Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС

Младите са по-склонни да си купуват стоки в интернет, отчита Евростат
27 ное 2021 07:45, Петя Славова
105
Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС
Снимка: Pixabay

През 2020 г. около 65% от всички възрастни (от 16 до 74 години) в ЕС са си купили/поръчали стоки или услуги по интернет през 12-те месеца преди проучването. Младите хора между 25 и 34 години са 2,5 пъти по-склонни да използват интернет за пазаруване (83 на сто), отколкото хората във възрастовата група 65-74 години (33 на сто), отчита Евростат.

Онлайн пазаруването доби популярност в ЕС с по-разпространеното ползване на интернет сред всички възрасти. Потребителите ценят достъпността до широка гама от продукти по всяко време и навсякъде, с допълнителното предимство на специалните цени. Събития като Черен петък, както и Кибер понеделник, са някои от случаите, при които онлайн пазаруването има предимство в календара, отбелязва статистическата служба, предава "Монитор".

От всички региони на ЕС, датският Столичен район регистрира най-висока склонност към ползване на електронна търговия (91%), следван от Средна Ютландия (също в Дания) и нидерландския Утрехт - и двата по 90%.

В дъното са четири региона в България с най-нисък дял през 2020 г.: Северен централен (25%), Южен централен и Югоизточен (по 26%) и Северозападен (27%).

Когато са анкетирани през 2020 г., 19 на сто от всички възрастни са посочили, че никога не са правили онлайн покупка. Този отговор е най-чест в 11 региона в ЕС, включително всички в България и Румъния.

Потребителите извършват по електронен път и банкови дейности. През 2020 г. 58 на сто от пълнолетното население на ЕС е използвало интернет банкиране през трите месеца преди проучването.

Датският Столичен район е с най-висок дял в електронното банкиране - 96%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след 30 години чалга пак е добре че може да пуснат компютъра!
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От как маските станаха задължителни, както и зелени сертификати за някои магазини, пазарувам само онлайн! Надявам се лидъл и кауфланд да фалират.
41
5
 
7
 
! Отговори
МАФИЯТА УПРАВЛЯВА преди 2 години
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЗАРАДИ БЕДНОСТ И ИНФЛАЦИЯ ОТ 39% НА ХРАНИ- ТЯ ИЗЯЖДА НА 1000ЛВ ДОХОДИ 390ЛВ- КАКЪВ ВЪЗХИТИТЕЛЕН ИЗБОР СИ НАПРАВИХМЕ, КАКЪВ ПРЕХОД СИ ПОЛУЧИХМЕ ЗА 6 МЕСЕЦА- НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАМЕ ДА НИ ГЪРЧАТ ДА НИ МАЧКАТ ДА ГЛАДУВАМЕ И СТУДУВАМЕ- ХА ДА СА НИ ЧЕСТИТИ РАДЕВИТЕ КОКОРИ А ТЕ НЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ДАЖЕ. ЦЯЛ НАРОД СМЕ СЕ НАДУПИЛИ И ЧАКАМЕ ПО МАЛКО ДА НИ БОЛИ КОГА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ЧЕРЕПИТЕ И ТЯХНОТО УСМИХНАТО ЛИЦЕ НИ РАБОТЯТ СМАЗАХА ДЪРЖАВАТА С ПОРЕДИЦА ОТ ИЗБОРИ, И МИЛИОНИ ЗА МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в Англия онлайн закупих два лаптопа и Apple watch в различно време.Плащаш и на другия ден получаваш.Няма лъжа,няма измама ако не си доволен връщат парите до 5 работни дни..Представям си ако в БГ платиш предварително 1000 лв кога и как ще си получиш поръчката.Пазарувам почти всичко онлайн защото живея извън града и ме мързи да се разкарвам.Имаш опция да пробваш преди да купиш в Amazon например.Абе крадливо племе,в БГ всеки краде,не се оплаквайте от политиците,те произлизат от вас!
39
1
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Нито е поради бедност,нито е от простотия - единствено сме свидедтели на много измами ! Не са малко случаите,когао поръчваш едно,а получаваш друго и следват нежелани разпра вии,или поръчваш нещо,а в рекламата са половината условия... Не,никога вече - нямам време за губене и излишни нерви !!!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ НЕГРАМОТНОСТ! *** В НАУКИ НЕ ВЕРВА!! ОБАЧЕ ДАЙ МУ МОТИКА И ШЕФ С КАМШИК И ЩЕ ТЕ УВАЖАВА!!!
37
1
 
7
 
! Отговори
22 преди 2 години
И защото за повечето държави по света достаките да БЕЗПЛАТНИ. А доставките тука са си на "добри" цени. Или с условие от БГ доставчиците за минимална стойност на покупката, която е в порядъка на 100-на лева, за да ти ги изпрати безплатно. Покупките от чужди сайтове са също с най-високи це ни за БГ.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зарари про.сто.тия, а тя бедността не расте по дърветата
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е заради бедност. Много повече са възрастните хора в България. Възрастните са лъгани през целия си живот. Не вярват на нищо и в нищо. Това е една от причините. Не казвам, че е едно от основните причини, но е причина да не вярват в онлайн магазините. Другата причина е, че са технически неграмотни. Доказа се на последните 3 избора с машините. В секциите с хартиени бюлетини са гласували повече хора. Аз съм на 52г. и купувам онлайн понеже нямам време да обикалям.Онлайн с плащане при получаване.
34
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Проста работа, причината е в 'мЪтериалът' който остана. Огромна част от 'мЪтериалът' не може да си напише името. Не знае какво е интернет ..... А кара автомобил. Интересен народ остана.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понякога бг онлайн магазините залравят да добавят в общите си условия да може потребителя да върне стокат в 14 дневен срок ако така прецени.
32
1
 
3
 
! Отговори
Ако очаквате младите преди 2 години
мързеливи поколения да оправат страната ни - забравете!
31
1
 
2
 
! Отговори
Сметанчев преди 2 години
Две за лев и едно бакшиш!Кеф!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31,Може и с ДЕБИТНА карта да пазаруваш онлайн. Правиш си един Револют и си пазаруваш без такси и риск.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мета Трафик на хора-А вярно ли е че пак не си си пило хапчетата?
28
6
 
2
 
! Отговори
Мета Трафик на хора преди 2 години
Вярно ли от. ЦРУ са поискали от ДАНС 2001 г. да се предоставят Българи-роби за Сателитно наблюдение 24/7,а от ДАНС са им продали двойно повече Българи за гаври и изтезания до смърт!?
27
1
 
1
 
! Отговори
Към 33 преди 2 години
Грешка от бързане.Да се чете Он лайн.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Им лайм пазаруването е като черния петък у нас,първо вдигнат цените,а после ги свалят,а те са си същите.Докато всеки се стреми да излъже другия,няма да има доверие в нищо.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради липса на българи. То хора не останаха с това мране.
24
5
 
6
 
! Отговори
Бен Ган преди 2 години
Една от причините, която аз давам е изискването за КРЕДИТНА карта! Имам възможност за пазаруване, но нямам такава и не желая да имам. За това избирам само от БГ сайтове, които не изискват такава.