България - трета по достъпност при закупуване на имот

Люксембург се оказва най-недостъпен за жилищния пазар в света
1 дек 2021 07:20, Петя Славова
50
България - трета по достъпност при закупуване на имот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трети сме по достъпност при покупка на първо жилище, сочи класация на британския онлайн портал Investing Review. Оценката на достъпността в общо 50 изследвани страни се прави на база средно годишно възнаграждение, средна цена на квадратен метър, цената на жилище от 45 кв.м като процент от годишната заплата.

Взети са под внимание и разходите за обслужване и поддръжка на имота и за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 - най-недостъпен, уточнява Investor.bg.

България получава оценка 8,88 и е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 109 долара на месец средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв.м - на 49 167 долара. Средната годишна заплата в страната ни е определена на 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.

„България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата“, отбелязват от Investing Review.

В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

Люксембург пък е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига близо 10 765 долара. Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.

И още няколко любопитни факта от проучването: Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%. Германия има най-високите основни разходи в света със средно 262,48 долара на месец при глобално равнище от 149,21 долара.

Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока - близо 12 хил. долара.

Вижте още новини от бизнеса в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как преди 4 години един колега турчин си купи къща в Холандия за 200 хил евро, други колега пък си купи за 150 хил. евро. Големи къщи с двор, системи, термално отопление и т.н
19
0
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Така е, хубав четиристаен в София в момента е на цена от ?350 хил (на зелено) до ?450-?500 хил.направен (и евентуално обзаведен), без гараж (още ?20-?50хил) Хубаво жилище с гледка към съседната панелка или ЕПК и разбира се, великолепната софийска инфраструктура. Е не, благодаря, предпочитам да поживея няколко годинки под наем (?1200/месец за 200кв) където си поискам в София, отколкото да броя 1 милион за 4 стени и бонус никаква сигурност за бъдещето.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпите индийци и турци затова са превзели Западна Европа, и се връщат вкъщи само някои от по-старите, за да запалят фенер или да заколят някой *** и да похапнат. После се връщат в "недостъпните" си западни имоти.
17
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
нали затова развързаха кесиите банките, давай пари на ганята да се набърбальоква с кредити за по 30г, после реве - живота поскъпнал. затова да си стяга керпича на село и да бачка от уорк фром хоум.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти виждаш по 100 хиляди, защото така ти изнасям такива апартаменти има чак в Люлин, двустаен, две кутийки от картон, това на запад даже не е апартамент.Аз гледам къщите и апартаментите по 400-500 хиляди евро, а и по 1 млн, има десетки, може би стотици такива обяви, порови се малко в сайтовете и ще ги намериш.
15
1
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Ето ти няколко идеи за спад - повече предлагане отколкото търсене породено от силно намаляващо население и силно увеличено предлагане (ново строителство). Бъдещи високи данъци за празни жилища (а такива само в София са 1/4 от всички). Неизбежно вдигане на лихвата,нали не си мислиш, че феномена с ^ето ти едни пари на заем, и след 30г ми върни по-малко^ е траен.Икономическа криза породена от здравната такава. Разбира се и политическа криза. Нека видя твоите аргументи за обратното.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В наше село къщите по 5 бона но е 90% сиук си нищо не оставят по дворове
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в топ 10 са Индия, Турция, България, Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия - все страни с голяма корупция.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като погледнеш олющените бетонни koптopи и ти става едно инвеститорско на душата...
11
1
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Класацията очевидно говори не са достъпност на имоти, а за неатрактивност на имотите.А и в България има страшно много жилища и къщи, които се сравняват като цени с жилища в САЩ, Англия и Западна Европа, абсолютен нонсенс.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами това се опитвам да обясня на *** от 5 години. Въпреки, че цените на имотите изглеждат високи, в процентово съотношение доходи, разходи, цена на имот, цените на имотите в БГ са едни от най-достъпните. Не виждам на този етап как е възможен спад на цените освен ако тренда не е глобален.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Индия и Турция за на първо и второ място, лесно може да си представим тази класация за какъв стандарт на живот е правена.Интересно няма ли някоя африканска държава в топ 5?
8
3
 
14
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 2 години
Не съм се разболявал до сега, работя диатанционо. Имаше 2 месеца локдаун наскоро. Това е от както има пандемия. 2 месеца до 10км радиус. Правих куп модификации и ъпдрейди по автоматика и е-байковете в гаража, яко бачкане. Като свърши локдауна скитах на нови уникални места. Не съм чел БГ новини, нямах време да си запълвам живота с талаш. Сега планирам нови маршрути и идва сезона за гмуркане в подводния свят и все по малко ще ме вълнува сухоземния свят. Поздрави!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българите няма апартаменти за другите нации в нашата държава има за нас има спин и болести да ровиме по кофите и да спиме по подлезите.
6
1
 
23
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 2 години
След Индия и Турция.... след като никой не се е засилил да купива имоти там, защо ще тръгне и в БГ да го прави? Да живее като Индиец? Да благоденства от бизнес климата? Шуробаджанащина до шия и мизерия в всичките и аспекти. Здравна система, съдебна... Не са парите така и не го разбрахте. Същите пари да зимам в БГ, дали ще напусна Австралия?
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на кое място е по смъртност на населението?
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на кое място е по ръст на населението?
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на кое място е по брой консервирани празни жилища, служещи за касичка на партиици или антикварница на бaбички?
2
1
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не мисля,че това е добра новина.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това трябва да мотивира и малкото останали с пари под дюшека да купуват веднага веднага ли?