Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?

Има неравновесие между националния и общоевропейския интерес, смята дипломат
27 окт 2021 21:45, Анисия Иванова
166
Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?
Снимка: БГНЕС

Eвропа не само че върви към връщането на границите, но вече се изграждат и стени, което е изключително симптоматично за това, че в момента има неравновесие между националния и общоевропейския интерес. Това каза Здравко Попов, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него действията на Полша спрямо Европейския съюз и изказването на премиера на страната, че Брюксел може да започне трета световна война, са израз на един от най-сериозните вътрешни проблеми в Европа - дали европейското законодателство има превес над националното и най-вече над Конституциите на страните членки.

Все още не сме решили и една по-голяма идея. Не сме решили дали ЕС да има по-голяма автономност – политическа, икономическа, финансова. Това не е свързано с федерализацията на ЕС, а по-скоро е свързано с това съюза да може да изгражда своята собствена реалност и да намали зависимостите от САЩ, Русия, Китай., коментира експертът.

Полша е радикализирала позицията си и поставя един от най-важните въпроси: юридическото противоречие между Конституциите на страните членки и договорите, които предвиждат примат на правото на ЕС над националното законодателство, но не е казано, че имат примат и над Конституциите.

Полша изразява общо мнение и на Вишеградската група, каза Попов. Според него обаче речта на полския премиер поставя и още една тема - че националното самосъзнание не си противоречи с европейското, защото той казва, че "може да дискутира с Брюксел, но не е срещу ЕС".

Въпросът дали това се отнася за страните от Балканите е въпрос, който трябва да се обсъжда, защото хората от района винаги са страдали от дефицит на „европейското“, каза още Попов.

Той посочи и че в различни страни, особено на Южна Европа, се работи по изграждането на миграционна политика, която да засяга страните от региона, които са най-потърпешви. Има желание от Испания, Италия, Гърция, Малта, Кипър, Албания, които искат да имат по-значим глас в тези обсъждания, отколкото северните страни.

Попитан и за енергийната криза в Европа, Здравко Попов коментира, че разнообразието на енергийните политики на страните членки на ЕС прави невъзможно изграждането на единна стратегия и енергийна политика на ЕС.

"Зелената сделка е приета за бъдещето на Европа – спорът е в начините и парите, през които ще се компенсира преодоляването на въглеродната икономика и енергетика. Дебатът в България по въпроса беше по-скоро какви европейски средства можем да усвоим. Ние нямаме цялостно виждане как ще се развие българската икономика, за да се напрати този преход, каза още Попов.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 71 Много си далеч от истината Дечо! ЕС се превърна през годините в ЕСССР! Нещо което и при Брежнев го нямаше!-:) Няма как да го помниш нали? Вярвам ти! И всичко това започна да се говори,веднага след като Немкинята фюрер Меркел вече е никоя! Даже четох тук статия,че ЕС обмислял своя Европейска армия! Ами закъсня,но пак не е късно! Макрон Първи заговори за ЕАрмия,Меркел замълча! Борисов също тогава! След падането на Меркел е време политиката ЗА Европа да заработи!-:)))
55
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 ЕС ще просъществува. Най-много на серзиозните държави да им писне от вас и да ви теглят един мощен шут отзад, след което да продължат само те. И ако продължава така точно това ще стане.
54
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Които редовно посещават сайтовете сигурно помнят какво съм писал преди повече от 10 години. Бях писал че ЕС е Вавилонска кула която ще се разпадне с гръм и трясък. Това съм го писал още преди да ни приемат в ЕС и преди да започнат да се жавкат като песове. Неможе да просъществува нещо което няма корени и всички драпат за власт и милиони.
53
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 "Вие какво помислихте през 1989 г? Че сме равни на ЕС ли?" Ако не се чувстваш равен то е защото искаш, но не даваш. С други думи, нямаш нивото и чакаш да ти "осигурят" по милост, а ако не го направят ревеш, че не си "равен" с тях. НИКОЙ не е длъжен да те дундурка, въпреки че го правят вече 15 години. Неграмотни, мързеливи и нагли ***--ьовци.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ту не е като СССР . Българина не може да го разбере. Там сядаш на една маса с вълци и не можеш да изпратиш дебелото лили и булонката на каракачанката са защитават националния интерес . Там трябва да пратиш вълци а не агнета. Спрете да гласувате за партиите на статуквото герб ,бсп , вмро , и дпс . Те са доказали че не искат и не могат да защитят националния интерес и биха направили само цените германски но не и доходите. Има и други . Като няма резултат се гласува за други .
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съд не е много по-различен от нашия, и той е бухалка само че в услуга на ЕК. ЕС е тръгнал да пропада и се опитва да запази контрола си със сила, подобно на СССР. Великобритания вече се отърва от този шантаж, макар и на висока цена. Ако и Полша си тръгне, ЕС може да се разпадне понеже ще има и други след нея. Полша, заразлика от Великобритания са истински европейци и такава загуба не може да се компенсира.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ "Ами да ви кажа честно,това е добра новина за ушите ми!" Само престъпник с червен каскет си спомня с добро за братоубийствените заповеди по границата ни, които нареждаха на граничарите да стрелят срещу сънародниците си с бойни патрони!
49
7
 
