Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС

Младите са по-склонни да си купуват стоки в интернет, отчита Евростат
27 ное 2021 07:45, Петя Славова
105
Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС
Снимка: Pixabay

През 2020 г. около 65% от всички възрастни (от 16 до 74 години) в ЕС са си купили/поръчали стоки или услуги по интернет през 12-те месеца преди проучването. Младите хора между 25 и 34 години са 2,5 пъти по-склонни да използват интернет за пазаруване (83 на сто), отколкото хората във възрастовата група 65-74 години (33 на сто), отчита Евростат.

Онлайн пазаруването доби популярност в ЕС с по-разпространеното ползване на интернет сред всички възрасти. Потребителите ценят достъпността до широка гама от продукти по всяко време и навсякъде, с допълнителното предимство на специалните цени. Събития като Черен петък, както и Кибер понеделник, са някои от случаите, при които онлайн пазаруването има предимство в календара, отбелязва статистическата служба, предава "Монитор".

От всички региони на ЕС, датският Столичен район регистрира най-висока склонност към ползване на електронна търговия (91%), следван от Средна Ютландия (също в Дания) и нидерландския Утрехт - и двата по 90%.

В дъното са четири региона в България с най-нисък дял през 2020 г.: Северен централен (25%), Южен централен и Югоизточен (по 26%) и Северозападен (27%).

Когато са анкетирани през 2020 г., 19 на сто от всички възрастни са посочили, че никога не са правили онлайн покупка. Този отговор е най-чест в 11 региона в ЕС, включително всички в България и Румъния.

Потребителите извършват по електронен път и банкови дейности. През 2020 г. 58 на сто от пълнолетното население на ЕС е използвало интернет банкиране през трите месеца преди проучването.

Датският Столичен район е с най-висок дял в електронното банкиране - 96%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Не пазарувам по интернет защото не харесвам дадено нещо да го вида само на картинка. Отделно много трудно си намирам дрехи и обувки и не купувам без да пробвам. Знам че има опция преглед и връщане но за дрехи и обувки само в магазин. Други неща без да съм ги видял на живо не.както се казва око да види ръка да пипне. Може и съм поръчвал но нещо точно определено което знам какво е
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 10 години пазарувам онлайн от порцеланова чаша за чай до сървър за 14 000лв. Не съм имал никакви проблеми. Покупките ми за дома са над 90% онлайн.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е затова има наложен платеж и опция за оглед преди да платиш. Отваряш пакета, виждаш стоката, не ти харесва, казваш мерси чао.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната възраст на населението в България е доста висока. Не знам как можеш да накараш един 65+ годишен човек да пазарува онлайн.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазаруването онлайн е супер, но само от търговци и с физически магазини! Ако нещо не е наред - има къде да отидеш да се разправяш.
78
4
 
4
 
! Отговори
никога преди 2 години
Никога онлайн пазаруване! Не се знае каква стока-менте ще ти пробутат или какъв боклyк ще ти доставят. Върви после, че търси на кого да се оплачеш, ако се наложи рекламация. По-друго е да купиш от определен магазин. Пък и предпочитам само три вида плащане: кеш, в брой или на ръка . . .
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента куриерските фирми работят с удължено работно време, бусовете хвърчат и още не успяват да доставят поръчките от преди 10 дни. Та така със слабото онлайн пазаруване.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Емигранти Ти си много заблуден. информацията ти е стара. Коя общинска или държавна услуга, такса или данък не можеш да платиш онлайн?
75
0
 
2
 
! Отговори
та така преди 2 години
Много българи получават пари под масата. Кеш. Някакси не върви данъчните да знаят, че си на 800лв заплата, пък да имаш онлайн покупки за 1000лв.
74
1
 
0
 
! Отговори
Абдал Хамал преди 2 години
То ако хамалуването беше изгодно, всички евреи щяха да са хамали.
73
1
 
4
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
Какво онлайн пазаруване, какви високи технологии? Българинът ползва две копчета на дистанционното на телевизора, вие с онлайн търговия го занимавате.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един път плащаш 7.5 да ти доставят, после ако го върнеш още 7.5! Алоооооуууу!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква бедност, бе? Един *** хамал взима 2000 лева!!!! Къде живеете вие? Не пристаят ни онлайн магазини, ни доставчици!
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради безумните цени на доставките!!! Как защо???? Не може да те тричат със 7.50 за доставка! Ама я се ш байте!
69
1
 
2
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Заради измами и затруднен процес при ракламции и обезщетяване. Щом могат да изхарчат за един ден 300 лв. за пазаруване във физически магазин => и онлайн.
68
1
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Причината е в недоверието, а не в бедността.
67
0
 
2
 
! Отговори
ТестКит &#128065 преди 2 години
То едвам се оправиха да се преброят онлайн, а пазаруването е доста по-сложно, онлайн банкиране 3DS код, вече и e-PIN, нямат шанс да си поръчат и нещо безплатно
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедност? НЕ! Не може да бъде! Ние пазаруваме малко щото какво да си купи човек, който има всичко. Ние живеем най-охолно от целия свят. Това не е вярно. Питайте всеки и ще ви каже. Беден българин няма. Това са митове и легенди за бедния българин. Ако не вярвате вижте статистиката за средна заплата - вечно расте, или пък питайте Бате Бойко и управниците да ви разкажат как сме цъфнали и вързали!
65
2
 
0
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
За една джентълменска ножка, дамаска, седеф, автоматична, 100 Е, шведският доставчик ти взема 50 Е за доставка. Или за БМВ 2002, М 1:18, от бругаро. Хайде ти ми кажи бедност ли е или нещо друго.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам проблем, виждам само много пари . . . за развойна дейност! Ббаллъци! Това е като вица за оптимиста и песимиста - чашата е полипълна или полупразна!