Германци се оплакват от българите, те отговарят: Ние внасяме живот тук

Жителите на Гелзенкирхен са недоволни, че улиците им са мръсни
Обновена: 11 ное 2021 16:50 | 11 ное 2021 16:30, Нели Христова
196
Германци се оплакват от българите, те отговарят: Ние внасяме живот тук
Снимка: БГНЕС

Преди няколко седмици жители на германския град Гелзенкирхен се обръщат към местното издание от медийната група ВАЦ. Те се оплакват от българите и румънците, които живеят на тяхната улица - "Бисмаркщрасе". Една от тях, жена на име Кирстен Енгман, споделя следното: "Вашите публикации за нетърпимата обстановка, която създават преселниците, идващи по всяка вероятност от Румъния и България, ме окуражиха да ви разкажа в каква атмосфера сме принудени да живеем ние на "Бисмаркщрасе"."

Заради този и много други подобни сигнали от ВАЦ решават да потърсят мнението на представители на двете мигрантски общности в Гелзенкирхен. Репортер на изданието се среща с една групичка от около двайсетина българи пред българския магазин на "Бисмаркщрасе", популярно място сред общността в Гелзенкирхен. Пред магазина имало разхвърляни на тротоара празни пластмасови чашки за кафе и купища обелки от семки. Боклук, който остава винаги, след като мъже прекарват часове наред в приказки на улицата, четем в публикацията.

"Ако чистеха редовно, нямаше да е мръсно"

"Обвинението, че замърсяваме улицата е само израз на техния истински проблем с нас", казва 37-годишен мъж с татуиран автомат на шията си. По думите му, истинският проблем в случая е расизмът. "Германия е расистка страна, а повечето германци не искат чужденци. Затова хвърлят цялата вина върху нас. Това винаги е било така", уверява българинът, а други седем мъже, наобиколили го, поклащат глави в знак на съгласие.

След това думата взима друг мъж, който сочи чашката за кафе в ръката си, а след това и намиращото се на два метра кошче за боклук. "Ако общината се беше погрижила да изхвърля всеки ден боклука, нямаше да се налага да оставяме отпадъците до кошчето", казва той. На въпроса защо тогава не изхвърля чашката си в друго кошче, което не е препълнено, мъжът отговаря с обидно изражение, пишат от ВАЦ. Трети мъж добавя убедено, че в кварталите, където живеят само германци, от общината поддържа чисти улиците и редовно изхвърлят боклука. След което обяснява: "Вършим работа, която никой друг не иска, и получаваме пари, за които германецът няма да си помръдне пръста. А за благодарност ни хулят. Не си дават сметка, че ние сме тези, които внасят мъничко живот на "Бисмаркщрасе". Че кой друг, ако не ние, би харчил парите си тук", пита риторично българинът.

Улицата е на всички

Постепенно към разговора се присъединяват и останалите мъже, според които обвиненията към чужденците, например за шума, който вдигат, са измислено оправдание за това да ги изгонят. "Да, събираме се тук, за да си говорим. Че къде другаде да идем? Ако им е шумно, да си затварят прозорците. Улицата е на всички. Ако вършим нещо нередно, полицията веднага ще ни арестува, можете да бъдете сигурен в това", уверява разпалено друг мъж със същата татуировка върху шията си.

Тези хора се смятат за "модерни роби", отбелязва по-нататък изданието като се позовава и на други българи и румънци, които работят на надница ден за ден. "Всички знаят, че това е така, но тъй като засегнатите сме ние, а не те, никой не предприема нищо", казват потърпевшите. И въпреки това тук те се чувстват по-добре, отколкото в родината им. А виновни обикновено са "другите", става ясно от разговорите. "Не искат да сме тук, но имаме това право като граждани на ЕС", подчертават те.

Накрая един от мъжете хвърля празната си чашка от кафе до препълненото кошче за боклук. "Ако днес го бяха изпразнили, чашката ми сега щеше да е вътре в кошчето. Толкова е просто."

Броят на българите и румънците в Германия продължава да расте

Не много по-различна е картината в други германски градове с големи чужди общности. Неотдавна градските власти в Дортмунд публикуваха доклад за имиграцията от Югоизточна Европа. В него се казва, че броят на преселниците от България и Румъния продължава да нараства, макар и с по-бавни темпове. Затова пък тези хора остават в Германия вече по-дълго време, пише вестник "Рур Нахрихтен". Междувременно всеки шейсети жител на Дортмунд е българин или румънец. В групата на българските преселници най-много са хората от квартал Столипиново в Пловдив, научаваме още от изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
3
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Германия принадлежи на мигрантите.Точка.
142
3
 
6
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Нали искахте модерен СССР, що ревете? Искахте трети райх получихте го сега преди да получите четвъртият райх, свиквайте бързо с новите роби, че тоя път Немция ще стане Сахара-2!
141
2
 
30
 
! Отговори
бъдещето на Европа преди 2 години
Тия са българи,колкото аз съм австралиец.И не могат да се интегрират никога сред хора.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има изчистване на untermenschen.
139
9
 
