Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?

Има неравновесие между националния и общоевропейския интерес, смята дипломат
27 окт 2021 21:45, Анисия Иванова
166
Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?
Снимка: БГНЕС

Eвропа не само че върви към връщането на границите, но вече се изграждат и стени, което е изключително симптоматично за това, че в момента има неравновесие между националния и общоевропейския интерес. Това каза Здравко Попов, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него действията на Полша спрямо Европейския съюз и изказването на премиера на страната, че Брюксел може да започне трета световна война, са израз на един от най-сериозните вътрешни проблеми в Европа - дали европейското законодателство има превес над националното и най-вече над Конституциите на страните членки.

Все още не сме решили и една по-голяма идея. Не сме решили дали ЕС да има по-голяма автономност – политическа, икономическа, финансова. Това не е свързано с федерализацията на ЕС, а по-скоро е свързано с това съюза да може да изгражда своята собствена реалност и да намали зависимостите от САЩ, Русия, Китай., коментира експертът.

Полша е радикализирала позицията си и поставя един от най-важните въпроси: юридическото противоречие между Конституциите на страните членки и договорите, които предвиждат примат на правото на ЕС над националното законодателство, но не е казано, че имат примат и над Конституциите.

Полша изразява общо мнение и на Вишеградската група, каза Попов. Според него обаче речта на полския премиер поставя и още една тема - че националното самосъзнание не си противоречи с европейското, защото той казва, че "може да дискутира с Брюксел, но не е срещу ЕС".

Въпросът дали това се отнася за страните от Балканите е въпрос, който трябва да се обсъжда, защото хората от района винаги са страдали от дефицит на „европейското“, каза още Попов.

Той посочи и че в различни страни, особено на Южна Европа, се работи по изграждането на миграционна политика, която да засяга страните от региона, които са най-потърпешви. Има желание от Испания, Италия, Гърция, Малта, Кипър, Албания, които искат да имат по-значим глас в тези обсъждания, отколкото северните страни.

Попитан и за енергийната криза в Европа, Здравко Попов коментира, че разнообразието на енергийните политики на страните членки на ЕС прави невъзможно изграждането на единна стратегия и енергийна политика на ЕС.

"Зелената сделка е приета за бъдещето на Европа – спорът е в начините и парите, през които ще се компенсира преодоляването на въглеродната икономика и енергетика. Дебатът в България по въпроса беше по-скоро какви европейски средства можем да усвоим. Ние нямаме цялостно виждане как ще се развие българската икономика, за да се напрати този преход, каза още Попов.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
Пристанище Бургас преди 2 години
Чакаме танкера с Азерска газ. Азербайджан жадува да продава евтино газ на ЕС.
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Food and Agriculture Organization (FAO) на ООН, през януари е регистриран поредния скок на цената на храните, след осем месечно постоянно покачване. Индекса на цените на храните се е увеличил с 4.3% спрямо декември, най-високо ниво на покачване от юли 2014. Цената на зърното е скочила най-остро със 7.1% за месец, като по специално царевицата с 11.2%. Като цяли 42.3% скок на цените на храната спрямо януари 2020.
74
2
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
НОВИНИТЕ ЗА МЕН:1.АЗЕРСКИЯТ ГАЗ ПРИСТИГНА В ЕВРОПА! ЧЕСТИТО! 2.РУСКИЯТ ГАЗ БИЛ И БЕЗ ТОВА ЗАМЪРСЕН. ОТЪРВАХМЕ СЕ, СЛАВА БОГУ!3. АЗОТНИТЕ ТОРОВЕ В ЕВРОПА СА ЗАБРАНЕНИ. ПОВТАРЯМ:ЗАБРАНЕНИ СА ОТ ГОДИНИ!4.РУСИЯ СЕ МОЛИ НА ЕС ЗА БИЗНЕС КОНТАКТИ. ЕС НЕ ОТГОВАРЯ.5.АНТИВАКСЪРИТЕ В Б-Я СЕ РЕДЯТ НА ОПАШКА ЗА ВАКСИНИ. АЗ МИСЛЕХ, ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ЧАК ПО КОЛЕДА.6.САЩ СЕ ГОТВЯТ ДА ПРЕМАХНАТ ВИЗИТЕ ЗА НАС. УРА! ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ОТИВАМ В САЩ НА ЕКСКУРЗИЯ.7.LIFE IS GOOD. :)
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците спазваха законите, обаче изглежда, че законите са станали като прокуратурата на Гешев. Доста са гъвкави. Не съм видял съда на ЕС да наказва Дания. Германия или Франция, а винаги обичайите заподозрени- Полша, Унгария, България, Румъния и т.н. Този съд не е честен нито независим, той е една бухалка на ЕК, която е еквивалента на танковете на СССР. Жалка тактика на ЕК, която може да доведе до разпад на ЕС понеже хората са се изправяли срещу танкове, че срещи глоби ли няма?
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма бъдеще, намя ресурси, няма храна, не се знае какво ще стана утре, дали ще доживеем - положение на война! Но война няма! Последните 30 години западът проведе всякакви видове експерименти с новите си колонии - бившите соц страни от източна Европа. От благоденстващи държави при социализма, днес ги превърнаха в държави от третия свят.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези цени на газта ако се задържат до зимата, краставиците от оранжериите в Холандия ще струват 14 евро само себестойността.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не и трябват азотни торове, защото няма селско стопанство, всички селскостопански продукти се внасят.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немската асоциация на производителите на метал предупреди, че запасите от магнезий в Европа ще бъдат изчерпани до края на годината. Цената на магнезия стигна рекордни нива от 4700$ за тон - два пъти повече от началото на годината. Цената може да стигне 10-14 хил долара до края на годината. Китай доставя 95% от магнезия в ЕС. Китай закри 35 от 50 завода за магнезий заради икономия на електроенергия чиито дефицит е предизвикан от изчерпването на въглищата. Магнезият е необходим за производстовто на автомобилните каросерии. Ако запасите от магнезий бъдат изчерпани автомобилната промишленост в ЕС
68
0
 