15
 
! Отговори
Малко остава преди 2 години
С ширещата ковид шизофрения Европа дълбае дъното.На хората,които все още могат да мислят им писна!
48
2
 
15
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Ами да ви кажа честно,това е добра новина за ушите ми! Мъж който е служил в армията на НРБ и е държал калашник и с чин сержант тогава,знае що е армия и как пазеше тогава границата ни!!! Им На си параден вход към всяка една държава! И щом не минеш през него,то си или диверсант и нарушител или агресор!
47
5
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
А бе тъкмо съм заспал и ме буди жената и вика: Забравил си да си пиеш приспивателното...Ама тъкмо си се събудил, да ти кажа, че Кирчо станал министер противоконституционно и спирането кражбите дето направил, било незаконно... Еееее, ами сега? Трябва пия две хапчета наведнъж, пък утре ще му мислим бе
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие какво помислихте през 1989 г? Че сме равни на ЕС ли? Че ще ядем и пием и делим на равно с тях ли? Че те са победителите в Студената война, а ние загубилите. Отделно бай Горби ни продаде за жълти стотинки. После съсипаха и разпродадоха производството и националното богатство. Овехтяхме и днес сме горди миячи на тоалетни, със зелени картончета. Поляците на тая дриисня казват: "Нее, куурвввааа! НЕЕЕЕ! Ние не сме слуги като българите! Тая игра няма да я играем!" Същото казват унгарците и чехите!
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ "Да така беше" И с какъв морал го казваш това? Горд си че българските граничари бяха получили заповед да стрелят срещу своите сънародници, само и само да не избягат от комунистическия концлагер ли?
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УЖАС!!!
43
3
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 56 Да така беше! Но беше уви! Днес 32 г по късно,една шепа Укрсйнски фашисти,сами избиха една част от народа на Украйна,за да се харесат на Америка и ги остави на власт! За това в Украйна днес,всичко е внос!
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ Нашите граничарчета стреляха по своите, но да не ти пука: помниш колкото ти нареди ДС: като едно време!
41
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 "ЕС глобява Полша по 1 милион eеро на ден!Тия добре ли са?" Даже малко ми се струва.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англосаксите столетия наред са крали и плячкосвали богатствата на Индия, Африка, избиха 100 милиона местно население в Америка за да им вземат земите, и днес живеят богато, а българите още си мислят, че са ги поканили не за слуги от задния двор да слугуват, ами да ги сложат и тях на трапезата наравно с богатите да споделят богатството добито с грабежи и убийства и българите да заживеят като колониалисти!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 30 години преди да напусне СССР Украйна по икономически потенциал се намираше сред 5те top страни в света, не в Европа, в света. Украйна правеше самолетоносачи в корабостроителниците в Николаев, проект който Китай успя да повтори и да построи самолетоносаче едва 20 години след Украйна. Произвеждаще пътнически самолети и ракети от тежък клас, които САЩ и до днес не могат да направят.
38
0
 
13
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Ам' не им стискаше да глобяват Британия, та затова ся на Полша и Унгария си го изкарват...
37
0
 
15
 
! Отговори
един преди 2 години
Преди години ви казах че ЕС е един уродлив франкенщайн обречен на смърт....съшит от всякакви части нямащи координация с главата и всеки крйник действа некоординирано!Няма как различни народи със собствен манталитет.обичаи и традиции изградени от хилядолетия да работят в синхрон!Искаха да имитиратСАЩ ама няма как да стане!