Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?

Има неравновесие между националния и общоевропейския интерес, смята дипломат
27 окт 2021 21:45, Анисия Иванова
166
Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?
Снимка: БГНЕС

Eвропа не само че върви към връщането на границите, но вече се изграждат и стени, което е изключително симптоматично за това, че в момента има неравновесие между националния и общоевропейския интерес. Това каза Здравко Попов, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него действията на Полша спрямо Европейския съюз и изказването на премиера на страната, че Брюксел може да започне трета световна война, са израз на един от най-сериозните вътрешни проблеми в Европа - дали европейското законодателство има превес над националното и най-вече над Конституциите на страните членки.

Все още не сме решили и една по-голяма идея. Не сме решили дали ЕС да има по-голяма автономност – политическа, икономическа, финансова. Това не е свързано с федерализацията на ЕС, а по-скоро е свързано с това съюза да може да изгражда своята собствена реалност и да намали зависимостите от САЩ, Русия, Китай., коментира експертът.

Полша е радикализирала позицията си и поставя един от най-важните въпроси: юридическото противоречие между Конституциите на страните членки и договорите, които предвиждат примат на правото на ЕС над националното законодателство, но не е казано, че имат примат и над Конституциите.

Полша изразява общо мнение и на Вишеградската група, каза Попов. Според него обаче речта на полския премиер поставя и още една тема - че националното самосъзнание не си противоречи с европейското, защото той казва, че "може да дискутира с Брюксел, но не е срещу ЕС".

Въпросът дали това се отнася за страните от Балканите е въпрос, който трябва да се обсъжда, защото хората от района винаги са страдали от дефицит на „европейското“, каза още Попов.

Той посочи и че в различни страни, особено на Южна Европа, се работи по изграждането на миграционна политика, която да засяга страните от региона, които са най-потърпешви. Има желание от Испания, Италия, Гърция, Малта, Кипър, Албания, които искат да имат по-значим глас в тези обсъждания, отколкото северните страни.

Попитан и за енергийната криза в Европа, Здравко Попов коментира, че разнообразието на енергийните политики на страните членки на ЕС прави невъзможно изграждането на единна стратегия и енергийна политика на ЕС.

"Зелената сделка е приета за бъдещето на Европа – спорът е в начините и парите, през които ще се компенсира преодоляването на въглеродната икономика и енергетика. Дебатът в България по въпроса беше по-скоро какви европейски средства можем да усвоим. Ние нямаме цялостно виждане как ще се развие българската икономика, за да се напрати този преход, каза още Попов.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
ВСЕКИ, СЛОЖИЛ МИНУС НА НАПИСАНОТО ОТ МЕН ПО-ДОЛУ, ЩЕ ЗАВЪРШИ ЖИЗНЕНИЯ СИ ПЪТ КАТО МИХАЛКОВ И ВИСОЦКАЯ - С ШИЗОФРЕНИЯ. ЧУВАЙТЕ СИ ГИ, ГЛЕДАЙТЕ СИ ГИ И СЕ ГОТВЕТЕ ДА ГИ ПОСЛЕДВАТЕ В ПЪКЛОТО. СЕГА ВИДЯХ ПО "КИНО НОВА", ЧЕ РЕКЛАМИРАТ ШВЕДСКИ МОТОРНИ ТРИОНИ В БЪЛГАРИЯ. :) ГОРКИТЕ НИЕ! :) СИГУРНО ТАЯ ЗИМА ЩЕ СИ НАБАВЯМЕ ДЪРВА В ГОРАТА ЗАЕДНО СЪС ЗАГИВАЩИТЕ ШВЕДИ! :) И ЩЕ СИПВАМЕ В ТРИОНИТЕ ОЛИО ОТ РАПИЦА. :)))
95
3
 
