Брюксел: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

Целта е да се омекоти ударът от високите цени
20 окт 2021 20:27, Елка Василева
62
Брюксел: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните членки на ЕС да премахнат данъците върху енергията в опит да омекотят удара от високите цени.

Тя каза това в реч пред Европейския парламент по време на дебати за подготовката на Европейския съвет, където въпросът ще се дискутира от лидерите на страните членки утре и вдругиден.

Още по темата

Като заяви, че "Газпром" спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво с ЕС, Фон дер Лайен добави, че газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене, както е направил предишните години.

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци и лостове.

Искам да напомня, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни-членки те достигат 50 на сто. Именно тук държавите могат да реагират много бързо и 20 от тях вече го правят“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк призова да се помисли за колективен договор за цените за доставките на газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Излекуван преди 2 години
жВМного ви моля помогнете ми да заживея смислен и пълноценен начин на живот !Ще бъда ммого благодарен на хора, които да ми помогнат ! Моля ви !
42
0
 
1
 
! Отговори
Мене преди 2 години
Данъка върху газта в Дания е 75% от цената на газта...пример при 2 крони цена на куб. м. - крайния потребител плаща 6,5 крони с включено всичко... Тея тука обичат да плащат...
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ударът от високите цени дойде преди всичко от некадърността на ЕС, от малоумната им енергийна борса, която изобщо не е направена както трябва. Сега имат наглостта да дават акъл на правителствата. Такава наглост не съм виждал. Навсякъде има по-скъп ток заради тях а тази чиновничка има дързостта да напътства. Този съюз вече за нищо не става.
40
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Де е страхливата тиква да обясни как от лиз'ане на брюкселските за'дници сега хем газта и токът скъпи, хем бюджетът трябва да плаща за брюкселската про'стотия.
39
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 42"Евроглуппаците сега ги е срам да върнат старото, не признават грешката си, и ще ни ограбят........." - не е грешка, не е!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без въглеродни емисии нещата ще си дойдат на място. Вашите измислици побъркаха света.
37
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Третата световна война е в разгара си.Засега над България не прелитат бомбардировачи и ракети,но избиването на българите може да става и с други методи..
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е чудовище.Слуга на злото
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще търпим глупосттите на шепа евробюрократи на милионни заплати..............Поробени сме и без национално мнение. Никой не ни пита за европолитиката..................Западна Европа се държи с Източна Европа като с колония и поробена територия............
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроглуппаците чакали Газпром да им дава газ, който те не искат. Те, с много протести срещу Газпром и Путин, да го вземат, въпреки че не го искат...............Криви сметки. Сметки без кръчмаря.........Сгрешихте, глупавви сте, позволете на народите да си купят евтин газ. Пак сгрешихте, както сгрешихте с подкрепата на ислямистите в Сирия, Либия. Разрушихте цели държави и убихте с глад милиони деца. Поискайте прошка от папата.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На борсата всеки бързо изкупува евтин газ, ако се появи............И пак го предлага на по-високата цена............Печелят само борсовите спекуланти.................От регулирани с договори и междудържавни гаранции, минахме на борсова спекула на газ и ток.................Евроглуппаците сега ги е срам да върнат старото, не признават грешката си, и ще ни ограбят.........Източна Европа трябва да се противопостави на Западна Европа...............Борбата е Изток-Запад.
32
0
 
25
 
! Отговори
с други думи преди 2 години
Зелената сделка е провал.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще увеличим печалбите на борсовите спекуланти с газ и ток.......Трябва да сключим договор за евтин руски газ. Нашите евроатлантически ортаци ни продават руския газ на европейската борса и ни крадат............
30
3
 
18
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 2 години
Путин каза 5 пъти на ЕС - НЕ ПРАВЕТЕ ТОКА и ГАЗТА БОРСОВА СТОКА .
29
1
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Премахването на данъците няма да свали цените. Само ще намали постъпленията в бюджета. А енергийните вамоири ще си вдигнат печалбите.
28
4
 
5
 
! Отговори
до Живко от Варна преди 2 години
Живко, КАЛЕКО АЛЕКО ти каза ''Радев е виновен''. И аз искам да се радвам на живота, но Радев ми изпраща дрон и много ми пречи
27
2
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Защо някои хора от държавна сигурност са настроели други хора против Живко от Варна и защо не искат и за него да има живот?!
26
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия предизвикала две Световни войни , избила милиони евреи и оставила 60 милиона убити и 150 милиона сакати от 2 СВВ , изнудила ни да си нарежем 4 Блока в Козлодуй и съсипала ни Енергийната система и ни довела до просешка тояга ни дава наклон за мизерията ((( Бе що не ходиш да спиш със майка си бе ? Вън от ЕС и търсене на парични компенсации за съсипаната ни Енергетика и държава .
25
11
 
4
 
! Отговори
КАЛЕКО АЛЕКО преди 2 години
Радев е виновен
24
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Да не забравяме, че бюджетът на ЕС е увеличен и Ирсулата едва ли ще препоръча вноските за него да са намалени.