Ще има ли ски сезон в Европа тази година?

Задега ситуацията е оптимистична
15 ное 2021 22:00, Нели Христова
14
Ще има ли ски сезон в Европа тази година?
Снимка: БГНЕС

На някои хора им липсва тръпката. Други искат да дишат чист и свеж въздух на искрящ планински склон. Трети копнеят за студена напитка на слънчева тераса или за уютна храна край бумтящ огън след ден на пистите.

Каквото и да привлича хората в планините, зимните ваканции в Европа до голяма степен са отложени от две години заради пандемията.

Но сега скиорите от целия континент се вълнуват от перспективата за "емоционалното" завръщане към пистите, тъй като ограниченията за пътуване се облекчават, а зимните курорти получават зелена светлина за отваряне.

Планините, изглежда, призовават туристите както никога досега.

"Желанието да се върнем към пистите създаде осезаемо усещане за вълнение", казва Ричард Ламб, съосновател и директор на Kaluma Ski, престижен туроператор с луксозни имоти в Куршевел, Франция, и Сейнт Антон, Австрия. "Чиста упоритост на гостите, които се подготвят за ски сезона, е очевидна  – хората ще карат ски този сезон. Има много позитивност. Ние сме много по-напред от резервациите, които се правеха преди пандемията."

Сълзи и усмивки

"Завръщането по  нашите ски курорти за първи път от две години за повечето хора ще бъде емоционален момент", казва Ламб пред CNN. "Независимо дали ще изразим това чрез сълзи или сияещи усмивки, това наистина ще бъде много специално."

Избухването на пандемията от COVID-19 в Европа през февруари 2020 г. прекъсна зимния сезон, като ски курортите се разглеждаха като горещи точки на вируса, тъй като хора от цял ​​свят се смесват в затворени пространства като ски лифтове, барове, ресторанти и хижи.

След първоначалните локдауни много курорти се надяваха да се отворят отново преди миналата Коледа, но трайната пандемия накара правителствата във Франция, Италия и Германия да отложат, а след това в крайна сметка да наредят лифтовете да останат затворени за сезона.

В Австрия някои лифтове останаха отворени с намален капацитет само за местни жители, без настаняване или ресторанти в курортите. Ски зоните в Швейцария, Испания, Швеция, Словения и България продължаваха да работят, въпреки че ограниченията за пътуване ограничиха доста броя на посетителите.

Сега обаче, с широко разпространение на ваксините, много граници се отварят в известен капацитет и блокирането е задържано, а ски сезонът изглежда ще започне в целия континент.

Ограниченията ще бъдат различни в различните държави и региони и ще включват носене на маски на определени места, някои ограничения на капацитета на лифтовете, мерки за социално дистанциране,  а от решаващо значение за достъп до закрити места като барове и ресторанти, както и някои ски лифтове, ще е "зеленият сертификат".

"Случва се"

Британските сертификати за ваксинация ще се приемат в повече от 40 държави, обхванати от схемата, включително държави-членки и други държави извън ЕС, като Швейцария и Норвегия. Правилата за пътуващите от САЩ към Европа се променят, като в момента 27 държави са отворени за ваксинирани посетители, въпреки че България, Норвегия и Швеция са затворени изцяло за пришълци от САЩ.

Лифтовете вече работят в някои високопланински ледникови курорти като Цермат, Енгелберг, Андермат и Саас Фе в Швейцария, Тинь и Ле Дьо Алп във Франция, Червиния в Италия, Хинтертукс и Золден в Австрия, както и Рука и Леви в Финландия и Идре Фял в Швеция.

"Мисля, че вече е прехвърлена точката на връщане за повечето курорти, те са заложели твърде много. Това ще бъде голямо завръщане в Алпите", добавя Лумб, който беше успокоен от скорошно събитие в туристическата индустрия в посолство в Лондон. "Има няколко притеснения относно това как ще работи всичко и ще има няколко ограничения, но не мисля, че ще бъдат много. Децата ми вече се качиха на таванското помещение, за да вземат своите ски ръкавици и очила. Карането на ски винаги е най-добрата ни семейна почивка и ние планираме да наваксаме загубения сезон."

"Обратно към нормалното"

Въпреки че части от Австрия тази седмица бяха готови да наложат нов локдаун за неваксинираните, австрийските зимни курорти бяха планирали да работят с пълен капацитет за тези, които могат да представят своя "3G" сертификат  или COVID паспорт. Маските FFP2 ще са задължителни при купуването на билети, в кабинковите лифтове и магазините.

Хотелите, ресторантите и някои барове също ще изискват входна карта за 3G, докато нощните барове и клубовете ще изискват по-строго доказателство - само за ваксинация или скорошен отрицателен тест.

В Санкт Антон, част от обширната ски зона Арлберг в Западна Австрия, индикациите са обещаващи, че сезонът ще протече "нормално", според Марио Мат, собственик на известния ресторант Krazy Kanguruh и апрес-ски бар, разположен на пистите над града.

"В момента всичко изглежда много добре. Всички са подготвени за сезона, ние сме готови, нашият персонал е нает и с нетърпение очакваме нормален сезон", казва Мат, двоен световен шампион по ски и златен медалист от олимпийския слалом през 2014 г.  "Трябва да видим как се променят правилата, в момента е трудно да се каже, но с нетърпение очакваме страхотен сезон. Хората просто искат да имат нормален живот отново и да бъдат щастливи"

Миналата зима Сейнт Антон управляваше няколко лифта за местните жители, но курортът беше затворен и имаше вид на "призрачен град".

