Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС

Младите са по-склонни да си купуват стоки в интернет, отчита Евростат
27 ное 2021 07:45, Петя Славова
105
Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС
Снимка: Pixabay

През 2020 г. около 65% от всички възрастни (от 16 до 74 години) в ЕС са си купили/поръчали стоки или услуги по интернет през 12-те месеца преди проучването. Младите хора между 25 и 34 години са 2,5 пъти по-склонни да използват интернет за пазаруване (83 на сто), отколкото хората във възрастовата група 65-74 години (33 на сто), отчита Евростат.

Онлайн пазаруването доби популярност в ЕС с по-разпространеното ползване на интернет сред всички възрасти. Потребителите ценят достъпността до широка гама от продукти по всяко време и навсякъде, с допълнителното предимство на специалните цени. Събития като Черен петък, както и Кибер понеделник, са някои от случаите, при които онлайн пазаруването има предимство в календара, отбелязва статистическата служба, предава "Монитор".

От всички региони на ЕС, датският Столичен район регистрира най-висока склонност към ползване на електронна търговия (91%), следван от Средна Ютландия (също в Дания) и нидерландския Утрехт - и двата по 90%.

В дъното са четири региона в България с най-нисък дял през 2020 г.: Северен централен (25%), Южен централен и Югоизточен (по 26%) и Северозападен (27%).

Когато са анкетирани през 2020 г., 19 на сто от всички възрастни са посочили, че никога не са правили онлайн покупка. Този отговор е най-чест в 11 региона в ЕС, включително всички в България и Румъния.

Потребителите извършват по електронен път и банкови дейности. През 2020 г. 58 на сто от пълнолетното население на ЕС е използвало интернет банкиране през трите месеца преди проучването.

Датският Столичен район е с най-висок дял в електронното банкиране - 96%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сметка на това българските деца са първи по висене в интернет, тотално неграмотни и неможещи да четат.
62
2
 
0
 
! Отговори
ама преди 2 години
набелязва6 да краде6 ли
61
1
 
0
 
! Отговори
доста преди 2 години
свестни хора и професори са карали и карат такси в гладните години но ти си нарицателнои няма6 нищо общо с тях
60
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Нямам нищо против онлайн търговията, но определено предпочитам в магазин. Това купуване по картинка не ми харесва, ама никак. Изобщо не се знае какво точно ще получиш. Знам за права на потребителя, връщане и ала-бала ама аз няма да си тровя нервите с глупости. Затова в магазина- да го видя, да премеря ако е дреха или обувки, ако е техника да се пробва. Онлайн гледам само сайтовете и набелязвам продукти. После си ходя в магазина и често виждам, че на снимка е доста по-различно.
59
4
 
0
 
! Отговори
има преди 2 години
си проверени саитове като не отговаря порьчката врьща6 и толкоз кво толковамаратонки било или квото и да било марките си имат магазини
58
0
 
0
 
! Отговори
и преди 2 години
то непоискан
57
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 73 Е да, ама то идеята не е в това купувачите да имат нюх, а търговците. Купувачът е обикновен човек и не трябва да притежава никакви качества освен пари с които да плати!Иначе не си купувач, а ти самият се превръщаш в търговец/прекупвач.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пазаруването онлайн има предимства? Например, в града, в който живея не се намират магазини с качествена аудио техника или добри туристически екипировки. Обаче в онлайн магазините има огромен избор. Нужно е просто купувача да има нюх и да е достатъчно грамотен как и какво да избере. Аз например си купих онлайн тонколони на английската марка Warfedale, за която знам, че е пионер от 1932. Покупка направо в десятката и не беше нужно да ставам от стола си.
55
7
 
4
 
! Отговори
ОНЛАЙН-ТЪРГОВИЯТА .. преди 2 години
....Е ЗА ИНВАЛИДИ И ХОРА С ПЪЛНА МОЗЪЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ..ХА,ХА,ХААААААА
54
5
 
4
 
! Отговори
ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАМ преди 2 години
...НА ТЪРГОВЦИТЕ И ДАЛАВЕРДЖИЙТЕ ОТ ОНЛАЙН-СИСТЕМАТА!ПЪЛНО Е С МОШЕНИЦИ И ОБИРДЖИИ!----ТРЕБВА ВИНАГИ "ОКО ДА ВИДИ --РЪКА ДА ПИПНЕ"---ТИЯ ФАТКИ , С ПАЗАРУВАНЕ "ПО КАРТИНКА" СА СИ ПЪЛНО МЕНТЕ!
53
4
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Да, бедност и недоверие. Има едни 10-15%,които имат що-годе прилични доходи, но масата не може да покрие елементарни нужди и този вид търговия идва малко като лукс.
52
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазаруването онлайн е пълна дивотия. Всичко е ИЗМАМА !!В магазина като влезеш ти отнема време да избереш от всичкия жмел дето предлагат та кво ли остана да гледаш картинки и да пазаруваш. ............СМЕХ !!! .....Все едно да си избираш жена в интернет по картинки и да я видиш на живо в сватбения ден. НЕ БЛАГОДАРЯ !!!
51
1
 
7
 
! Отговори
До 10 помашки мелез преди 2 години
Като гледам колко умни богаташи и милионери имаме, та затова сме все па първи места на умници, които просперират само тук, а като излязат навън, работят я в картофената нива, я сменят памперси и пoдлоги. Добре, че е интернет и по коментарите да се разбере какви умници сме и колко богати.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, просте не ни се влиза в дигиталния затвор.
49
8
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Не, не е заради бедност! Най-малкото заради това! Използваме доставки от интернет само в крайна необходимост и неизбежност. Ако можем - избягваме. Гледам повечето стоки на снимка от интернет, а после отивам на място да видя и пипна стоката и тогава купувам. Няма да забравя как един колега преди години си купи чифт маратонки така от Англия. Еми... получи само лявата маратонка. Не можа да си вземе другата. Добре че я продаде на един човек с един крак и късмет че имаше само ляв крак!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
работил съм в куриерска фирма и знам как се преместват даставките от едно масто на друго ако накой е поръчал нещо чупливо да му мисли
47
4
 
9
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Капитализма с демокрация е най-добрата система, но 9ти септември, СССР, ДС, Путин и внуците на комунистите вече 30 г. му пречат да се развива в България.
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само преди 30 г бяхме в ямата на комунизма, а днес при демокрацията и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, купува онлайн амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа спорта, пече се на шезлонг под чадър на плажа, върти западна кола по магистралите, и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И след такава статия, тук някои се гордеят че са българи !? ...странни организми са това българите..
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то ниския процент на ваксинация е единственото нещо с което се гордея че съм българин след 94 година :)