6
 
! Отговори
до "Поляците сп преди 2 години
До Анонимен Напълно подкрепям коментара Ви, колега. ЕС-то все повече заприличва на СеСеСеРе-то.Като ни продухват непрекъснато ушите с "европейски ценности" и "европейско законодателство",все повече се сещам за глупостите,които слушахме по измишльотината "научен комунизъм".Щяла да изчезне държавата като структура и форма на управление?! Тези от ЕС-то обаче много ударно взеха да го раздават. Имаме и ние "принос" в лицето на мадам Йес и напъните и по Лисабонския договор и обща конституция на ЕС-то
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 116 Полша ще е предпоследната, която ще напусне ЕС. Последна ще е ***--ьоландия, докато в ЕС има келепир.
93
1
 
8
 
! Отговори
Молдавия и Украйна преди 2 години
Молдавия - здравейте братя евроатлантици, ние имаме тръба но нямаме газ. Украйна - здравейте братя евроатлантици, какво съвпадение, ние също имаме тръба, но нямаме газ. Е, хайде, по-живо по-здраво, добре си поговорихме.
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша е пример как една страна от бившия соц блок си защитава интересите в ЕС, нищо чудно да са вторите, които ще напуснат Съюза, след Великобритания. Полското правителство не се страхува да влиза в конфронтация с европейските лидери, за да отстоява националните си приоритети А българките продажни политици се чудят как да угодят на Евро чиновниците през всичките тези години и оставиха народа на ръба на оцеляването
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молдавия отказа да плати 700 милиона долара дълг към Газпром за последите доставки и заяви, че не признава общия газов дълг от 7.2 милиарда долара за целият период в който е получавала газ на кредит. Газпром спира доставките на газ от 1 декември. Страната е изправена пред национална катастрофа и да се върне в 17 век. Молдовското правителство излезе с обръщение потребителите да намалят потреблението на газ, да ограничат отоплението денем и нощем и когато не са си в къщи, да ограничат потреблението на газ за готвене. С други думи мерките са - стойте на студено и яжте сурова храна.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ноември доставките на газ за Испания от Алжир през Мароко ще спрат. От този месец изтича транзитният договор за газопровода Магреб Европа и, съдейки по данните на испанския оператор, Алжир не възнамерява да удължава споразумението. Спирането на един от двата газопровода от Африка до Испания заплашва да намали доставките, а испанският оператор спешно проведе търгове за доставка на ВПГ.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азерите нямат много газ . При това имат по големи разходи и производствени и транспортни . Възможностите им за доставка са малки и предимно с дългосрочни контракти каквито в момента не се търсят. Всичко на всичко 10 милиарда кубика. Газ има Туркменистан но той се води недемократичен и те го продават само на Китай . Азерския газ се води демократичен защото азерите убиват християни с дронове а туркмените не убиват никой . Демократичния газ трябва да мирише на християнска кръв ;)
88
1
 
4
 
! Отговори
Българска тръба преди 2 години
Чакаме да потече евтината газ от Азербайджан. Азербайджан жадува да продава евтино газ на ЕС!
87
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
ДОЙДЕ ВРЕМЕ И ЗА НАШИЯ ВЕЧЕРЕН УРОК ЗА РУСНАЦИ:) МИЛИ РУСНАЦИ, ДНЕС ЗА ДОМАШНО УПРАЖНЕНИЕ ВИ ДАВАМ ДА НАПИШЕТЕ В ЕЛЕКТРОНЕН ИЛИ ХАРТИЕН ВИД ДЕСЕТ ПЪТИ СЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ ОТ ХРИСТИЯНСКАТА БИБЛИЯ, КОЯТО Е ПОЧТИ ЕДНАКВА ЗА ВСИЧКИ КАТОЛИЦИ, ПРОТЕСТАНТИ И ПРАВОСЛАВНИ: КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО. ЗА РУДОФИЛИТЕ В Б-Я ИЗРЕЧЕНИЕТО Е:ХЕЛОУИЙН Е НЕЩО КАТО НАШИТЕ КУКЕРИ. AMEN! :)
86
3
 
