САЩ подкрепя взаимното решение между България и РСМ

Заев запозна Ескобар с актуалната политическа ситуация в страната
6 дек 2021 16:52, Петя Славова
58
САЩ подкрепя взаимното решение между България и РСМ
Снимка: БГНЕС

Цялостната подкрепа на САЩ за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Северна Македония и България беше подчертана на днешната среща на премиера Зоран Заев със заместник-помощник на секретаря на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, предава БГНЕС.

Партньорството между САЩ и Северна Македония и членството на страната в ЕС са много важни за Скопие и Вашингтон, се казва в съобщение на правителствената пресслужба по повод срещата между двамата.

Още по темата

На срещата Заев запозна госта с актуалната политическа ситуация в страната, като подчерта, че е осигурена стабилна приемственост на стратегическите политически ангажименти за подпомагане на процесите за активно участие на Северна Македония в НАТО, за ускоряване на нейната интеграция в ЕС, за справяне с пандемията, за икономически растеж и особено за актуалния въпрос за адекватен и ефективен отговор на енергийната криза.

Заместник-помощникът на държавният секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, който беше придружен от посланик Кейт Мари Бърнс, каза, че посещението му е насочено към подчертаване на подкрепата на САЩ по тези въпроси, както и на партньорския подход, който РС Македония показва с приемането на граждани на Афганистан и активната роля за съществено засилване на регионалното сътрудничество чрез инициативата "Отворени Балкани“.

Според правителството, на срещата е подчертана пълната подкрепа на Съединените щати за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Република Северна Македония и Република България поради факта, че бъдещето на Северна Македония е в ЕС и е изключително важна тема за САЩ. Подкрепа е гарантирана и за общото стратегическо участие в НАТО и непрекъснато развиващото се двустранно партньорство между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато България и РСМ започнат да приветстват споразумението помежду си, нека тогава и другите да се обадят. А то какво излиза сега? Зорлем да се споразумяваме за да не чупим на САЩ хатъра?
22
15
 
8
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
САЩ са твърдо зад идеята България да предостави на Северна Македония, така наречената Пиринска Македония
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПриемането на Северна Мк. в ЕС означава война на Балканите. Трябва да се подготвим, да затворим още отсега границата и да почнем да копаем окопи. Домати можем и с турски или гръцки. Ще издържим!
20
0
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Американец: Който си няма история, да се оправя както знае. България има история и ние ще я пазим. ................................................................................................................ А по статията: Направо съм впечатлен от нивото на посещението в РСМ: Заместник-помощникът на държавният секретар. Нещо като заместник на заместника. Да му се кланят, няма лошо.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македоните са първите хора. Първият македон се казвал Мъдан.
18
4
 
5
 
! Отговори
Априьори преди 2 години
Самият факт, че повече от тридесет държави се съюзяват сред, които Турция САЩ, Франция, Великобритания срещу Руската империя говори за това колко много ги е страх от руското всемогъщество!
17
1
 
8
 
! Отговори
Гоше преди 2 години
Стария Ескобар - дон Пабло /мир на праха му/ щеше да свърши работата по неговия си начин. Този, младия Ескобар нщо няма да направи.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жожо ЗвяраИцето е бетон що се отнася до макетата, поне всички сме на едно мнение затова нещо :))) Ако некой наш политик, посмее да каже нещо за макетата, това значи, че ще го пратят в 9 глуха :)))
15
1
 
9
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
Бих искал да знам мнението на народния представител Ицо Хазарта по този въпрос.
14
7
 
2
 
! Отговори
Срещу преди 2 години
10 млрд може да се договорим. Паунда.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами макетата да е хващат за палците и готово, решението е ясно, ще бъдем нежни
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте сега, територията ни е важна в геополитически план, за какво мислите ни правят компромиси постояно :))))
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ толкова много са заинтересовани за членството на РМС ,че пратили помощник на заместника на държавния секретар по евроазиатските въпроси,някой си Габриел Ескобар!!!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ресеметата прибират за да угодят на американците афганистанци ама после тея афганистанци ще искат да влезнат в ЕС. Така че РСМ си е много добре извън ЕС. Американците да си направят накъде другаде депо за мигранти.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заю и на този ли е ходил да плачка, колко несправедливо се отнасят с великата му многохилядолетна държавица?
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До По добре с Русия!Ние сме българи, требва да си държим на българското, не виждам защо агитираш за Русия :))) Руснаците беха първи които ни разделиха, все пак бехме съюзник на 3 Райх, после Тито зашлеви шамар на Сталин и му каза, че ще прави собствен комунизъм, видехме докъде стигнаха, всеки мрази сърбите....... :))) Не забравяй, че Путин каза, че кирилицата е създадена от макета, дори самите макета не повярваха на това ЧУДО на чудесата ......:)))
7
2
 
20
 
! Отговори
зяпнал преди 2 години
Краварите разквартирували амуджи при великите макета?Що бе, зайко, не ви ли стигат шиптърите? Или ремейк на "За няколко долара повече"?
6
3
 
8
 
! Отговори
Со кротце преди 2 години
Само тия новите, да не оплескат нещата, като 1946. А тогава бяха горди да се наричат комунисти. И президента проамерикански настроен комунист... Да не се срамуваме после.
5
1
 
14
 
! Отговори
57282 преди 2 години
САЩ ,защо не си гледат *** ами се бъркат навсякъде?Само конфронтаций покрай тях.Разделяй и владей...не върви тука.
4
0
 
8
 
! Отговори
Бараш Манчо преди 2 години
Бараш Тошаци дами и господа от РСМ.