Икономист: Българският енергиен холдинг да се разформирова

Очаква се цените на тока по света и в България да се успокоят след пролетта на 2022 г.
25 окт 2021 21:00, Анисия Иванова
23
Икономист: Българският енергиен холдинг да се разформирова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се търсят временни решения за предоляването на ефектите от повишените цени на електроенергията и да не се правят необмислени промени на модела на енергийния пазар. Всякакви структурни промени на модела трябва да са в резултат на задълбочени анализи на всички възможни последствия. Липсата на далновидност, стратегическа визия в сектор "Енергетика" и пропуснатите възможности за реформи водят до изкривяване на ценовите сигнали и нарушават оптималната работа на пазара. Това заяви Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Най-важното в момента е в търсенето на решение да не се счупи пазара, който трудно изградихме. Пазарните взаимоотношения трябва да се развиват и насърчават, а не да се разрушават. Моментната шокова ситуация с високите цени не означава, че цялата структура на пазара трябва да се промени - тя трябва да се засили и надгражда. В условия на конюктурен проблем започнаха да се дискутират принципни мерки, които биха променили изцяло пазара и генерално нарушават пазарните взаимоотношения и тяхнаха логика. Помощите трябва да се насочват там, където има нужда - в компании с очевидно влошени резултати заради по-високите енергийни цени.", смята гостът.

Анализаторите очакват енергийните цени по света и в България да се успокоят след пролетта на 2022 г., но не и да се върнат на старите си нива.

"Шокът от тази година най-вероятно ще бъде ограничен във времето - трябва ли да се променя целият пазарен модел и взаимоотношения или да се намери временно решение, което да подпомогне компаниите сега? Ние се намираме във втората хипотеза. Дори да се обсъждат временни мерки, те трябва да са наистина временни", каза Стайков.

Българският енергиен холдинг трябва да бъде разформирован, за да може отделните компании да имат самостоятелна политика. "Този холдинг създава повече проблеми, отколкото нещо друго, и всъщност прикрива проблеми в отделните компании. Би трябвало всяка една от тях да е достатъчно финансово стабилна."

Европейската комисия предлага да се направи подробен анализ на пазарния модел и чак тогава да се мисли за някакви промени - не става въпрос веднага да се променя модела, уточни Стайков.

Настоящият модел наистина води до колебания на цените, но и стимулира инвестициите в нови мощности. Алтернативата - всяка централа да получава цената, която е предложила - не насърчава инвестициите и ще влоши ситуацията в България. "Ще са необходими нови мерки, за да се компенсира това влошаване."

"Предвид икономическата структура на икономиката на България по-логично е големият дял електроенергия да се търгува именно по двустранни договори заради по-голяма предвидимост. Трябва да се помисли за мерки, които да върнат този баланс."

Това може да се постигне, ако мрежовите компании се насърчат да купуват технологичните си разходи чрез двустранни договори. "Регулаторът не позволяваше това до момента и накзваше компаниите с такава политика."

Заради по-високата цена на пазара тези компании са натрупали големи загуби, което ще се прояви в цените през януари - битовите потребители ще видят увеличение на сметките, а бизнесът ще плаща и високи цени на ток и висока цена за мрежа, прогнозора Стайков.

В България повече от десет години не се намери решение за енергийния микс, което води до неефективна употреба на ресурси и изпраща разнопосочни сигнали до пазара, коментира Стайков.

Политиката много често изкривява ценовите сигнали, както може да се види и в Европа, където натисът за бърз преход към ниско въглеродна икономика доведе до настоящите високи цени.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нас ще има ли компенсация за високите цени? Това е много важно, иначе ще започнем сериозно да свиваме разходите и на големите няма да им излезнат сметките и ще започнат да фалират.
21
0
 
