Ще помрачи ли поредната COVID вълна светлата Коледа?

Тежката истина е ясна и никак няма да ни хареса
Обновена: 27 ное 2021 22:11 | 27 ное 2021 21:10, Красимир Ангелов
185
Ще помрачи ли поредната COVID вълна светлата Коледа?
Снимка: БГНЕС

Това е новото нормално. Независимо дали ни харесва или не. Болниците са препълнени - някои от пациентите са ваксинирани, а други не са. На коледните базари се ходи с маски - ако изобщо са отворени. В Австрия не са.

След няколко месеца на по-меки мерки, които доведоха до скок на новозаразените, хората видяха какво е “да живеем с вируса”. Не им хареса, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

След скока в инфекциите мерките се затегнаха - задължителни маски, тежки ограничения и то дори в държави, които са висок процент на ваксинация. Идеята на властите е да се ограничи здравната криза поне през зимните месеци. На хората отново не им хареса.

Ето я тежката истина. И тя също няма да ви хареса. Ваксините срещу Covid са медицинско чудо, но те не са вездесъщи. В момента доминира доста по-заразният Делта вариант, в много държави мерките все още са меки с цел да се запази крехкият икономически ръст, а антиваксърските настроения се разпространяват по-бързо и от вируса. Всички тези фактори доведоха до перфектна буря, която ни донесе поредната Covid вълна. Не само в България, но вече и в цяла Европа.

Още по темата
Германия “постигна” антирекорд в направлението “брой инфекции за 2 седмици”. В момента там има над 400 заразени на 100 000 души. На този етап германците буквално жунглират между своите собствени пациенти, за които така или иначе няма достатъчно място в болниците, а на всичко отгоре приемат и нидерландски пациенти в градовете по западната граница. В Нидерландия, Белгия и Ирландия с мъка успяват да администрират PCR тестове, а в същото време ниските нива на ваксинация в Източна Европа доведоха до брутално високи нива на смъртност.

Средният брой на ваксинираните в Европа изобщо не е достатъчен, за да намали натиска на COVID-19 върху здравната система, а идващата зима не предвещава нищо по-добро. В сряда директора на Европейския център за контрол и превенция на заразните болести Андреа Амон каза, че "обществени мерки трябва да бъдат въведени сега". Тя допълни, че ако тези мерки не спасят положението до Коледа, то ще трябва да бъдат продължени и по време на празниците.

"Всеки път, в който облекчим мерките, вирусът намира начин да ни измами", каза Уолтър Рикарди - съветник в Министерството на здравеопазването на Италия. Имайки предвид колко е по-заразен е Делта варианта, няма как да очакваме, че само ваксините или социалната дистанция ще помогнат.

"Освен ако не използваме всички възможни оръжия срещу вируса и то по възможно най-рационален начин, никога няма да се върнем към нормалното, поне не и в скоро време. “Ще трябва да прекараме следващите две или три години по този начин - в поредица от пандемични вълни", допълни Рикарди.

Блокада по празниците

Австрия ни доказа, че дните на епизодични затваряния не са свършили. Канцлерът Александър Шаленберг заяви, че се надява десетдневния локдаун не само да спаси здравната система, но и да стимулира австрийците, 30% от които не са ваксинирани, да се замислят за избора, който следва да направят. В свое интервю за Politico той заговори за “създаване на възможност” да се излезе от този порочен кръг на постоянни вълни и затваряния.

Дори в Португалия, където буквално почти всеки, който отговаря на изискванията е ваксиниран, става дума за повече от 86% от населението, е важно да бъде предадено на населението правилното послание”. Това каза София Рибейро, доктор и специалист по обществено здраве, която работи на първа линия от април 2020 г. “Пандемията не е свършила, уважаеми.”

Броят на новозаразените, хоспитализираните и починалите в Португалия се увеличава, което кара властите да смятат, че може би ще се наложи още едно затваряне. И всичко това се случва само 8 седмици, след като координаторът по ваксините на Лисабон Енрике Гоувея Мело заяви, че страната “почти е постигнала групов имунитет” и то с кампания, която не е позволила темата за ваксините да се политизира. Е, явно Енрике не е бил напълно прав.

За ваксинираните, много от които вярваха, че поне за тях пандемията е приключила, завръщането на ограниченията са като шамар с мокър парцал. Това каза пред Politico кметът на Антверпен Барт де Уевер. Честно казано дори това не може да се сравни с чувството да стрелят по теб с водно оръдие. На полицията в Брюксел им се наложи да го направят тази събота и то срещу 35 000 протестиращи. Органите на реда трябваше да прибегнат към подобни мерки и в Нидерландия, в град Ротердам, като действията им изпратиха трима в болница. Регионът на Антверпен Фландрия се слави с това, че 8 на всеки 10 души са ваксинирани. Както и 96% от хората над 65 години. Въпреки това Антверпен също наложи задължителни маски на закрито.

Ние сме ваксинирани, но все пак заразни

От къде идва проблемът? Отговорът: от статистиката. Тя ни заблуждава - реално около 70% от хоспитализираните във Фландрия са ваксинирани с 2 дози. Но причината за това не е защото ваксините не работят изобщо. Причината е, че неваксинираните се разболяват и умират с много по-бързи темпове. От друга страна тази статистика показва, че ваксините не ни дават 100% защита, особено при Делта варианта и спадащия имунитет на европейците. Не трябва да забравяме, че ваксинацията в повечето европейски държави е била направена преди повече от 6 месеца.

