ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ

Ще има списък на енергоизточници, благоприятни за климата
23 окт 2021 08:34, Елка Василева
172
ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа се нуждае от "стабилен, ядрен" източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Тя каза това след края на срещата на върха в Брюксел, предаде БНР.

До края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства - т.нар. зелено финансиране, в развитието на подходящи технологии.

Още по темата

За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли "голямото мнозинство" от европейските лидери, съобщи източник на Франс прес. Сред поддръжниците на идеята е и България.

Сред противниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.

Българският президент Румен Радев изрази очакване ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите за въглеродните емисии. Идеята е била отхвърлена, но е получено съгласие по друго предложение.

"Поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
4
 
! Отговори
Милена преди 2 години
Нищо не ни е нужно - само метеорит такъв , които эаличи диноэаврите преди милиони години!!! Това е световният олигархат, които движи финансовите потоци и финансовите машинации!!!
68
0
 
13
 
! Отговори
Карл Сейгън преди 2 години
Европа обаче не се нуждае от фон дер Лай...
67
1
 
11
 
! Отговори
ЛУНА ПРЕЗИДЕНТ преди 2 години
Луна на мястото на фондьотенЛайнен ще е много по-адекватна и полезна.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само заради тръбата. Франсетата бяха също заинтересовани за атома с 53 работещи централи.
65
1
 
9
 
! Отговори
Гъзипром преди 2 години
Ще ми кацнете рано или късно
64
0
 
15
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Ами Русия го наши на Европа и не се огъна въпреки санкциите. Всичко дойде заради една тръба. Когато си естествен монопол, да искаш да построиш тръба, ама половината от нея да я оставиш за конкурентен доставчик е глупост. Затова и сега Еврпа яде Щеката. Който има дългосрочни договори с ГазПром по старата формула ( Унгария на 250$) е добре. При нас формулите са 2, и тоя път не сме виновни за тази криза, просто много слушкаме. Орбан не слушка и се оправя добре, поляците също( въглища бухат )
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин: Русия ще се ръководи от принципите на разумния консерватизъм. Путин във Валдай: Моля, не идвайте в къщичката ни с новите си ценности. "Западните страни имат право да се движат към социално обновление, но ние ви молим да не влизате в нашата къща с нови социални ценности." Това ни е познато, и у нас преди 100 години също правиха опити за нов ценностен ред. В Русия винаги ще има само два пола, децата винаги ще имат майка и баща а не родител 1 и родител 2, бебетата се хранят с майчино мляко, а не с човешко мляко.
62
6
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
За да се оправи България, но и да стани ВЕЛИКА СИЛА, значи Живко от Варна трябва да бъди издигнат в политиката !
61
1
 
14
 
! Отговори
танер преди 2 години
затворихме си централите и минахме на зелена енергия от слънцето но о чудо вечер няма слънце!
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63 Анонимен На природния газ кое точно му е екологичното, като се превръща в СО2 . . . . . . . . . Прегледай химия за основно и средно образование и наблегни на частите химични формули и съставни елементи на природния газ, а може и да прочетеш за бутан/метан! А СО2 е необходим на растенията, които го превръщат в кислород - ботаника се казва науката! Просто се учудвам от смелоста с такива дефицити да се изразява мнение! Явно 80%-те са повече от 100%! Е оксиморон е, но е факт!
59
1
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 63: "На природния газ кое точно му е екологичното, като се превръща в СО2"? .......................................................................................................................... По-екологичен е,защото половината от него се превръща във водна пара, а не в CO2. Процентно водородът е повече, отколкото в течните горива, а във въглищата хич го няма.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула фон дер Лайен има дълъг политически record в Германия, беше социален министър а после и военен министър. Покровителствена е от много високо ниво, извън Германия дори. Демонстрира арогантност и високо ниво на некомпетентност, но също така уклон към корупционни афери. Затова Германия се отърва от нея, като я прати в Брюксел.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газ, нефт, уран, въглища сами по себе си не излъчват енергия, трябва да я създадеш от тях и да я ползваш, човек не се бърка дирекно в плана. А вятърът и слънцето са енергия в действие, които работят, каква наглост е да се бъркаш в плана на Този който е задействал тези енергии на земята и в Космоса. Или те си мислят невежите учени, че вятърът дyxa случайно без цел, те ще ги управляват тези енергии. Камък върху камък няма да остане, ще видят CO2 емисии зелените фашисти които се мислят за богоравни.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени са факт, и това е отдавна известно на учените. Известно е също така, че нямат нищо общо с CO2 емисиите. Ако екосистемата на земята е болна и отровена хората няма да преживеят тези промени, а всички тези зелени технологии - соларни панели, вятърхи перки тровят екосистемата с токсични отпадъци без да носят никаква енергия.
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са вредите от перките и соланите панели за природата? Какви поражения има над птичия свят от ветрените паркове? Вредата от инфразвука на вятърните мелници върху околната среда? Препятстването на естествените въздушни потоци - да сте чули за ефекта на пеперудата, за възможните катастрофални последици от вятърните мелници? Токсичните соларни панели, които имат изключително кратък живот?
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СО2 е естествен газ в атмосферата и той е "храната" на зелените растения! Как ще се борите с храната на растителността? Що за идиoтия?
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР след "умирането" му преди 30 години кой днес е по-добре и кой е по-зле? САЩ и ЕС налагат санкции на Русия. Днес след 30 години положението на Русия по-добро ли е или по-лошо от тогава. Положението на Китай - по-добро или по-лошо. Положението на САЩ, Германия, Франция и целия ЕС - по-добро или по-лошо? Оценката е еднозначна - Русия днес е по-силна и по-богата, руснаците живеят по-добре, ЕС и САЩ непрекъснато затъват в политически и икономически кризи а населението им обеднява. Украйна САЩ искаха да я извадят от влиянието на Русия, а какво са оказа - Украйна рухна.
52
0
 
11
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
Аха сетихте се да клекнете след като се о а.а х т е
51
0
 
10
 
! Отговори
Умици преди 2 години
С де сте видели горене без CO2.дори дишането ви го излъчеа амс прости твари.Затова и искат да ви унищожат
50
0
 
15
 
! Отговори
каква газ бе? преди 2 години
Нали Южен поток беше вреден! Ако Южен поток беше построен сега нямаше да има Северен поток 2, нямаше да има енергийна криза в Европа, а България щеше да е глобален енергиен играч в Европа. Евтина газ, евтино отопление за всички, около половин милиард приходи за държавата от транзит, с които ако не се крадат можеха да се строят болници, детски градини, пътища, висoки заплати за учителите, образование и университети.