След Румъния сме в ЕС по бедност и деца на необразовани родители

Потомците на нискообразовани родители е по-вероятно да живеят в бедност
7 дек 2021 16:09, Петя Славова
119
След Румъния сме в ЕС по бедност и деца на необразовани родители
Снимка: БГНЕС

В България и Румъния има най-много застрашени от бедност деца на родители с ниско ниво на образование, съобщава Евростат, като Румъния е първа с 37,4%, следвана от България с 33,7%, предава БГНЕС.

Данните сочат, че потомците на нискообразовани родители е по-вероятно да живеят в бедност, когато достигнат зряла възраст. През 2019 г. процентът на застрашените от бедност в ЕС е бил над два пъти по-висок при възрастните (между 25 и 59 години), чиито родители са имали ниско ниво на образование (20,3%), отколкото при хората, чиито родители са постигнали високо ниво на образование (8,6%). Съответният процент е 12,0% за хората, чиито родители са имали средно ниво на образование.

Делът на хората, изложени на риск от бедност, чиито родители са с ниско ниво на образование, е над 20% в 10 държави-членки на ЕС (Естония, Гърция, Люксембург, Испания, Италия, Полша, Литва, Латвия, България и Румъния).

За разлика от тях, с най-малък риск от бедност са децата на необразовани родители в Чехия (9,3%) и Дания (9,4%), както и в Нидерландия и Финландия (и двете по 10,3%).

Най-висок процент на риск от бедност сред хората, чиито родители са с високо образование, е регистриран в Австрия (14,8%) и Швеция (12,7%), докато най-ниските нива са отчетени в Чехия (2,3%) и Румъния (3,2%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ми още през 30-те години е бил първият човек със средно образование в селото ни! Бил голяма работа! След 44-та година станал член на БКП, 6 години бил партиен секретар и 28 години бил кмет на селото! И децата му всички са учени хора - не допускал да са *** и примитивни!
75
0
 
8
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Ха-ха. Съпричастност казваш? И ти си съпричастен с просяците ама спят ли у вас? И как ще ги изолират? ЕС ще спре да купува газ, дървесина, метали? САЩ ще спре да купува нефт а сега и готов дизел вземат. Я виж колко е територията на Русия и дай вариант как да я изолираме? Много по-страшно е Русия да не ги изолира и да праща всичко в Китай и Индия. Това да ти не България дето си наряза ракетите за едно мерси.
74
5
 
8
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Е са Канадецу ше ви опрай
73
1
 
3
 
! Отговори
Томичукалата преди 2 години
Ква война ви гони бе парано ици ? Тва са игрички -шегички ясно е...мерене на дула...кво го мислите като нема го измислите, поркайте си вкисналото вино в панелката и не си тормозете главите
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си образован ти трябва висше. Обаче, за да си истински интелигентен ти трябват цели 3 висши образования: на теб, на баща ти и на дядо ти.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите родители бяха необразовани хора, селяни, трудолюбиви, но искаха аз и сестрите ми..да бъдем образовани! Завършихме и тримата висше образование през 80-те! Е, към пенсия вървим вече!
70
0
 
17
 
! Отговори
A преди 2 години
За съжаление "затъпяването" и "изпростявнето" е масово и не само в България. Стига ти да сравниш нивото на изказ в предавания от преди 20-30 и повече години и днес. Разликата е потресаваща.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер 71 е писал, че нова световна война няма да има и някой му е сложил минус. Означава ли това, че този някой иска нова световна война? И нека си отговори на въпроса Русия ли иска война или той и такива като него.
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от ГРОП (СИК, БКП-2)!
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74 Абе успокойте се, бе. Няма да я нападне. Просто някои хора много искат тя да нападне, но няма да стане.
66
1
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
На Територията, съзнателно и целенасочено от десетилетия, се развъждат Ман....и. Какво се чудите и по лошо, ще става.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До71 Този каза, онзи щял... Путин от гърмот няма да падне, приятелю.
64
1
 
3
 
! Отговори
До 69 и 70 преди 2 години
*** народ не създава цивилизации. *** народ не строи каменни градове във времена, когато хората масово живеят в колиби. Не създава писменост в години на повсеместна неграмотност. Не е толкова просто.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 64 На бас, че няма да има нова световна война.
62
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да "пуснете" тема Байдън Путин? Байдън казал, че няма да цепи басма на Путин. Меркел казала, че спира СП2 и праща панцерите, а Макрон щял да доставя въздушната защита. Пече му се яйце на Пyтя.
61
3
 
10
 
! Отговори
до Истината преди 2 години
Хах ! да бе? Пак друг ни виновен...колко удобно, а защо сме били 5 века под робство? Просто сме си такова племе и не е само злобата, мислиме за много умни ама не сме и това е факт...да си умен или дървен философ разликата е огромна, българите сме философи...разбираме и знаеме от всичко, ама УЖ
60
1
 
4
 
! Отговори
До Истината преди 2 години
Е точно щото не са проссти затова не са били 5 века под чужда власт
59
1
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Аз чух за 100 000 000 милиона руснаци. Имало фестивал на домашната водка.
58
7
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Не сме простти, злобни сме. Има разлика. Не се залъгвайте, средностатистическите американци и англичани не са по-умни от средностатистическия българин. Имат по-висок стандарт на живот, защото дедите им не са били пет века под турско робство, това е.
57
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има нова световна война дами и господа, 100 000 руснаци вече са на границата с Украйна