Меркел беше освободена от поста, вече е служебен канцлер на ФРГ

Новият парламент на Германия започна работа
27 окт 2021 10:19, Елка Василева
24
Меркел беше освободена от поста, вече е служебен канцлер на ФРГ
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел направи още една крачка към оттеглянето си от политиката, след като получи официален документ за освобождаването си от канцлерския пост, на който прекара 16 години, предаде Асошиейтед прес.

Меркел присъства вчера на първата сесия на новия парламент на Германия, седнала обаче в галерията за ВИП гости. Меркел беше избрана за депутат в Бундестага преди 31 години.

Още по темата

Законодателите избраха Барбара Бас от левоцентристката Германска социалдемократическа партия за председателка на 736-местната долна камара на парламента. Тя наследи на поста Волфганг Шойбле - 79-годишния консерватор и бивш министър на финансите и на вътрешните работи, който е най-дългогодишният член на Бундестага, избран за пръв път през 1972 г.

Връчвайки на Меркел документа за освобождаване от поста федерален канцлер, президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер й благодари, че е превела страната през трудни периоди, особено по време на последния си четиригодишен мандат.

Миналата седмица Меркел беше сърдечно изпратена от колегите си лидери на държавите от ЕС и от бившия президент на САЩ Барак Обама.

В последните си седмици като служебен канцлер тя ще представлява Германия на срещата на високо равнище на Г-20 в Италия, както и на международната конференция за климата в Глазгоу идната седмица.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 2 години
Некадърница, немчyгите съсипаха Европа за трети път.
14
1
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 2 години
Меркел беше най-силния и влиятелен европейски лидер и най-могъщата жена на планетата. Под нейно лидерство Германия се превърна в хегемон на обединена Европа. Тя прекара ЕС през серия от кризи чрез типична немска сдържаност и прагматизъм. Моите уважения, г-жо Канцлер! Да живее Германия, да живее Европа!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пет години по една крачка, към 2030 година може да се отървем от нея.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел и Боко са велики!Историята ще го потвърди!!!!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано даи хване чумата чени омръзна от такива мафийоти като нея проклети да сте всички лекари и вие от герб в затвора дано да горите в ада проклети убийци
10
3
 
5
 
! Отговори
Германия преди 2 години
Моля коментиращите по-долу Разбирачи - гледайте си вашите корумпета гербопитеци начело с Тиквата и не си навирайте носа където не ви е работа! За Германия и народа и има кой да мисли!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Бойко бабата падна от власт
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази посредствена комунистка си уреди старините като ВИП персона подобно на кралица.В ГДР - то щеше да е обикновена пенсионерка със скучен живот и никой извън квартала нямаше да е чул за нея.
7
5
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Братя БЪЛГАРИ, да освободим жалкия фигурант завинаги!
6
5
 
2
 
! Отговори
Putin преди 2 години
Drislivata baba Mergel si izkara parite.Sega e vreme da ya uzaptyat v kausha
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-сетне. Сега фрау Меркел спокойно може да стане директор в Газпром като другаря Шрьодер. Струваше си дългогодишните усилия да прокарва икономическите интереси на Путин в Германия и ЕС. Все пак милион евро заплата на новата работа са си милион евро.
4
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФОРМАЛНО ОСВОБОДЕНА! ДОКАТО НЕ СЕ НАЗНАЧИ НОВ КОЕТО МОЖЕ ДА СТАНЕ ДОГОДИНА ПО-СЪЩОТО ВРЕМЕ! БАБИЧКАТА СИ Е НА ВЛАСТ ОЩЕ!
3
10
 
12
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Болезнено дълго Германия се разделяше с тая доказана oткaчалка... А още е в играта... Женицата ката ден сънува арабски пeнuси и заключени аец-и, ей сега и берем гайлето...
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старите политици в Брюксел и Европа е време да си ходят! Тотална реформа е нужна в Брюксел! Време е да водим политика за Европа без да се съобразяваме вече със САЩ!
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая бабка такива порази направи