Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?

Има неравновесие между националния и общоевропейския интерес, смята дипломат
27 окт 2021 21:45, Анисия Иванова
166
Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?
Снимка: БГНЕС

Eвропа не само че върви към връщането на границите, но вече се изграждат и стени, което е изключително симптоматично за това, че в момента има неравновесие между националния и общоевропейския интерес. Това каза Здравко Попов, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него действията на Полша спрямо Европейския съюз и изказването на премиера на страната, че Брюксел може да започне трета световна война, са израз на един от най-сериозните вътрешни проблеми в Европа - дали европейското законодателство има превес над националното и най-вече над Конституциите на страните членки.

Все още не сме решили и една по-голяма идея. Не сме решили дали ЕС да има по-голяма автономност – политическа, икономическа, финансова. Това не е свързано с федерализацията на ЕС, а по-скоро е свързано с това съюза да може да изгражда своята собствена реалност и да намали зависимостите от САЩ, Русия, Китай., коментира експертът.

Полша е радикализирала позицията си и поставя един от най-важните въпроси: юридическото противоречие между Конституциите на страните членки и договорите, които предвиждат примат на правото на ЕС над националното законодателство, но не е казано, че имат примат и над Конституциите.

Полша изразява общо мнение и на Вишеградската група, каза Попов. Според него обаче речта на полския премиер поставя и още една тема - че националното самосъзнание не си противоречи с европейското, защото той казва, че "може да дискутира с Брюксел, но не е срещу ЕС".

Въпросът дали това се отнася за страните от Балканите е въпрос, който трябва да се обсъжда, защото хората от района винаги са страдали от дефицит на „европейското“, каза още Попов.

Той посочи и че в различни страни, особено на Южна Европа, се работи по изграждането на миграционна политика, която да засяга страните от региона, които са най-потърпешви. Има желание от Испания, Италия, Гърция, Малта, Кипър, Албания, които искат да имат по-значим глас в тези обсъждания, отколкото северните страни.

Попитан и за енергийната криза в Европа, Здравко Попов коментира, че разнообразието на енергийните политики на страните членки на ЕС прави невъзможно изграждането на единна стратегия и енергийна политика на ЕС.

"Зелената сделка е приета за бъдещето на Европа – спорът е в начините и парите, през които ще се компенсира преодоляването на въглеродната икономика и енергетика. Дебатът в България по въпроса беше по-скоро какви европейски средства можем да усвоим. Ние нямаме цялостно виждане как ще се развие българската икономика, за да се напрати този преход, каза още Попов.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само стени и огради. Имаше и противопехотни мини.
115
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"ЕС е новия СССР. След време ще ги мразиме също като Русия" ---------- За целта трябва първо да се присъединим към друга организация със съответното отношение към ЕС, например към галактическия клон на недоволните извънземни.
114
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е една сатанистска зла анти-човешка организация. Основната цел на ЕС е масово унижожение на човечеството
113
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша влезе в конфликт с ЕС заради конституцията си, тука радев и киро плюят на конституцията ни без никакви последствия. затова има държави а има и тоалетни.
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 134 ще ги видим и тях има време.тамън няма да участваме повече в никви съюзи с никоя държава.засега им имаме пълно доверие защото ни охраняват.няма да им забиваме нож в гърба.
111
8
 
7
 
! Отговори
Пъпчив русофил преди 2 години
Не ни интересува москва и путин сталин въобще събираи багажа и дим да те няма за кремъл
110
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всички бивши соц.страни все още се случва това което каже Москва.Щом е влезнал Сталин след войната,Москва диктува и е подписано още тогава.Няма НАТО няма ЕС!Ако имахме свобода,ЕС щеше да спре северен и южен поток.Изградиха се пред очите на цяла Европа и никой не ги спря.Само САЩ уж санкции, уж обаче налагат.Мистър Шменти Капели с хеликоптер правеше клип да го прати на Путин,че се строи за да не писка.Няма Полша,няма Унгария,няма България.Има Москва!Това обаче никой не го казва.Независими уж!
109
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е новия СССР. След време ще ги мразиме също като Русия, ако не сега.
108
17
 
3
 
! Отговори
Русофил предател преди 2 години
Българите ненавиждаме рисия и ссср.наи мразената държава в света,путин наи мразения президент в света не искаме да имаме нищо общо с империи на злото и държави от 3 свят,русия е африка само че с сняг.
107
7
 
5
 
! Отговори
Баи тошо преди 2 години
Тука само русофили пишат от 3 свят разбираемо е.още вярват в утопията баи тошо и ткзс-тата.
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето бай Тошо каза:''Ще се наведеме да премине тая перестройка и после пак ще сме си ние на власт''И така става като гледам.Нищо не сме сменили през 1989г.Същите си управляват,но техните деца.Е днес не се наричат комунисти,но парите са в тях,а от власт не са слизали реално.Всички Бойковци,Костовци и каквито и да е управляваха но зад тях са си комунистите и винаги са били.С избори ако се взимаше власт щяха да ги забранят.Утопия е,че избирате някого,той винаги е зависим от кукловод и така....
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ша риче не били готови кой е готов за този "свръх" союз Немция ли потънала в дългове и инфлация ами какво да кажем за Франция 9% безработица да не говорим за фалиралите порругалия и испания еле па гърция
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша и Унгария преди присъединяването си към ЕС не бяха готови за членството, те бяха приети по съображения за сигурност от страна на съюза като стратегическа цел.
103
3
 
2
 
! Отговори
Комунистъ преди 2 години
Пак ли ще ставаме 16 республика? Военната хунта управляваща България е готова да свали гащите.
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Полша, ЕС, Конституция '' ........................... ние източноевропейците сме имунизирани срещу комунизъм, защото го прекарахме. Западноевропейците обаче нямат никаква защита и са тежко болни от комунизъм, само дето още не го разбират.
101
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша е несравнима по своя жизнен стандарт и манталитет спрямо българския! Там хората са много по-близо до западния модел на мислене, аз щях да съм доста доволен, ако бях се родил в Полша
100
0
 
5
 
! Отговори
Союз нерушимий преди 2 години
До Анонимен Питай републиките, които си биха камшика от СССР. Пълна руска хегемония и деспотизъм. Че и войни водиха на изпроводяк. Пълна е мрежата с руски документални филми по темата.
99
8
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
РУСНАЦИТЕ ДА НЕ СЕ ОБЪРКВАТ ОТ ШЕГОВИТИЯ МИ ТОН. НЕНАВИЖДАМ ГИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ГИ НЕНАВИЖДАТ ПОЛЯЦИТЕ И ПРИБАЛТИЙЦИТЕ, ВЗЕТИ ЗАЕДНО.НА ОСТАНАЛИТЕ:GOOD NIGHT ИЛИ GUTE NACHT, КАКТО ПРЕДПОЧИТАТЕ. :)
98
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС няма нищо общо със СССР. СССР беше икономически и политически съюз на страни които споделяха обща икономика и общи технологии и ресурси. СССР за няколко десетилетия от нулата стана световна икономическа сила. А ЕС е съюз на хищници егоисти където всеки си крие технологиите и по големите мародерстват по-малките. СССР изкара над 75 години, ЕС не можа и 20 години да изкара и вече се разпада.
97
9
 
5
 
! Отговори
Горките преди 2 години
100% зависимо от ЕС! Плюха по Русия, сега се репчат на ЕС! Кой ще ги спаси? САЩ ли? Където скоро няма да има какво да ядат! Брюксел ще ги смаже най-брутално за назидание на всеки който се опита да се противопостави на фашисткия режим.