме представлява? Аз не съм поръчвал никакви панели"Именно, може да си сигурен, че са подбрани само либерасти подкрепящи зеления терор, лбтгяуъд и нашествениците.
84
4
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Te не си плащат уговореното за оздравяването НАТО за да имало за плюшени мечета, интернет и цигари за инженерите и докторите, а отделно и армия щели да си правят? Без пари ли ще я правят? Здраво НАТО не е ли по евтино? Или само плашат гаргите, за да продължат да не плащат за НАТО? Или просто искат да разцепят НАТО?
83
2
 
4
 
! Отговори
sa преди 1 месец
Разбирай гражданите искат да са пушечно месо.
82
2
 
9
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 1 месец
До а ше има ли гейове в тая армия ? Ами, това е ударната сила на ЕС, нормален човек как да отиде да служи на Брюксел?
81
1
 
5
 
! Отговори
заинтересован преди 1 месец
а ше има ли гейове в тая армия ?
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гражданите на ЕС не искат да са в ЕС. Каква армия ви подгони?!?
79
2
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Единствената армия, която може да създаде ес е еврог.йската!
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как класата на германия и България изравнени като германия крала от Европа и колониите 10 века а България 7 века крадена от други
77
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Тоя Граждански панел кой го е избирал и упълномощавал да ме представлява? Аз не съм поръчвал никакви панели.
76
2
 
12
 
! Отговори
Киро Х преди 1 месец
Единствената "армия", която ЕС в този си вид би могъл да създаде, е армия на мъжката любов, еднополовите сватби и гейпарадите. Факт!
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А казарма не щат ли ганюгите Балкански?!
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще стане и това с европейската армия ще стане.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Начело с България! :))))))