Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против

Надигат се вълнения в страни като Австрия и Нидерландия
Обновена: 20 ное 2021 16:39 | 20 ное 2021 16:37, Красимир Ангелов
217
Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против
Снимка: БГНЕС

Серизони вълнения се надигат в Европа, докато правителствата се връщат към строги мерки като блокадите в опит да противодействат на новата вълна на коронавируса в стария континент, пише в свой анализ Investor.bg.

Въпреки солидният брой ваксинирани в някои страни, броят на новозаразените достига рекордни нива, а някои държави, включително Германия, Чехия и Гърция, налагат мерки, засягащи неваксинираните, тъй като здравните системи са на предела на силите си. Австрия отиде още по-далеч като обяви национална блокада от понеделник.

Демонстрации, прераснали в насилие, избухнаха в Ротердам в петък вечерта заради рестрикциите, които Нидерландия наложи заради вируса. Полицията дори изстреля предупредителни изстрели и разпръсна тълпата с водно оръдие. Съобщава се за най-малко седем ранени.

Още по темата
Нидерландското правителство предложи отрицателните тестове да бъдат изключени от националния здравен пропуск, позволявайки в него да попадат само ваксинация и преболедуване.

Провинция Саксония в Източна Германия – една от най-тежко засегнатите страни от настоящата вълна, късно в петък обяви по-строги ограничения на обществения живот. Коледните базари бяха отменени, а хората, които не са ваксинирани, са изправени пред полицейски час на местата, на които има най-много случаи. Бавария също заложи на микс от блокада и полицейски час.

Австрия предприе най-драстичната стъпка досега, като обяви четвъртата си блокада от началото на пандемията. Повечето магазини, ресторанти, спортни обекти и културни институции ще бъдат затворени през първите три седмици от блокадата.

Хиляди планират да се стекат във Виена в събота, за да протестират срещу мерките, които включват и задължителна ваксинация от февруари за участие в различни части на обществения живот.

Службите в Австрия предупредиха, че протестиращите могат да се опитат да влязат в болници, след като се появиха призиви за "действия" в групите срещу ваксините в социалните мрежи.

Полицията във Виена призова демонстрантите да останат у дома, предупреждавайки, че повече от 1300 полицаи ще бъдат на улиците.

Австрийската популистка Партия на свободата популяризира съботния митинг от дни. Демонстрациите бяха планирани, след като правителството въведе мерки, засягащи неваксинираните – стъпки, които сега обхващат абсолютно всички.

Дневните случаи на Covid-19 в Австрия нараснаха до рекордни нива този месец, а смъртните случаи, макар да не растат толкова много, са най-високите от миналата зима. Залцбург и Горна Австрия имат най-високата 7-дневна заболеваемост от Covid-19 в Европа, твърдят от Световната здравна организация.

Лотар Вилер, ръководител на института за обществено здраве в Германия RKI, коментира пред DPA, че контактите между гражданите трябва бързо да бъдат намалени в цялата страна, за да се спре нарастването на броя на заразените. Той също така призова са масово увеличаване на ваксинациите.

Около 68% от германците и 65% от австрийците са напълно ваксинирани срещу Covid-19, под нивата, за които се смята, че водят до „стаден имунитет“ срещу вируса. Те изостават спрямо съседни държави като Франция и Италия, но ваксинационните нива в Източна Европа са още по-ниски – от 59% в Чехия до 24% в България.

