България се противопоставя на пакета "Мобилност"

Надеждата е жалбата да спре изпълнението му, посочи Андрей Новаков
2 дек 2021 15:37, Ния Христова
31
 
България ще подаде жалба в Европейския съд срещу пакета "Мобилност". СТраната ни го определя като дискриминационен спрямо българския автобусен и международен транспорт.
 
"Това е стъпка в правилната посока, макар шансовете да не са такива, че да ни карат да мечтаем. Целта на жалбата е да спре изпълнението на пакета "Мобилност", докато съдът не се произнесе, а това е малко вероятно да стане преди февруари 2022 г. Най-вероятно ще се проточи до лятото или ранната есен на следващата година. Това е мъртвородена разпоредба", заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Този проблем вече е и в Европа, липсват 400 000 шофьори. 
 
"Ако пакетът влезе в сила, би трябвало на всеки 8 седмици камионът да се връща в държавата по регистрация. Това би създало почти 3 млн. повече въглеродни емисии. Говорим за "зелена сделка" и в същото време ще разкарваме празни камиони да замърсяват въздуха. Как ще се прилага пакетът "Мобилност", зависи от националните държави. Ако някой ви глобява за това, че не сте се прибрали навреме, да знаете, че е неправомерно. Контролът как се изпълнява пакет "Мобилност" остава в държавите членки", обясни Новаков.
 
Еврокомисар от Румъния е изискал оценка на въздействието на този пакет върху околната среда. 
 
"Надяваме се ЕК скоро да преразгледа пакета "Мобилност", поне в частта му за връщането на водача и камиона. Това трябва да бъде право, а не задължение. Днес в Брюксел ще обсъждаме пакет "Мобилност" и условията на шофьорите. След това очаквам ЕК да предприеме мерки, без значение какво ще реши съдът. Накрая съдиите да разберат, че това е огромна несправедливост", каза още Новаков. 
 
"Никой няма право да ти казва къде да си прекараш почивката. Няма да се примирим с това убийствено законодателство",  настоя Новаков.
 
Гледайте цялата дискусия във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нъжно, камионите да се връщат на всеки 8 седмици, може просто, да плащата екстра обезщетение на шофьорите си или да им купите самолетни билети и да ги смените за даден период ;)
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робовладелци. Да си регистрират фирми в държавите където оперират. Всички други бизнеси така правят.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1-nНе България, а гербария...
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб продължава да се инати за изгубени каузи. Цяла Европа ги шамароса, те продължават. Ще има още шамари значи..
1
2
 
12
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Да се чете: България не иска нейните шофьори да бъдат заплащани адекватно, когато работят на територията на страни от Европейското икономическо пространство. Защо така?