2
 
! Отговори
майна преди 2 години
До АнонименВ България азотните торове идват от Норвегия. Споко. Беларус копае калиеви торове. А за руски азотни торове не съм чувал.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти остави торовете ами ко ще правят с Магнезия ? Китай сега не дава магнезии и еврог.ейците имат само за още 20 дни и после спират заводите .
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 Време е пак да отидеш на психиатър.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безпрецедентен скок на цените на азотните торове заради енергийната криза. Производството на азотни торове зависи от газта. Много производители между които най-големия, американския CF Indurstries спря заводите си в Европа. Европа не може да получава необходимите високи реколти от продукти без изкуствените торове. Европа е застрашена от недостиг на хранителни продукти и дори от глад.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма газ - няма азотни торове - ниска реколта, няма храна. Дефицитът на азотни торове ще продължи през 2022 и поне 2023 годинина. Очевидно е, че Русия и Белорусия не могат да задоволят целия европейски пазар на азотни торове, значи ЕС ако искат да ядат, трябва да заслужат с поведението си пред Русия и Белорусия привилегията да купуват азотни торове от тях.
63
4
 
12
 
! Отговори
Енергийната криза преди 2 години
Добър шанс за България да излезе от ЕС и НАТО.
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 "Оценката е еднозначна - Русия днес е по-силна и по-богата" Не е лошо да отидеш да видиш как е наистина. :))))
61
7
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
80% от българите трябва да се прочистят. Селското стопанство да се затвори, горите да Рила, Пирин, Родопите и Стара планина да се изсекат и всичко и планините и селскостопанските площи да се покрие със соларни панели и вятърни мелници за да има енергия за останалите 20%. Да спасим планеатата.
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става 30 години след като западът победи в Студената война? САЩ и ЕС налагат санкции на Русия. Днес след 30 години положението на Русия по-добро ли е или по-лошо от тогава. Положението на Китай - по-добро или по-лошо. Положението на САЩ, Германия, Франция и целия ЕС - по-добро или по-лошо? Оценката е еднозначна - Русия днес е по-силна и по-богата, руснаците живеят по-добре, ЕС и САЩ непрекъснато затъват в политически и икономически кризи а населението им обеднява. Украйна САЩ искаха да я извадят от влиянието на Русия, а какво са оказа - Украйна рухна.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не се пише напрати този преход, а натрапи този преход. връщат ви в еко-200 години назад. а за целта поне 80% от материала ще трябва да се евтаназира. на изтеглилите късите сламки, честито!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царство Чалгария световна империя на Чалгата! Отворете си границите и си запушете ушите!
57
4
 
26
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Съгласен съм! Поляците са отмъстителни коопелета! И не се оставят никой да ги мачка!Фюрера ги мачка, Джугашвили ги мачка, комунизма ги мачка и имат тренинг! Развили са национална нетърпимост към унижението! ЕС много се обърка с тях! Като добавим и настроенията в Унгария (оня ден Орбан събра цяла Будапеща на митинг срещу ЕС), дните на тоя фашистки експеримент са преброени!