8
 
! Отговори
Гешев е сатанист преди 2 години
Български Наркомани изтезават хора, а полицията поръчково си мълчи!
85
1
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
ПРОБВАХ И БОРЖОМИ, ЗАЩОТО ХАРЕСВАМ АРМЕНЦИТЕ И ГРУЗИНЦИТЕ, А ОТ СКОРО И АЗЕРИТЕ, НО НЕ МИ ХАРЕСА. ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБИРАМ МЕЖДУ ЕВИАН, САН ПЕЛЕГРИНО И ГОРНОБАНСКА. :) ГОРНОБАНСКАТА МИ ХАРЕСА НАЙ-МНОГО. :) УФФФФ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ПИЯ БЕДНЯШКА ВОДА ОТ ЗАГИВАЩА ДЪРЖАВА. :))))
84
2
 
3
 
! Отговори
България на Гешев преди 2 години
Наркомани изтезават хора, а полицията поръчков си мълчи!
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Газпром се моли да им вдигнат санкциите, за да има достъп до технологии?
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До юбералес "ече сто години Европа загнива, замръзва, гладува, умира. Така е от времето на Ленин. Вече свикнахме." Колко ли поколения рублороби са си отишли в мизерните си студени одаи, докато са чакали Европа да "загине"?
81
4
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
А ТОВА, ЧЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ ИМА ХРАНИ, ПРАКТИЧЕСКИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВНАСЯМЕ ВСИЧКО, ЗАЩОТО НЯМАМЕ НАШЕ. ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОСВЕН НАШЕ, МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА ВНАСЯМЕ И ХРАНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ. АНГЛИЙСКИ ЧАЙ, НЕМСКО МАСЛО, ФРЕНСКИ СИРЕНА И ИТАЛИАНСКА ПАСТА. АЗ ТАКА ЖИВЕЯ И НЕ СЪМ НАЙ-БОГАТИЯТ В БЪЛГАРИЯ. Е, ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ СИ КОПУВАМ И УКРАИНСКИ ПЛОМБИР. :) ДА ИМ ПОДПОМОГНА ИКОНОМИКАТА. :)
80
2
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
До АнонименВече сто години Европа загнива, замръзва, гладува, умира. Така е от времето на Ленин. Вече свикнахме.
79
7
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
ДО ТОЯ ПО-ДОЛУ:БЪЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДА ТОЛКОВА МНОГО СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ, ЧЕ НЕ САМО НАСИЩА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР, НЕ САМО ИЗНАСЯ ЗА ЕС И САЩ, НО ДОРИ ИЗНАСЯ ВСЕ ОЩЕ И КАКВОТО Й ОСТАНЕ ЗА РУСИЯ. ОБИКОЛЕТЕ СИ ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ В МОСКВА И ПЕТЕРБУРГ И СИ РАЗГЛЕДАЙТЕ ЩАНДОВЕТЕ. ОСВЕН ТОВА ВЪНШНИЯТ ПАЗАР ЗА БЪЛГАРСКИ ХРАНИ ПОСТОЯННО РАСТЕ, ЗАЩОТО СА ДОБРИ И НЕ СА СКЪПИ. КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО.
78
1
 
2
 
! Отговори
"развитата" преди 2 години
"Нас ни призовават да намалим изтичането на метан, но същевременно "Газпром" е под санкции", - заяви в сряда в интервю по време на годишната среща на клуба "Валдай" в Сочи пратеникът на президента на Русия Владимир Путин - Руслан Еделгериев. "Нека да извадим климатичните проекти от санкциите, така че "Газпром" да има достъп до зелено финансиране, достъп до технологии".
77
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2025г в България и в ЦЕЛИЯ ЕС няма да има бензинови коли, България минава изцяло на вятърна и слънчева енергия и спира да купува газ от Русия. АЕЦ вече не са ни нужни. Не и щем нито меда, нито жилото на Русия, нека руснаците си го пият и ядат техния газ. Bulgaria goes green!