Цялата статия може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама кажете, че синдикатът на полиция и армия е обявил, че застава с протестиращите и излизат заедно с тях на протест. Фюрерът им каза, че ще прати ваксинирани полицаи да ги вардят, защото другите ще протестират. Настроиха хората един срещу друг, до гражданска война ги докара алчността на фармата!!!
66
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гибралтар няма нито един починал през последната седмица.
65
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кои са нивата, които водят до стаден имунитет, бре продажници неуки? В Гибралтар 99% са ваксинирани - вижте им кривата - за *** ни имате? Аре метла слуги на дявола!!
64
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мента, глоК и валериан, щото хората доста се изнервиха вече от тая световна тъпотия
63
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема ли да ръкопляскате от балкона вече, нема ли вече "излекувани" от неуките сестри и докторчета......хахахахаха :))) Не се е намерил челяк да измисли ваксина против грип, обаче фармата така ви обработва гладките мозъчета на тези които верват, че не е истина :)))
62
3
 
55
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Какво лиемерие е да наречеш нападнатите и мачканите със отнети права НАПАДАТЕЛИ !Полицията е нападател на пазещи правата си хора ,тя е въоръжена като за война срещу хора без оръжие и когато ги напада и бие те нямат право да се отбраняват ? Това е много европеиско и във него няма нищо диктаторско ! Хората трябвало да си дадат свободата във името на някакъв живот при който щели да ги ваксинират постоянно за тяхно добро --никой няма да си даде СВОБОДАТА БЕЗ К****В ! Няма как да стане !АМИН !
61
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Побъркаха хората с тази медицинска диктатура. Нормално е мислещите хора да си зададат въпроса "Какво всъщност се случва?"
60
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам да ги ваксинират на 100% и после пак да ги заключат, че болниците не смогвали. Тогава не знам каква причина ще измислят може би виновен ще е ланшния сняг.
59
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официалното изявление на полицията във Виена е за 35000 протестиращи. Като знаем колко намаляват бройките, дали не са няколко пъти повече? Канцлерчето дали е напълнило гащите от страх какво могат да направят до късно вечерта и какво ще става утре, когато са масовите протести в други градове?
58
1
 
28
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Откровен комунизъм. Добре,че футболните фенове са едни от малкото будни. Не като афроевропейците или някой десети пол и еко-талибан. Долу тираните.
57
2
 
27
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
И ванксинирани и не пак всички ще го минем рано или късно
56
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то на нормалните хора им дойде до гуша от мерки и кви ли не още глупоссти, тия прекалиха.
55
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Австрия изобщо не се очакват протести. От сутринта във Виена са започнали. Към 13 и нещо са почнали с бомбички и димки срещу полицията. В момента има кадри с дим, но май е спокойно. Десетки хиляди са. Според организаторите са над 100000. Още не е стъмнило. Какво ли ще е после и дали ще трошат като в Ротердам? Щото холандците са палили десетки коли, с камъни е сопи нападат полицаи и т.н. по видеата в тубата.
54
3
 
53
 
! Отговори
Свобода! преди 2 години
Ротердам гори!Скоро цяла Европа!
53
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ела ми с съдя изпълнител бе смелчага, бегай си вземи хапчетата и се барикадирай в някои стар бункер с кило банани.
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66Като ти вземем жилището, като ти отнемем препитанието, тогава ти ваксъре ще отидеш в гората, ама нали сме хора а не животни все пак :)))
51
70
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от насилие, не идваш за ваксина, 5000 лева глоба, така няколко пъти, идва съдия изпълнител взима ти жилището и айде на колиба в гората, да си живееш волно като птичка.
50
54
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В протестите са десни екстремисти, хулигани и платени клакьори. За какво им се възхищават тукашните ангиваксъри? Смятай, какво им е нивото.
49
5
 
20
 
! Отговори
Налапал Дулото преди 2 години
Някакъв ГЕРБ-аджия налапал дулото, защо не се говори за това?
48
65
 
5
 
! Отговори
Яна преди 2 години
Протестите на ковид маргиналите с умствена недостатъчност са нещо много тъжно. Хората протестират буквално срещу собственото си здраве и благополучие. Пълен абсурд. Но все пак да не забравяме, че има протести срещу еднополовите бракове, бежанци, ядрената енергия, ограничения срещу аборти и т.н. Всеки объркан и неудовлетворен неудачник има правото да протестира.