"Времената бяха трудни", признава Мат, който е известен като "Орелът на Арлберг". "Преди две години беше най-добрият сезон, който някога сме имали, а след това трябваше да затворим през март 2020 г. Миналата зима беше тъжна. Местните хора можеха да използват някои лифтове, но никой не можеше да си представи, че ски курортът е напълно затворен.Така че да видим Krazy Kanguruh отново да работи както преди - пълен с хора, щастливи хора, ще бъде невероятно чувство."

Австриецът, който тренира и арабски коне, очаква с нетърпение да възроди атмосферата на старото време в "КК" с гуляйджии, танцуващи на масите в ски обувки, ако ограниченията позволяват.

"Забавно е, харесва ми, когато е атмосфера е натоварена, ще застана зад бара и ще помогна. Наслаждавам се", добавя той.

Правилата се различават незначително в целия континент и подлежат на промяна. Например, във Франция "санитарният пропуск" няма да е необходим за закупуване на билети за лифт, но е задължителен за закрити барове и ресторанти, докато "зеленият пропуск" на Италия ще се изисква при закупуване на билети за лифтовете, както и в закрити заведения.

В Италия лифтовете на открито ще работят на пълен капацитет, но кабинковите лифтове само на 80%. В Швейцария в момента няма правило за "COVID паспорт" на ски пистите, но законодателството за сертифициране за закрити места е за лица над 16 години.

"Свеж въздух и чистота"

Ключът към успешната зимна почивка ще бъде да сте в крак с актуалните изисквания в избраните дестинации.

"Правилата са ясни: когато стигнете до върха, можете да свалите маските си и да се възползвате максимално от чистия въздух, спиращи дъха гледки и зашеметяващи пейзажи", се казва в официалния уебсайт на Les 3 Vallees, който включва курортите Куршевел, Мерибел и Вал Торенс и твърди, че е най-голямата ски зона в света с повече от 600 километра поддържани писти.

Усещането за достигане на върха на лифта, красивият пейзаж и очакването на следващата ти почивка е същността на причината, поради която мнозина се връщат в планините година след година.

"Тази откритост и вълнение да дишаш чист въздух, да наблюдаваш чистотата в Алпите, просто да си в планината", казва британката Манди Хиксън, която редовно кара ски със съпруга си и двамата си синове. "Това е нещо, което дори моите тийнейджъри са пропуснали по време на пандемията. Всички сме отчаяни да излезем на пистите, да изпитаме този прилив на студен въздух по лицето си и усещането в да си в снега. Не мога да повярвам колко много ми липсваше", добавя тя.

Хиксън, бивш пилот на Торнадо, добавя: "Щракването в ските си, когато не сте го правили известно време, е странно чувство, мислите си, че ще бъдете като Бамби, но всъщност уменията ви се връщат почти веднага. Аз съм любител на скоростта, така че обичам това усещане за бързане и скорост, така че това е, което наистина очаквам с нетърпение. Чисто каране на ски."

Дори за местните жители като Мат, който е прекарал цял живот на ски, връщането към нормалността ще бъде много необходим тоник за душата.

"След снеговалеж, когато небето е синьо синьо сутринта, просто да се качим на първия лифт и да се насладим на пудрата е невероятно усещане. Всеки, който го е правил преди, знае какво имам предвид", обяснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалки пропагандни статии! Хората жадували да се върнат в нормалното и да бъдат щастливи, уж щяло да е така, ама иначе нам си кви маски тип еди какъв си щяли да бъдат задължителни, докато си купуваш билети...И сигурно по едно ободряващо сутрешно тестче, например с боцкане? Абе я си *** с вашето "нормално"!
8
2
 
0
 
! Отговори
Martin преди 2 години
Честно казано, тва, което казва номер 8 нема да е лошо да стане...
7
5
 
2
 
! Отговори
Скиор преди 2 години
Няма да има ски сезон. Има "промяна" - ще има пързаляне на бананова *** ! Кокорчо и Кирчо са поръчали за всеки българин по една бананова *** ! И така ще се "променим" !
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ски ама по лава ще карате с това глобално затопляне.Земетресения и вулкани ще има!Земята ще се разбунтува срещу хората,които я насилват като я замърсяват.Планините ще потънат,а дъната на морета и океани ще се издигнат.Човечеството ще изчезне и ще настъпи мир на планетата.Ще бъде рай!
5
1
 
5
 
! Отговори
Жоро до 5 преди 2 години
Испания изискава тест или ваксина, за влизане, но никъде не се изискава нищо - било да посещаваш ресторант, магазин, клуб!! Всичко е свободно на 100% единствената държава в Европа със съществуваща демокрация! (все още)
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има! За ваксинирани. Испания също изисква сертификат за да влезеш в държавата.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми за ски сезона в Европа.
2
2
 
9
 
! Отговори
Тази година преди 2 години
на ски в Сиера Невада в Испания - единствената останала държава, в която не се изисква Зелен Сартификат! В Австрия от днес дори носа на вън неможеш да си покажеш ако си анти система!
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомням си през 70-те години по това време с баща ми яхвахме москвето и се качвахме на Витоша. Сняг скреж чист въздух и много скиори а ние децата на шейните. Такъв живот няма да има в близките поне 100 години. Зимите вече не са това което бяха. През 70-те години зимите започваха през Ноември и свършваха накрая на април. Ех Спомени.