ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ

Ще има списък на енергоизточници, благоприятни за климата
23 окт 2021 08:34, Елка Василева
172
ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа се нуждае от "стабилен, ядрен" източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Тя каза това след края на срещата на върха в Брюксел, предаде БНР.

До края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства - т.нар. зелено финансиране, в развитието на подходящи технологии.

Още по темата

За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли "голямото мнозинство" от европейските лидери, съобщи източник на Франс прес. Сред поддръжниците на идеята е и България.

Сред противниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.

Българският президент Румен Радев изрази очакване ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите за въглеродните емисии. Идеята е била отхвърлена, но е получено съгласие по друго предложение.

"Поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата идва и тая почна да загрява.
108
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Най-накрая Урсула затопли,че само с перки и слънчеви панели няма да стане.АЕЦ е най-екологичния базов източник на електроенергия.Дано следващото правителство построи АЕЦ Белене.
107
0
 
1
 
! Отговори
От 124 преди 2 години
Да се чете "стабилно захранени мощности"
106
0
 
0
 
! Отговори
До 122 преди 2 години
Хубаво е човек като пише нещо, преди да го постна да помисли дали има смисъл...производството не е само да печеш банички...трябват стсбилно забранени мощности, което само с ВЕИ изглежда неясно как ще се постигне!
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма нужда от тези енергии.Тя е крайна територия с пустеещи зони и малобройно население,географски удобна за водене на война.Върхушката ни продава и предава отдавна.Всичко е на доизживяване.
104
9
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В Европа се нуждаем да разработим научно и прецизно навлизане на ВЕИ енергията. Няма друго бъдеще ,освен всички форми на възобновяема енергия. Да се прецизира и енергоемкостта в бита и производството,санация на сгради. Съхранение на ВЕИ добитата енергия,когато ни трябва,да ползваме запасите. Това е пътя. Другото е минало,история.
103
0
 
14
 
! Отговори
Василис Карас преди 2 години
Зелен чорап, зелена тиква (от Банкя), зелен сертификат, зелена енергия, зелени брюкселски зелки....кой каквото ще да ви разправя - става въпрос за пари. Предимно зелени.
102
0
 
20
 
! Отговори
нека СЕГА преди 2 години
"Червената СНАХА" с КРИВАТА оСТА,госпожа "YES" да ВЪзСТАНОВИ ЧЕТИРИТЕ МАЛКИ ЕНЕРГОБЛОКА НА аецА "козлодуЙ" дето ги оНИЩОЖИ ЗАРАДИ СКАПАНИЯт е.с.,а като не може да ХОДИ В ЗАТВОРА!!!ОМРЪЗНА НИ ДА ГЛЕДАМЕ ПРЕДАТЕЛИ,КРАДЦИ и НЕГРАМОТНИ МОШЕНИЦИ ДА СЕ РАЗХОЖДАТ из държавата и ДА НИ "ДАВАТ" акъл който ПРИ ТЯХ ИЗОБЩО ЛИПСВА!!!ВИЗИРАМ банкенския ГАМЕН,ЗАРАДИ КОЙТО СИ СЪСИПАХМЕ ДЪРЖАВАТА!!!!
101
0
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Green H-energy за ЕС Въпроси за ученици: колко тежи един килограммол водород, какво пространство заема при нормални условия, какво е водородна корозия. Ако учениците знаят отговора, ще знаят и всички проблеми. Старци като мен знаят как преди 30-4г. за подобни блянове похарчиха едни пари и никакъв резултат.
100
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетиха се, след като цяла Европа пламна и европейците ще трябва да платят три пъти по-скъп ток, че то всъщност ядрената енергетика трябвала. Само дето АЕЦ не се строи за 3 месеца или година, строи се за по 10 години. Т.е. има да чакаме да паднат цените някога.
99
2
 
14
 
! Отговори
Кой пречи преди 2 години
От Русия заявиха че първата тръба на СП 2 е напълнена и се чака разрешение на Германия газта да тръгне?!
98
0
 
31
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
След като усвоиха пари за зелени сънища колкото 150 ядрени централи, разбраха че са направили колосална т ъпня !
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерси за отговора 2 трилиона за скъпи зелени Гретски глуп ости
96
1
 
19
 
! Отговори
Green H-energy за ЕС преди 2 години
Приливите и отливите на Пенжинския залив, Охотско море вливат всеки 24 часа вода колкото е дебита на река Дон за 25 години. Цялата енергия на Дон за 25 години концентрирана в 24 часа. Русия започва стоителството на приливна електростанция - турбината се върти и при прилив и отлив - ще бъде 100 пъти по-мощна от Чернобил, поне 25 пъти по-мощна от новите. 100% зелена енергия, нула CO2. Русия няма нужда от ток, станцията ще поизивежда безплатно течен водород, около 5 милиона, 1 трилион приходи годишно за Русия, и този водород ще тече по газопроводите за ЕС за да си правят там зелената сделка.
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ще спреш да купуваш руска газ и ресурси ,но в някой друг живот.
94
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.8 трилиона евро похарчиха Урсула и комисарите в ЕК. 1.8 трилиона евро за развитие на зелени енергии - вятърни мелници и солани панели. Резултата - енергийна криза и енергиен колапс на ЕС.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ги харчи, прибират се по предназначение.
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво правим ако някой орел си свие гнездо високо в планината на някоя вятърна мелница? Какво казват защитниците на правата на животните?
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз попитах и къде и кой харчи парите от въглеродните емисии ,които плащаме десетки години и кой контролира това????????
90
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То навсякъде в Европа е пълно с морета и високи планини, слънце и вятър за разполагане на соларни панели и вятърни мелници които ще доставят изобилие от енергия и ще спрем да купуваме газ от Русия.