Кои са ключовите министри в новото германско правителство?

Олаф Шолц пое поста на канцлер днес
8 дек 2021 19:45, Нели Христова
36
Кои са ключовите министри в новото германско правителство?
Снимка: БГНЕС

След 16 години управление на Ангела Меркел, в Германия е време за промяна.

Социалдемократът Олаф Шолц пое поста на канцлер днес, ръководейки нов кабинет, в който влизат само четирима членове на отиващата си администрация на Меркел.

16-членният кабинет, който ще управлява най-голямата икономика в Европа, е балансиран по пол - осем мъже и осем жени, без самия Шолц - и се състои от седем министри от Социалдемократическата партия (СДП), петима от Зелените и четирима от Свободните демократи (СвДП).

"Политико" предлага минипрофили на ключови министри, придружени от забавни факти.

Социалдемократите

Канцлер - Олаф Шолц

Ако помолите някой южногерманец да опише типичния "хамбургер" (в смисъл на човек от пристанищния град, а не на полуфабриката), той може би ще спомене Шолц. Неговата хладнокръвна, невъзмутима личност отговаря на клишето за северния германец. Понякога роботизираният му стил му спечелва прозвището Шолцомат; кръщават го и Тефлонов Шолц, тъй като скандалите не се лепят по него.

Бивш кмет на Хамбург, Шолц беше министър на финансите в последното правителство на Меркел. Макар че двамата са от различни партии, Шолц се представя като естествения наследник на Християндемократите по отношение на стила на ръководство - невзрачен прагматик, който успява да постигне резултати.

Въпреки че малко може да се изплаши, когато види какво има на бюрото си, все пак може да му бъде простено: Четвъртата вълна на коронавируса, Омикрон, изменението на климата, рязкото нарастване на инфлацията, Русия на Путин, Китай на Си, американците, които искат повече ангажименти към НАТО, нарастването на десния екстремизъм - и това са само някои от нещата пред него.

Забавен факт: Шолц има невероятна прилика със сенатора от Делауеър Крис Кунс.

Ръководител на канцлерството - Волфганг Шмид

Влиятелна и добре стикована дясна ръка на Шолц в продължение на много години, Шмид ще продължи да изпълнява тази роля като ръководител на канцеларията с ранг на министър. Двамата мъже се познават от Хамбург, където са израснали заедно, учили са право и са участвали в младежкото крило на СДПГ (въпреки че Шолц е с няколко години по-възрастен). Личностно двамата не биха могли да бъдат по-различни: Шмид е веселяк, активен комуникатор - включително и в Twitter, където подкрепя своя шеф и напада опонентите му.

Основните задължения на Шмид ще бъдат съчетание от лавиране и осигуряване на гладкото функциониране на трипартийното правителство, като се стреми да гарантира, че Шолц ще остане популярен.

Забавен факт: Шмид говори свободно испански език.

Министър на вътрешните работи и общността - Нанси Файзер

Един от по-малко известните политици сред кандидатите за кабинета, Файзер в момента е ръководител на СДПГ в провинция Хесен, където от 2019 г. оглавява опозицията в регионалния парламент. През това време тя си спечели репутацията на борец срещу крайно десния екстремизъм, като беше ръководител на комисия в местния парламент, която проучваше убийствата, извършени от неонацистката терористична група "Националсоциалистически ъндърграунд". Заради работата си Файзер получава заплашителни писма от неонацисти.

Крайно десният екстремизъм и тревожното нарастване на антисемитските престъпления вероятно ще бъдат основните проблеми за Файзер на новата ѝ работа. Тя ще наблюдава и изключително чувствителните в политическо отношение въпроси, свързани с миграцията и граничния контрол.

Забавен факт: Запитана в телевизионно интервю към кого има "тайна слабост", Файзер признава, че се възхищава на актьори като холивудската звезда Дъстин Хофман.

Министър на здравеопазването - Карл Лаутербах

Лаутербах е откровено говорещ лекар, който стана любимец на германската общественост по време на пандемията, но на него гледат с подозрение някои членове на собствената му партия. Депутат от 2005 г., Лаутербах е смятан за ексцентрик в парламентарната група на СДП. Но пандемията го направи известен, като той стана вездесъщ в телевизионните токшоута, призовавайки за строги мерки за справяне с коронавируса.

Пандемията все още държи Германия здраво в хватката си, като четвъртата вълна засегна особено силно източните и южните райони, където броят на неваксинираните е най-голям. Лаутербах отскоро започна да призовава за задължителна ваксинация срещу COVID-19 - политика, която той веднъж отхвърли, преди да стигне до заключението, че по-заразният вариант Делта ще изисква по-високи нива на ваксинация. Въвеждането на задължителните ваксинации се очаква да стане в началото на 2022 г.

