Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против

Надигат се вълнения в страни като Австрия и Нидерландия
Обновена: 20 ное 2021 16:39 | 20 ное 2021 16:37, Красимир Ангелов
217
Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против
Снимка: БГНЕС

Серизони вълнения се надигат в Европа, докато правителствата се връщат към строги мерки като блокадите в опит да противодействат на новата вълна на коронавируса в стария континент, пише в свой анализ Investor.bg.

Въпреки солидният брой ваксинирани в някои страни, броят на новозаразените достига рекордни нива, а някои държави, включително Германия, Чехия и Гърция, налагат мерки, засягащи неваксинираните, тъй като здравните системи са на предела на силите си. Австрия отиде още по-далеч като обяви национална блокада от понеделник.

Демонстрации, прераснали в насилие, избухнаха в Ротердам в петък вечерта заради рестрикциите, които Нидерландия наложи заради вируса. Полицията дори изстреля предупредителни изстрели и разпръсна тълпата с водно оръдие. Съобщава се за най-малко седем ранени.

Още по темата
Нидерландското правителство предложи отрицателните тестове да бъдат изключени от националния здравен пропуск, позволявайки в него да попадат само ваксинация и преболедуване.

Провинция Саксония в Източна Германия – една от най-тежко засегнатите страни от настоящата вълна, късно в петък обяви по-строги ограничения на обществения живот. Коледните базари бяха отменени, а хората, които не са ваксинирани, са изправени пред полицейски час на местата, на които има най-много случаи. Бавария също заложи на микс от блокада и полицейски час.

Австрия предприе най-драстичната стъпка досега, като обяви четвъртата си блокада от началото на пандемията. Повечето магазини, ресторанти, спортни обекти и културни институции ще бъдат затворени през първите три седмици от блокадата.

Хиляди планират да се стекат във Виена в събота, за да протестират срещу мерките, които включват и задължителна ваксинация от февруари за участие в различни части на обществения живот.

Службите в Австрия предупредиха, че протестиращите могат да се опитат да влязат в болници, след като се появиха призиви за "действия" в групите срещу ваксините в социалните мрежи.

Полицията във Виена призова демонстрантите да останат у дома, предупреждавайки, че повече от 1300 полицаи ще бъдат на улиците.

Австрийската популистка Партия на свободата популяризира съботния митинг от дни. Демонстрациите бяха планирани, след като правителството въведе мерки, засягащи неваксинираните – стъпки, които сега обхващат абсолютно всички.

Дневните случаи на Covid-19 в Австрия нараснаха до рекордни нива този месец, а смъртните случаи, макар да не растат толкова много, са най-високите от миналата зима. Залцбург и Горна Австрия имат най-високата 7-дневна заболеваемост от Covid-19 в Европа, твърдят от Световната здравна организация.

Лотар Вилер, ръководител на института за обществено здраве в Германия RKI, коментира пред DPA, че контактите между гражданите трябва бързо да бъдат намалени в цялата страна, за да се спре нарастването на броя на заразените. Той също така призова са масово увеличаване на ваксинациите.

Около 68% от германците и 65% от австрийците са напълно ваксинирани срещу Covid-19, под нивата, за които се смята, че водят до „стаден имунитет“ срещу вируса. Те изостават спрямо съседни държави като Франция и Италия, но ваксинационните нива в Източна Европа са още по-ниски – от 59% в Чехия до 24% в България.

Цялата статия може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари