Бившият канцлер на Австрия Курц се оттегля от политиката

Срещу него започна разследване по подозрение за корупция
2 дек 2021 13:43, Елка Василева
33
Бившият канцлер на Австрия Курц се оттегля от политиката
Снимка: БГНЕС

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц заяви днес, че се оттегля от политиката и от лидерската позиция в Австрийската народна партия, предаде Ройтерс.

Курц се оттегли от канцлерския пост през октомври, след като срещу него бе започнато разследване по подозрение за корупция.

Още по темата

Курц бе доминираща фигура в партията си и в австрийския политически живот от 2017 г., когато стана партиен лидер, а след това и канцлер.

На пресконференция днес той заяви, че напълно се оттегля от политиката,

По-рано в интервюта за австрийския "Кроненцайтунг" и германския "Билдцайтунг" Себастиан Курц, който е ръководител и на парламентарната група на своята партия, посочва като причина за оттеглянето си раждането на сина му преди няколко дни, което го е накарало на преосмисли своето бъдеще.

"Кроненцайтунг" съобщава, че ръководител на АНП и шеф на парламентарната група ще стане министърът на вътрешните работи Карл Нехамер.

Според политическите наблюдатели федерален канцлер ще остане Александър Шаленберг, но вече се появиха спекулации, че в скоро време Карл Нехамер ще поеме и този пост.

По общо мнение разследването срещу бившия канцлер и приближените му от АНП за стопански престъпления и корупция, станало причина за оттеглянето на Курц от канцлерския пост, е разклатило значително доверието в коалиционните партньори АНП и партията "Зелените", предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пич се опъна на старите лисици и го сготвиха на яхния.
8
3
 
17
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
В белите държави е така. Подаде оставка след подозрения за корупция, а сега се оттегля и от политиката. Нашият 2луп краде като не видял 10 години и не мож го мръдна от премиерството. Той бил най-подготвен, най-знаещ, само това е работил. Видите ли оставете ме да съм премиер до пенсия, а защо не и след това. И нагъл на всичкото отгоре.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може пък и други да се оттеглят, след като въведоха меркиТЕ. Може просто да не им се налага повече да работят, след като направиха, каквото трябваше да бъде направено. А как може двете неща да са свързани, отговорете си сами...
6
1
 
16
 
! Отговори
Ток и жици преди 2 години
А банкянският приятел на Себастиян кога?
5
0
 
2
 
! Отговори
Толкова млад преди 2 години
И вече политически рентиер.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е айде сега, чак приятел... с голяма надсмешка бъзикаха баце а нашият си мислеше че ги такова с 200. "бойки искаш ли бисквитка?"
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
номер едно гоуем си шегаджия :-) това ушатото парашустистче май реши да не кляка на ковидтерористите и го пуснаха по пързалката. ако го съдят за това че си е купувал медийно спокойствие, в кауша компания трябва да му правят всички наши политици с изключение на възраждане. ЕСССР комицарите нема да ги подкарвам изобщо. те са за газова камера всичките.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на бойкето пръв приятел. само че там престъпниците влизат в затвора, а не си гледат кукошчици в родното село
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чао и приятно, не влизай в художествена академия ...