Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против

Надигат се вълнения в страни като Австрия и Нидерландия
Обновена: 20 ное 2021 16:39 | 20 ное 2021 16:37, Красимир Ангелов
217
Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против
Снимка: БГНЕС

Серизони вълнения се надигат в Европа, докато правителствата се връщат към строги мерки като блокадите в опит да противодействат на новата вълна на коронавируса в стария континент, пише в свой анализ Investor.bg.

Въпреки солидният брой ваксинирани в някои страни, броят на новозаразените достига рекордни нива, а някои държави, включително Германия, Чехия и Гърция, налагат мерки, засягащи неваксинираните, тъй като здравните системи са на предела на силите си. Австрия отиде още по-далеч като обяви национална блокада от понеделник.

Демонстрации, прераснали в насилие, избухнаха в Ротердам в петък вечерта заради рестрикциите, които Нидерландия наложи заради вируса. Полицията дори изстреля предупредителни изстрели и разпръсна тълпата с водно оръдие. Съобщава се за най-малко седем ранени.

Още по темата
Нидерландското правителство предложи отрицателните тестове да бъдат изключени от националния здравен пропуск, позволявайки в него да попадат само ваксинация и преболедуване.

Провинция Саксония в Източна Германия – една от най-тежко засегнатите страни от настоящата вълна, късно в петък обяви по-строги ограничения на обществения живот. Коледните базари бяха отменени, а хората, които не са ваксинирани, са изправени пред полицейски час на местата, на които има най-много случаи. Бавария също заложи на микс от блокада и полицейски час.

Австрия предприе най-драстичната стъпка досега, като обяви четвъртата си блокада от началото на пандемията. Повечето магазини, ресторанти, спортни обекти и културни институции ще бъдат затворени през първите три седмици от блокадата.

Хиляди планират да се стекат във Виена в събота, за да протестират срещу мерките, които включват и задължителна ваксинация от февруари за участие в различни части на обществения живот.

Службите в Австрия предупредиха, че протестиращите могат да се опитат да влязат в болници, след като се появиха призиви за "действия" в групите срещу ваксините в социалните мрежи.

Полицията във Виена призова демонстрантите да останат у дома, предупреждавайки, че повече от 1300 полицаи ще бъдат на улиците.

Австрийската популистка Партия на свободата популяризира съботния митинг от дни. Демонстрациите бяха планирани, след като правителството въведе мерки, засягащи неваксинираните – стъпки, които сега обхващат абсолютно всички.

Дневните случаи на Covid-19 в Австрия нараснаха до рекордни нива този месец, а смъртните случаи, макар да не растат толкова много, са най-високите от миналата зима. Залцбург и Горна Австрия имат най-високата 7-дневна заболеваемост от Covid-19 в Европа, твърдят от Световната здравна организация.

Лотар Вилер, ръководител на института за обществено здраве в Германия RKI, коментира пред DPA, че контактите между гражданите трябва бързо да бъдат намалени в цялата страна, за да се спре нарастването на броя на заразените. Той също така призова са масово увеличаване на ваксинациите.

Около 68% от германците и 65% от австрийците са напълно ваксинирани срещу Covid-19, под нивата, за които се смята, че водят до „стаден имунитет“ срещу вируса. Те изостават спрямо съседни държави като Франция и Италия, но ваксинационните нива в Източна Европа са още по-ниски – от 59% в Чехия до 24% в България.

Цялата статия може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
60
 
! Отговори
неопровержимо е преди 2 години
гова означава, че средно при 80% ваксинилави ваксините са безполезно менте
106
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо мерки само за неваксинираните? Ако си неваксиниран, не значи че си заразен с ковид. Напротив - след като не си ваксиниран, значи, че си сметнал, че изобщо няма нужда. Докато всички ваксинирани са заразени с ковид и разпространяват заразата
105
1
 
56
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
Свободата е на върха на копието не на иглата
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови проучвания са установили,че при настинка произтичаща от естестествени природни условия сезонни на теплообмен м/у организма с околната среда с течения влияещи на простудата,напр.студена среда топли течения,топла среда студени течения за които се доказва,че за тоз резултат отговарят риновирусите или те отговорни за болезненото състояние настинка,като ген за простудяванията и още,че по ген подтискат Ковид19+ по гена му до невъзможност за развитие блокирайки го още в начален стадий по функциите
103
2
 
78
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Фашисткият континент Европа ,същият,където се затвориха всички граници в началото на пандемията и всеки се оправяше сам?Къде са човешките права,правото на избор,свободната воля на свободни граждани?Некой ще получи тесла в зъбите.Идва революция против това робство...
102
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес има протести в 190 страни по света. Току-що гледах live огромните множества в Лондон, в Париж, в Рим, в Пърт (Австралия), във Виена и къде ли не... И ние тук ще се събудим, ако се опитат да ни пресират. Много ми беше хубаво да видя няколко български флага на виенския протест!
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм от правителството и здравните власти. Идвам да ви помогна :)
100
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ваше добро е!
99
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекаралият лек ковид 1 месец, главен здравен инспектор доцент Кунчев кога се върща на работа,че ни липсват неговите напътствия по тв?
98
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 115 за кое? За Виена? Отвори oe24.at . Най-горе е банер за протеста и живото излъчване. Цял ден тази телевизия предава от протеста, излъчи интервюта с канцлера и здравния министър и куп събеседници.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
може ли линк ?
96
1
 
66
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Все още ли останаха хора, които да мислят, че тук става въпрос за медицина?!
95
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17:16 Започнали са да хвърлят предмети по полицаите и полицията е използвала лютив спрей срещу демонстрантите. Тази вечер дали Виена ще стане като Ротердам? Само дето тук не са примерно 5-10000 като в Холандия, а 100 000.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17:16Objects fly! Now the situation is escalating on the demoNow protesters are stepping out and throwing objects at the police. The officers try to keep the demo participants away from Heldenplatz and use pepper spray.
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Откровението на Йоан------описват се последиците от ваксините в дългосрочен план /уточнение за неразбралите/!
92
6
 
45
 
! Отговори
Как ще стане преди 2 години
Спокойно - макар и малки тук все още имам ултраси на футболните клубове. Само на 10-ина отбора са 100000 човека. Идват на жълтите павета, подкрепени от другите хора за тях и всичко се троши и превзема и нещата приключват за 1 следобед. Лоените торби ще избягат или ще се присъединят само при вида им.
91
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не може цял живот да пазим някой които ще се зарази. Да се заразява.
90
0
 
1
 
! Отговори
7890 преди 2 години
До Анонименастероид
89
4
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болшинството умрели уж от ковид са умрели от ваксината.Защо се крие тази информация.И защо голяма част от лекарите не искат да се ваксинират.
88
42
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата седмица очакваме скок на случаите . На ковидчо не му пука от демонстрации. Даже са му добре дошли.