Всичко това води до извода, че дори всички да бъдат ваксинирани, то все пак пандемията ще бъде проблем - поне за възрастните хора или тези, които имат отслабена имунна система. Истина е, че ваксинираните хора ще се заразят по-трудно и по-трудно ще се превърнат в разпространители на болестта. Но Делта успява да преодолее част от защитата, която ни дава ваксината.

“Показателите сочат, че към момента ваксините не действат толкова добре при Делта, колкото при Алфа”. Това заключение правят от Европейския център за превенция на заразните болести в последния си доклад. Комбинацията от студеното време, както и сезона на гриповете могат да изведнъж да се окажат рецептата за перфектната буря.

Още икономически новини и анализи четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
11
 
! Отговори
Каква Коледа? преди 2 години
Това търговски празник и машина за пари. Никаква друга стойност няма освен бизнес и фалшиво празнуващи хора сноби, за да дразнят другите във фейсбук колко са фалшиво щастливи с живота си на кредит.
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 2 години мъка. Още колко? 10? 20? Никой не знае. Дано да дочакаме ваксината.
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията е резултата от пандемията. Резултата от рецесията на икономиката от локдауни и многото болни, от задъхващата се здравна система и социална система във всички държави.
70
3
 
2
 
! Отговори
А това ли? преди 2 години
Това се появи при систематизирането на четирите вида антропоморфна форми за да се намери петата.Та формите са: Художествена, Дизайнерска, Архитектурна, Концептуална, Морфогенезисна (но не фрактална). Пример за концептуална форма е примерно Жул Верн - Капитан Немо , Мас Ефект - science fiction becomes science fact ...Та гледам колегите и техния Мас ефект Андромеда - купил съм го и се питам - ок на концепция супер, ама как да проработи ... И стана една!
69
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не говори за инфлацията ,която реално е двуцифрена ,само вируси варианти ваксини сертификати
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясна е работата използват вируса като параван да печатат пари .
67
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте каква е работата! Траен имунитет няма. Преболедувалият може отново да боледува след 3-6 месеца, ваксинираните също. Слагайте бустер, не се бавете. Делтата е тек и сега. Идва нов щам. Сега имаме мутация в спайк протеина, който е ключът за влизане в клетката. Всеки имунитет до този момент е вече неефективен. Пазете се за да дочакате следващата ваксина, която ще е специално за него. Колективен имунитет не съществува в този случай. Който е направил този вирус, си е разбирал от работата.
66
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Нищо не може да ми помрачи Коледата.Имам туршия и ракия.
65
11
 
7
 
! Отговори
Революционери преди 2 години
Къде бяхте на всичките безобразия,на отнетата ни свобода от олигархията, на цялата мизерия.... Сега се борят срещу безобидна ваксина???Форумни революционери.Революционер дето не рискува нищо!
64
1
 
2
 
! Отговори
Не се смейте: преди 2 години
Ефекта на Ангелов - в гравитационни земни атмосферни условия е много слаба сила предизвикана от разряда на електрони от магнит превърнат в електромагнит и ударен с електростатична искра!Обаче там горе при нулева гравитация, нулево *** - освен в електростатичната тръба стой та гледай к'ва скорост вдига след десет разряда само. Димна работа!
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данаил и откровението на Йоан, загатват много неща.
62
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо ни разказаха играта с този вирус. Който го е направил е психопад.
61
6
 
13
 
! Отговори
Делфийският оракул преди 2 години
Достатъчно е само да бъдат ликвидирани публично, демонстративно, назидателно и предупредително няколко ковид глашатаи като Мутафчийски, Витанов, Кунчев и т.н. и пландемията мигом ще изчезне веднъж и завинаги
60
0
 
4
 
! Отговори
Знаеш ли историята? преди 2 години
Та поради тоя човек голяма част от САЩ кара модел T и ако ще по цял ден да спи, да пие на работа и да не пипне една гайка или болт всичките работници са обезпечени и имат пари заради него и нямат хернии, а ние произвеждаме 5 пъти повече автомобили, пет пъти по-бързо ...и каквото и да ми приказваш ако ще фабриката да се срути няма да го уволня тоя човек!
59
6
 
2
 
! Отговори
Къде е преди 2 години
Костя Копейкин, да не е заразен?
58
3
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Така е през четерите седмици преди Рождество, злото вилнее, блъфира, плаши слабите. На мен никой и нищо не може да ми помрачи празниците, защото не ми пука за пропагандата и лъжите на фрикерите. Какво ще направят, някакви фашисти ще дойдат удома за да ми забранят да празнувам? Аве, я ретардите от НСР и копоите им да барят яко меча.
57
1
 
14
 
! Отговори
Знаеш ли историята? преди 2 години
За Хенри Форд, фабриката му и работника дето си качил краката на бюрото и спи.Някакъв журналист отива във фабриката на Форд за интервю, снимки, статия във вестника и гледа в едно малко офисче един работник нищо не прави -вдигнал си краката на бюрото и спи! Ама господин Форд тоя човек нищо не върши, уволнете го!Преди време... казал Хенри Форд - този човек измисли да вдигне поточната линия за производство на 90 см височина и работниците да не се навеждат при сглобяване. 500 % повече продукт.
56
2
 
6
 
! Отговори
До ваксиниран преди 2 години
Гледай да не зарадваме твоята, че само тя си знае...
55
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите са като гринчове, гледат как да провалят Коледа.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако позволим да.