В Германия заразените надхвърлиха 50 000

В страната има призиви за частична задължителна ваксинация
12 ное 2021 09:38, Петя Славова
101
В Германия заразените надхвърлиха 50 000
Снимка: БГНЕС

През последното денонощие в Германия са регистрирани рекордните 50 196 нови случаи на зараза с коронавирус. В някои провинции положението е тревожно. Вече се чуват призиви за частична задължителна ваксинация, предава "Дойче Веле".

За първи път от началото на пандемията новите случаи на зараза с коронавирус в Германия преминаха границата от 50 000 за 24 часа. От института "Роберт Кох" съобщиха, че през последното са се заразили 50 196 души с коронавирус. Предния ден броят на новозаразените беше малко под 40 000, а преди седмица - близо 34 000 за денонощие.

Близо 100 000 жертви на COVID-19 в Германия

"Това е бедствие. Трябват мерки, сходни с локдаун", заяви водещият германски вирусолог Кр. Дростен. Той смята, че сегашните ограничения не са достатъчни. Има и предупреждение млади хора да не се ваксинират с Moderna.
"В момента сме под тиранията на неваксинираните": рекордни числа в Германия
Германия: Без локдаун, но с по-строги мерки срещу коронавируса
Само с ваксина не става: Германия без ориентир в пандемията

Заболеваемостта вече достига 249,1 пациенти на 100 000 население в рамките на една седмица - този показател нараства рекордно за четвърти пореден ден. Значително се е увеличил и броят на починалите във връзка с Ковид-19: през последните 24 часа са регистрирани нови 235 смъртни случая. А броят на хоспитализираните пациенти е нараснал от вторник до четвъртък от 4,31 на 4,65 души на 100 000 души население за седмица. Този показател е особено важен, тъй като е определящ за възможно затягане на противоепидемичните мерки. От началото на пандемията в Германия с коронавирус са се заразили вече 4 894 250 души, а починали с доказана връзка с Ковид-19 са 97 198 човека, сочат още данните на "Роберт Кох".

Заради тревожното развитие на пандемията Бавария отново обяви извънредно положение. То дава възможност на отделните власти и институции да работят координирано за справяне с пандемията. Предишното извънредно положение в Бавария беше отменено на 4 юни 2021 година.

Министър-председателят на южната германска провинция Маркус Зьодер предупреди, че пандемията се е върнала "със страшна сила" и призова партиите, които в момента в Берлин преговарят за следващото коалиционно управление на страната, да приемат спешен план за борба с пандемията. "Изправени сме пред тежка зима. Това, което сега наблюдаваме в отделни провинции, е само предвестник на онова, което очаква цялата страна", заяви той пред ДПА.

Маркус Зьодер настоява за въвеждането на частично задължително ваксиниране, особено за някои рискови професии - като болногледачите, санитарите и другите медицински работници. За същото се обяви и Германският етичен съвет, който съветва германското правителство. Чува се и все по-често призивът за ускоряване на темповете на поставяне на т.нар. бустерна доза ваксина.

Саксония - малко ваксинирани, много заразени

Много тревожна е картината и в Саксония. Там заради драстично повишената заболеваемост (три пъти по-висока от средното за Германия) властите решиха да затегнат мерките. От началото на тази седмица в ресторантите и музеите в тази източна провинция могат да влизат само ваксинирани и преболедували. Негативният тест вече не се признава. Това е тъй нареченото "2G-правило".

В Саксония делът на неваксинираните е особено нисък - само 57 процента от населението на провинцията е напълно ваксинирано (с 2 поставени дози). А тъкмо неваксинираните в момента най-вече пълнят интензивните отделения на болниците: проучване на обществената телевизия MDR показа, че две трети от приетите за интензивно лечение пациенти в Саксония, Тюрингия и в Саксония-Анхалт са именно неваксинирани хора.

Кметът на саксонския град Бауцен - социалдемократът Александер Аренс - е убеден, че положението може да бъде овладяно само ако се ваксинират повече хора. Той обаче не вярва, че по-строгите мерки ще накарат повече хора да се ваксинират.

