Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против

Надигат се вълнения в страни като Австрия и Нидерландия
Обновена: 20 ное 2021 16:39 | 20 ное 2021 16:37, Красимир Ангелов
217
Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против
Снимка: БГНЕС

Серизони вълнения се надигат в Европа, докато правителствата се връщат към строги мерки като блокадите в опит да противодействат на новата вълна на коронавируса в стария континент, пише в свой анализ Investor.bg.

Въпреки солидният брой ваксинирани в някои страни, броят на новозаразените достига рекордни нива, а някои държави, включително Германия, Чехия и Гърция, налагат мерки, засягащи неваксинираните, тъй като здравните системи са на предела на силите си. Австрия отиде още по-далеч като обяви национална блокада от понеделник.

Демонстрации, прераснали в насилие, избухнаха в Ротердам в петък вечерта заради рестрикциите, които Нидерландия наложи заради вируса. Полицията дори изстреля предупредителни изстрели и разпръсна тълпата с водно оръдие. Съобщава се за най-малко седем ранени.

Още по темата
Нидерландското правителство предложи отрицателните тестове да бъдат изключени от националния здравен пропуск, позволявайки в него да попадат само ваксинация и преболедуване.

Провинция Саксония в Източна Германия – една от най-тежко засегнатите страни от настоящата вълна, късно в петък обяви по-строги ограничения на обществения живот. Коледните базари бяха отменени, а хората, които не са ваксинирани, са изправени пред полицейски час на местата, на които има най-много случаи. Бавария също заложи на микс от блокада и полицейски час.

Австрия предприе най-драстичната стъпка досега, като обяви четвъртата си блокада от началото на пандемията. Повечето магазини, ресторанти, спортни обекти и културни институции ще бъдат затворени през първите три седмици от блокадата.

Хиляди планират да се стекат във Виена в събота, за да протестират срещу мерките, които включват и задължителна ваксинация от февруари за участие в различни части на обществения живот.

Службите в Австрия предупредиха, че протестиращите могат да се опитат да влязат в болници, след като се появиха призиви за "действия" в групите срещу ваксините в социалните мрежи.

Полицията във Виена призова демонстрантите да останат у дома, предупреждавайки, че повече от 1300 полицаи ще бъдат на улиците.

Австрийската популистка Партия на свободата популяризира съботния митинг от дни. Демонстрациите бяха планирани, след като правителството въведе мерки, засягащи неваксинираните – стъпки, които сега обхващат абсолютно всички.

Дневните случаи на Covid-19 в Австрия нараснаха до рекордни нива този месец, а смъртните случаи, макар да не растат толкова много, са най-високите от миналата зима. Залцбург и Горна Австрия имат най-високата 7-дневна заболеваемост от Covid-19 в Европа, твърдят от Световната здравна организация.

Лотар Вилер, ръководител на института за обществено здраве в Германия RKI, коментира пред DPA, че контактите между гражданите трябва бързо да бъдат намалени в цялата страна, за да се спре нарастването на броя на заразените. Той също така призова са масово увеличаване на ваксинациите.

Около 68% от германците и 65% от австрийците са напълно ваксинирани срещу Covid-19, под нивата, за които се смята, че водят до „стаден имунитет“ срещу вируса. Те изостават спрямо съседни държави като Франция и Италия, но ваксинационните нива в Източна Европа са още по-ниски – от 59% в Чехия до 24% в България.

Цялата статия може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не оставяйте нещата да бъдат свършено от някой нека се борим рака за рака само така долните ще разберат че границата е мината.
126
2
 
83
 
! Отговори
Въстание преди 2 години
До Анонимен Ротердам втори ден гори,барикади и блокади на народа . Масов бунт срещу еврофашизма и измамата демокрация . Простреляни хора ,пребити ,заливани с отровни води ,конна полиция ,кучета .
125
2
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пандемията" ще свърши тогава когато решат хората на улицата. Пасивното отношение, липсата съпротива и чинното изпълняване на "мерките" и ограниченията гарантират продължаване на кризата за неопределено време. В края на краищата нищо не зависи от политиците защото те са избрани от народа и ако народа реши ще ги свали от власт и ще бъде възстановена нормалността.
124
1
 