6
 
! Отговори
смях преди 2 години
До Анонимен149Извинявай,но не си ли гледал немска телевизия близките 5 години? Има доста фашисти в Германия.Към тях спадат истинските фашисти,неваксинираните,патриотите,тези които държат на конституцията си и останалите,които имат германско знаме в дома си.Аз не съм от Столипиново,но съм бил обект на расизъм в държавни институции,университет и на работното място.Поляци,украинци,руснаци са също обект на омраза.
138
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв расизъм в Германия, където е пълно с чужденци вече 3-4 поколение. Масова навсякъде са немци с чужди корени, нищо, че някои говорят перфектно езика. Турци, албанци от войната, сега новите бежанци, поляци...Ако си възпитан и интелигентен, навсякъде си приет, но българите са доста заядливи, примера с кошчето, ясно го показва. И да ужасно шумни са, не спазват правилата и с това се сблъсквам постоянно. Важни, надменни, с дебелашко самочувствие и 20 думи немски, за години живот в Германия.
137
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само от разговора става ясно, че това са хора които се водят българи, но етноса е друг. Трябва във всяка лична карта да пише българин от еди какъв си етнос, както го правят американците.
136
6
 
11
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Немците третират българите в Германия както българите всеки цветнокож чужденец в България.
135
17
 
6
 
! Отговори
пепи преди 2 години
До от немско Ти ако си в немско ела ми се обади . Точно бели здрави българи цапат най много в Испания . Не ми обяснявай митове и легенди . И не ми давай акъл . Имам предостатъчно,когато казах стига , натоварих си багажа и се върнах в България . Па ти карай на помощи в немско .
134
0
 
16
 
! Отговори
Oт Испания преди 2 години
До ПепиВ грешка си, в морските градчета около Аликанте 80-90% от българите живеят в самостоятелни жилища
133
2
 
13
 
! Отговори
сульо преди 2 години
Дай им на немците да се оплакват. Световни шампиони са в това. Оплакват се от всичко - времето, господ, черните, белите а са като коне с капаци. Гледат само пред носа си и не виждат какво се случва около тях освен ако не е причина за мрънкане.
132
5
 
21
 
! Отговори
от немско преди 2 години
До 142 пепиПепи в голяма заблуда си ! Тези българи в тази статия са едни други " българи" второ качество на социални помощи и ти знаеш за кои става дума. Познавам много в чужбина и по точно в немско където съм и аз и те са Българи не чоплящи семки по улиците и пиещи кафе през деня а работещи по цял ден и изкарващи кинти много повече от тебе. Между другото ви мразя
131
15
 
18
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Българите имигранти в Европа са най пропадналата част от българите изобщо . Ниско образование . Без желание да се развиват и да се интегрират . Масово живеят по трима четирима в един апартамент . Зимата в Испания парно се не пуска , а в Мадрид си е бая студено . Митове и легенди че били образовани и търсещи развитие .
130
4
 
17
 
! Отговори
Лъжливия БГ цар бори преди 2 години
Ааа тук всеки втори коментар,влиза в обяснителен режим: ама те били ромове,ама не чисти българи ,ама такива били или онакива. В старите зелени паспорти имаше ли -националност българин,произход -турчин,poм,арменец? Имаше ,кой ви накара да го махнете? Навремето Хuтлер като е искал от борис (нарочно с малка буква),да натовари композицийте с роми и еврей за Полша,оня го е лъгал най-долно,че му трябва ще строели пътища??? Е сега,няма да се оплаквате! Българи са, и това е в паспортите го пише!
129
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германците са зле прикрити нацисти. САЩ спасиха 99% ог нацистите. В Нюрмберг екзекутираха само Гьоринг и Химлер за да замажат очите. Всички големи корпорации в Германия са управлявани от потомствени нацисти. Само че вместо да си внасят роби в конски вагoни да им бaцaт до смърт, сега го правят с чартърни полети. Един вид нацисти сме ама сме се разкаяли и вече нямаме газови камери. Нямам съчувствие към хора които мият нужника на гюнтер докато той си кара беемвето.
128
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от баш българите, деот са в чужбина са такава щета... маалееее! Това не значи, че няма и от "братата", ама не ми се изкарвйате, че сте вълшебни калинки. Всеки втори чистач на социални, всеки трети дилър.
127
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук властите чистиха около един блок в столипиново май, ама "българите" който живеят там направиха същото сметище за два дни. На една тераса май имаше кон. Това "хора" може да живее само в катун.
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 132 - Познавам дооосра българи, дето живуркат на социалка в Германия, ама ... не са от тея, деот само бъглари по-паспорт.
125
3
 
25
 
! Отговори
Геро преди 2 години
Живея в Гладбек, което е на няколко километра от Гелзенкирхен. Знам точно за коя улица става въпрос и за кой магазин. Ходя веднъж на две седмици там да си кукувам луканка и филе Елена. Само да уточня, че когато и да отида във въпросния магазин, НИКОГА до сега не съм чул българска реч. Говорят си на .... Като кажа,, Добър ден" в първия момент ме гледат странно, след това превключват на Български език и през цялото време ми говорят на вие. Чисти Българи, спор няма!
124
2
 
16
 
! Отговори
кайзер созе преди 2 години
Точно така N 132. Мога да допълня ,че сега е техен ред (на германците ) да ги социализират. Колко много ни обвиняваха, че не полагаме грижи да ги интегрираме , че не зачитаме правата им и т.н. Нека сега те да опитат ,пък ние сега ще ги обвиняваме в расизъм .