1
 
! Отговори
Сосидж преди 1 месец
Икономист след два месеца- дайте компенсация на бизнеса, че тока му се види скъп.
20
0
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
На база на какво очакват пролетта на 2022 да се успокоят цените? Какво означава "успокояване" след като станат петорни да спрат да растат или ? АЙ СИКТИР! Разстрел за всички дето разпродадоха централите, затвориха 2 блока на АЕЦ и не построиха Белене досега!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е социална държава, трябва да помагаме на богатите да не обеднеят. Бизнесът трябва да живее в социална държава, в комунизъм. Да му се плаща за пазарните цени на тока, а той да продава своя ток от ВЕИ-тата скъпо на борсата...............В Африка, Индия и Латинска Америка така живеят - богатите живеят в комунизъм, бедните живеят в капитализъм. Искаме ли да станем страна от Третия свят? Да построим комунизма за бизнесмените и богатите?
18
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Нарротив! Пазарът построен от петоколонниците на Брюксел трябва да се разруши. Защото ВСИЧКО създадено по заповед на Брюксел е вредно за България.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЦ- София произвежда едва 30 МВтч, което почти покрива собствените му нужди. Ама профаните тролове няма как да знаят това.
16
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
Много ама много си скаран с процеса на електропроизводство и топлопроизводство.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само като прочетох че шеф на БЕХ е Валентин Николов, продавачът на банички от Хасково, когото Тиквата навремето назначи по партийна линия за шеф на АЕЦ-Козлодуй и спрях да чета.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЦ-София трябва да продава тока си само на софиянци..............Само софиянци да плащат скъпия ток на ТЕЦ-София...............Да продават тока и парното заедно само на софиянци.............Държавата не трябва да купува тока на софиянци.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес една хубавичка журналистка попита ТЕЦ-овете в Софя не произвеждат ли ток и не продават ли ток, скъп ток? Как ще са на загуба? Тогава, питам аз, парното не е ли вторичен продукт, който охлажда съоръженията на Тецовете и не трябва ли на нас да се плаща, че спомагаме за това охлаждане. Е, поне да не ни се вдигат цените ....
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този либертарианец иска пазарни цени и социални държавни помощи за богатите и бизнесмените. Ако пазарните цени не ни харесват - държавата ще плаща на богатите и бизнесмените...........Бедните и работниците ще живеят в див капитализъм на богатите и бизнесмените, а бизнесът ще живее в социална държава и комунизъм.......................Този е либертарианец, когато му харесва............Комунист за богатите, капиталист за бедните..............
11
1
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Енергетиката трябва да бъде 100 % държавна! Всичко останало води до сегашният хаос !
10
5
 
11
 
! Отговори
42 преди 1 месец
Джипко Бибитков вместо да дава пари за бъдещи фърчипланери, да беше започнал Белене, че след няколко години ще е внос и на свещи. Атомната електроенергия подържа основните мощност. Всички други се включват като допълнителни.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото решение е да се запазят сегашните мощности и да се модернизират... Газ, атомна енергия... това е много време и нови огромни разходи, които ще влязат в цената на тока... Заради комисионните, които ще се вземат и работата, която ще има за наши... фирми...
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писал съм по долу че проблема ще продължи 10 години защото при регулациите на ЕС за толкова време се строи АЕЦ .Росатом и за три години и нещо построи реактор за да не остане Крим без ток ,но в ЕС минимум 10 години. Бързото решение на проблема е ГАЗ . Нищо друго . Това показа китайският опит . Дори да бъдат отворени всички затворени ТЕЦ ове това не може да покрие бързото нарастване на потреблението заради електромобилите и копането на крипто валути . Не по малко от 10 % на година .
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нане Тъ-п си Нане, като истински шоп!!!!!!!!!!!! ННикой не искаше свободен пазар, ама откъде деб-ил като теб да го знае? Правителството на Бойко ку-рвата ПРИНУДИ всички небитови абонати да излезат на свободния пазар!!!! Мислиш ли че някой би се отказал от протектираните цени за бита?! Но не се безпокой - контрата накрая ще остане в теб, като ти вдигнат цената на всичко!!!!!!
6
2
 
9
 
! Отговори
истина е преди 1 месец
Само да питам .Тоз Иван Иванов ,Христос ли го е назна4ил !! Вси4ки от тази вятърни4ава агенция са за затвора !
5
3
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 месец
Изцяло грешна стратегия! Аз предлагам, да се продадат и далекопроводите, като се обяви на търг междустълбовото разстояние. На всеки стълб-прекупвач с кочан фактури, да вдига цената. Необходимо е и да се затвори изцяло АЕЦ-а-не е екологичен, опасен е и не европейски. Всеки депупат, партиен функционер или областен управител-с ВЕИ-било панелки, било перки, и да продава и той. Народа ще купува. Няма къде да иде. 500 години е търпял, ще търпи още, че и зелени сертификати ще взима.Овца стръвница няма.
4
3
 
11
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Продавайте им тока на 1000 лева на тия измамамници.... Нали искаха свободен пазар.) ====)))
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на тока може да се удвоят още тази зима. А на пролет ще има само временно понижаване . След това само ще растат в продължение на не по малко от 10 години. А след това зависи от енергийната политика на Брюксел ;)