САЩ подкрепя взаимното решение между България и РСМ

Заев запозна Ескобар с актуалната политическа ситуация в страната
6 дек 2021 16:52, Петя Славова
58
САЩ подкрепя взаимното решение между България и РСМ
Снимка: БГНЕС

Цялостната подкрепа на САЩ за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Северна Македония и България беше подчертана на днешната среща на премиера Зоран Заев със заместник-помощник на секретаря на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, предава БГНЕС.

Партньорството между САЩ и Северна Македония и членството на страната в ЕС са много важни за Скопие и Вашингтон, се казва в съобщение на правителствената пресслужба по повод срещата между двамата.

Още по темата

На срещата Заев запозна госта с актуалната политическа ситуация в страната, като подчерта, че е осигурена стабилна приемственост на стратегическите политически ангажименти за подпомагане на процесите за активно участие на Северна Македония в НАТО, за ускоряване на нейната интеграция в ЕС, за справяне с пандемията, за икономически растеж и особено за актуалния въпрос за адекватен и ефективен отговор на енергийната криза.

Заместник-помощникът на държавният секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, който беше придружен от посланик Кейт Мари Бърнс, каза, че посещението му е насочено към подчертаване на подкрепата на САЩ по тези въпроси, както и на партньорския подход, който РС Македония показва с приемането на граждани на Афганистан и активната роля за съществено засилване на регионалното сътрудничество чрез инициативата "Отворени Балкани“.

Според правителството, на срещата е подчертана пълната подкрепа на Съединените щати за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Република Северна Македония и Република България поради факта, че бъдещето на Северна Македония е в ЕС и е изключително важна тема за САЩ. Подкрепа е гарантирана и за общото стратегическо участие в НАТО и непрекъснато развиващото се двустранно партньорство между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България подкрепя отделянето на Калифорния и Тексас от сащ.
42
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Кой ви пита вас бе,неграмотни американци жалки? Никой! Тогава си трайте,щото ке ви е.беееееееем мааааамааааата *** цurancka eврейска ! Македонската земя е Българска,но е окупирана от *** !!! Косовската земя е Сръбска,но е окупирана от ***!!!Това е положението,неграмотни хамерикански npocтацu!!!
41
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Македония е Българска! Косово е Сръбско! Окупирани са от ***. Искам Българо-Сръбска Армия и бой по главите на окупаторите!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ се присъедининяват като част от САЩ и се решава проблема който тлее десетки години.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ нямат думата. Те не са страна в спора. Тук играта е между ЕС, респективно България и РСМ.
38
2
 
7
 
! Отговори
Джиджи преди 2 години
САЩ кво точно ги бърка незнам. Не са Хесус от Назарет, а навсякъде се бъркат. Тоя конфликт си е между България и РСМ .
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз подкрепям черните в САЩ да се отцепят и да си направят своя страна за да не ги трепе полицията. Примерно да вземат мексиканския залив и Тексас, за да имат малко веднъж и те шанс а? Или нещо САЩ няма да гледа добре на подобно изказване май а? Ами тогава да си държат мнението за тяхната ***.
36
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
САЩ нямат нищо против това да имаме мнение стига да си го запазим за нас когато не съвпада с тяхното.
35
0
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
САЩ са наши приятели и винги се намират взимно приемливи решения-когато има различия се взема мнението на САЩ,а когато има еднаквост в позициите се взема нашено мнение!
34
0
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
За зло куче, зъл прът! Никога повече отстъпки към тези неблагодарници. САЩ да си затварят плювалниците, добре да обяснят на селяците от СРМ че България решава дали ще влязат в ЕС, а не меренджейте зад океана. Да видят добре картата и да си помислят дали Русия не иска нашата стратегическа земя.
33
0
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Зайчо, помогни си сам за да ти помогне и Господ! Стара българска (пардон македонска) поговорка.
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ.скоро напълно ще освободи България от вековнотп Турско И Руско влияние.Вече започна като се освободимс оснвните партньори на Путин и Ердуган,а именно Б.б.,К.К. и А.Д.,скоро и от ГЕШев Бей
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САщ се очитват да освободят България от токсичнотп Руско(Путинско) и Турско (Ердуганско) влияние.Ще го постигнат ,ние не сме толкова силни и богати за спрем този процес.
30
1
 
19
 
! Отговори
Г. Димов преди 2 години
Не само САЩ ви подкрепят, ами всички и в Европа. Вие нищо не правите по въпросите, които България иска, разчитате на външната намеса. Голяма грешка. Как да ви го обясним? Запомнете едно -Никой не може да принуди България!
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Скопие да прочетат внимателно какво пише в докладите на Карнегиевата комисия за болшинството от хората в Македония, а не някакви юго-изтърсаци да претендират за народност, че даже и за Средновековно минало! А иначе в Съединените Щати много добре знаят какви са в Северна Македония.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пабло Ескобар
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ къде се тикат пак на другия край на света?
26
0
 
20
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Слонът и мишката станали партньори...?
25
3
 
21
 
! Отговори
Истина преди 2 години
РСМ се присъедининяват като част от федерална Република България към нас и автоматично влизат в ЕС и се решава проблема който тлее десетки години
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ били нашия по-голям брат... Братският американски народ... Моля?