52
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Най-интересното е , че в Африка "КИТАЙСКА ЧУМА" практически няма /това се дължи донякъде на климата - в горещината китайският вирус трудно вирее - значи глобалното затопляне е нещо добро... ха, ха, ха, ха.../, но също и, че ваксинираните са има-няма 6% - т.е. няма приносители на нови щамове.
123
1
 
47
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
не с ваксините а с войните ще ни намалят на Земята! сега ни подготвят само :) като направят финални рестрикции ще ни заатворят неваксинираните сиозно! само не разбирам защо като съм бил болен не може да им бъде достатъчно!!!! за мен това е най-сигурната работа!!
122
2
 
73
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Всички ковид мерки са нарушение на правата на всички хора. Така ще е докато си мълчим. Вирусът няма да изчезне от вксините и зелените сертификати. Също няма да се ограничи нищо, ако започнат да не пускат със зелени сертификати. Най-много да фалират големите вериги и да спечелят малките магазини.
121
21
 
31
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Утре гласувайте СРЕЩУ продажната пионка на ционисткия нов световен ред Румед Радев! Герджиков не е цвете, напротив, но Радев, с признаването на македонска раса, сепаратизма, който това ще доведе, конфликта с Турция, задължителните, насилствени Ковид ваксини за Вас и децата Ви и Сие гадости е раков тумор за България! Нека изхвърлим с гласа си Злото от Дондуков 2!
120
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ли всички държави в Европа ще се обединим и да кажем стига вече ни правиха на ***! Вече почти в цяла Европа се провеждат демонстрациии срещу тази глупост
119
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички да се включат към обща интервенозна система. Само това е решенито. Така ще ви се налива последна версия на спасителното лекарство. Иначе няма да се оправите. Вервайте ми. За ваше добро е!
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS (128)Предполагам ти вече си тръгнал към гробищата завит с бял чаршаф?! Само не тичай че някой може да помисли че си гепил чаршафа и да те подпука!:)
117
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До И тъпите разбрахме (128)Няма никаква диктатура човече. Просто човеците оглупяха до незнайни висини.Глупост човешка, това е причината за постоянните провали на човеците.А управниците също са човеци при това едни от по-глупавите индивиди.
116
4
 
94
 
! Отговори
И тъпите разбрахме преди 2 години
Не става въпрос за нашето здраве, а за контрол над масите и диктатура на управляващия елит.
115
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ще ядат тоягата от собствения им народ )
114
4
 
71
 
! Отговори
Възрожденец преди 2 години
Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди. Срещу изедници душмански, ти българите поведи. Докле е мъничка змията, елате да се съберем, с крака да й строшим главата, свободни да се назовем.
113
13
 
62
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
Костадин Костадинов ще поведе Българите на борба с медицинския фашизъм!! Ще горят болници и клиники!!
112
2
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става с мирни демонстрации,играта загрубя вече.Не се ли действа сега срещу тиранията,обричаме децата си на робство.Трябва всички заедно,обединени и силни,ваксинирани и неваксинирани,млади и стари да кажем Не и да се борим до край,заради децата!!
111
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае се кой използва всякакви методи да пречи на ЕС.
110
3
 
74
 
! Отговори
SS преди 2 години
Против строгите мерки--твърда съпротива ! ЕС е пред разпад ,ковид мерките ще го довършат . Инфлацията и липсата на суровини също . Но преди това ще има тежки дни . Всеки да си направи сметката как ще оцелява !
109
1
 
82
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Уж много ваксинирани а пък накрая вълна след вълна. На хората им писна от лекарския фашизъм. Ама тъй е. Като дадеш власт на лекари не може друго да очакваш. Те така разбират нормалния живот. Ваксини до дупка и за всички, задължително. Щеш не щеш, слагат те на поточната линия и те боцкат.
108
22
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Свят широк,от всякъде дебнат вандали...