Всеки понеделник в този източногермански град се провеждат протести на тъй наречените инакомислещи (Querdenker). Те демонстрират срещу противоепидемичните мерки и ваксините и се определят като последните останали бунтовници срещу "тиранията", както наричат германското управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефекта на Мечо Пух, колкото повече бодеш, толкова повече бодеш... от бустер на бустер
85
1
 
5
 
! Отговори
До Истината преди 2 години
Истината е че прословутите ваксини не стават за нищо. Това ще го крият известно време и ще манипулират хората. Колко време, колкото им дадем ние? После какво. Бустерни дози. Изтриват ваксинационната история и почват от нула. После и тях ще отменят. После ще обявят триумфално че те са победили вируса. Трънки, защото хората ще са поели много големи дози боклyци и никой не знае какво ще се случи. Казаха ви простичко, не ваксинирай по време на пандемия. Няма ваксина против вирус. Ама на
84
1
 
2
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
Какво пише,че 2/3 от приетите с интензивното отделени са неваксинирани,ами останалата 1/3,какви са?
83
4
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До 86 --- Бива ли толкова да не разбиратае за какво става дума. Едно е хспитализиран с Ковид, съвсем друго е хоспитализиран заради ваксинирането против Ковид. За Кунчев пък не разбирам защо повтаряте лъжата, че берял душа в болницата. Цитирам Кунчев от днес, публикувано в дир бг: " Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, нещо повече - имам нахалството да не съм и умрял! Това написа в профила си във Фейсбук държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Испания и Португалия с над 95% ваксинирани дори нямат 4 вълна. Навсякъде неваксинираните са виновни. Петото колело.
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е 85 милиона. Равнява се на 3200 болни в България
80
2
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Пак неваксинираните им виновни. На калпава ваксина вълната и пречи.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опааа.. Германия с близо 50000 хиляди заразени за денонощие и 191 починали. Не може да бъде :)
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тиранията на неваксинираните"- много точно!
77
5
 
2
 
! Отговори
Задължителна ваксина преди 2 години
До 1 година ще има задължителна ваксинация. Тогава ще се пререждате по опашките на ваксинационните пунктове. Не мога да разбера какво се пънете толкова.
76
2
 
2
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
По последни данни, след 114-тата игла си напълно защитен!
75
1
 
1
 
! Отговори
Толкова са и.. преди 2 години
.... У БЪЛГАРИЯ. ХАХАХААА.....
74
1
 
7
 
! Отговори
Арбайт махт фрай преди 2 години
Ще има ли лагери за здраве?
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питам всезнайковците тук,евентуално на коя игла ще можем да си отдъхнем-3,5,7......207?
72
3
 
13
 
! Отговори
До Истината преди 2 години
Поздрави за самочувствието, че Господ говори чрез теб. Но спри да пишеш смешки. В тези двама хоспитализирани влиза ли Кунчев? Кой е другият? И щом "ваксиниран и човек, при който ваксината действа са различни неща", защо има зелени сертификати? Защо, след като "не се знае колко дълго трае имунитет придобит след ваксинирането", говорим за ваксина? Досега известните ваксини имат ясни параметри - или е доживотен, или е със срок, напр. против тетанус е 10 г. А тук не се знаело. Защо тогава е ваксина?
71
18
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До 73 -- Напълно ваксиниран е едно, а човек защитен от ваксината е малко по-различно нещо от гледна точка на времето, след което ваксината действа напълно. При Модерна това са 14 дни след втората доза. В крайна сметка страхът ви от ваксинирането си е елементарно суеверие.
70
13
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Смесваш и объркваш понятията, а за капак и манипулираш. Ваксиниран и човек, при който ваксината действа са различни неща. Преболедувал и човек с имунитет от преболедуването също са различни неща. Знае се колко са хоспитализираните в България заради ваксинирането - двама човека. Не се знае колко дълго трае имунитет придобит след ваксиниране. Вероятно е доста различно при различните хора. Наскоро от Модерна казаха, че и след 13 месеца след ваксинирането имат имунитет.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се знае колко хора живеят в България, за да се види процента на ваксинираните, но вероятно повече от половината пълнолетни живеещи в България са ваксинирани.
68
3
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
"А ти случайно да знаеш,че има и еднодозови ваксини и една от тях е на Janssen?" _______ Ами случайно знам. А ти дали можеш да ми кажеш кои са другите еднодозови ваксини? И случайно да знаеш колко са хората в България, ваксинирани с Janssen? Ако не знаеш, провери. Има статистика за всички поставени ваксини. И Janssen не води в класацията.
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блъскайте още от тия вакси, ще стигнат и по 100000 на ден, и не си бършете *** с малкия % не ваксинирани в една от най ваксаните държави.