Забавен факт: Лаутербах спира да добавя сол към храната си през 1989 г.

Министър на отбраната - Кристин Ламбрехт

Ламбрехт е опитен член на екипа на Шолц, като е ръководила Министерството на правосъдието в предишното правителство на Германия. От май 2021 г. тя пое и Министерството на семейството, възрастните хора, жените и младежта, след като нейната партийна колежка Франциска Гифи се оттегли от поста на фона на обвинения в плагиатство. Една от областите, в които Ламбрехт няма голям опит обаче, е националната сигурност.

С бюджет от 50 млрд. евро Ламбрехт ще управлява втория по големина портфейл от разходи. Тя ще трябва да изпълни коалиционното обещание за подмяна на остарелите самолети-бомбардировачи, необходими за изпълнение на ангажимента на НАТО да хвърли атомни бомби върху Русия в случай на нападение срещу Запада. Експерти по отбрана твърдят, че Бундесверът се нуждае от модернизация и в много други области, включително нови кораби, танкове и хеликоптери. Друго предизвикателство ще бъде цифровизацията на германската армия и създаването на нова политика за киберсигурност.

Министър на строителството - Клара Гейвиц

Гейвиц поема ръководството на Министерството на строителството, което за първи път от 90-те години на миналия век ще бъде самостоятелно ведомство. Един от двамата министри, израснали в източната част на Германия, тя работи в продължение на 15 години като депутат в регионалния парламент на Бранденбург, където безуспешно настоява за квота за равенство между половете. През 2019 г. тя и Шолц проведоха неуспешна кампания за съпредседатели на СДПГ. Въпреки ниското доверие, Гейвиц настоява, че тя не е просто "декоративното салатено листо" на негова страна.

Пред Гейвиц стоят две ключови задачи: Да строи повече и да строи по-устойчиво. За да се пребори с нарастващата криза с достъпните жилища в Германия, коалицията се ангажира да строи 400 000 нови жилища всяка година, като една четвърт от тях трябва да бъдат достъпни. Намаляването на въглеродните емисии, свързани с жилищното строителство, също ще бъде сред приоритетите в нейната програма.

Забавен факт: В младежките си години в Потсдам Гейвиц е била активна участничка на местната скуотърска сцена.

Зелени

Вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата - Роберт Хабек

Сълидерът на Зелените Роберт Хабек ще оглави ново суперминистерство. Макар че министерството няма да има исканото от Зелените право на вето върху други ведомства, то все пак ще осъществява ефективен надзор на екологичния преход в Германия, обединявайки ресорите "климат", "енергетика" и "икономика".

Хабек има известен опит в управлението на обширен ресор в регионалното правителство: През 2010 г. той беше вицепремиер и министър на енергетиката, околната среда, земеделието, селските райони и цифровизацията в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Философ и писател, той понякога се проявява като меланхолична личност. Има навика да прави откровени, категорични изказвания, включително за спешността на изменението на климата - както и да прави понякога гафове.

Увеличаването на капацитета за възобновяема енергия в Германия ще бъде от ключово значение за постигането на целите на страната в областта на климата, като коалицията се стреми да се откаже от въглищата през 2030 г. и от ядрената енергия през 2022 г.

Когато става въпрос за решаване на въпросите за това как да се финансира зеленият преход, много ще зависи от отношенията му с лидера на СвДП Кристиан Линднер, който ще бъде министър на финансите - пост, към който Хабек първоначално се стремеше.

Забавен факт: Хабек и семейството му говорят свободно датски - четиримата му синове са посещавали датски училища в Шлезвиг-Холщайн, която граничи с Дания, и според Хабек са "повече датчани, отколкото германци".

Министър на външните работи – Аналена Бербок

Първата в историята кандидатка за канцлер на Зелените е живяла известно време в САЩ и Великобритания и говори свободно английски - всичко това несъмнено ще се окаже полезно в новата ѝ роля. Тя е член на Бундестага от 2013 г., а от 2018 г. е съпредседател на партията си (заедно с Хабек). Кандидатурата ѝ за канцлерския пост на парламентарните избори през септември беше помрачена от обвинения в плагиатство, но въпреки това тя доведе партията си до най-добрия ѝ резултат в историята. Сега нейното предизвикателство ще бъде да върви по стъпките на Йошка Фишер, високопоставения външен министър на Зелените при последното управление на партията в периода 1998-2005 г.

Едно от предизвикателствата пред Бербок ще бъде да постави отпечатъка на Зелените върху външната политика, където партията ѝ заема по-твърда позиция по отношение на Китай и Русия, например, отколкото отиващото си правителство. Може би ще ѝ се наложи да се опита да бъде водещ глас на правителството в областта на външната политика - роля, която през последните години все повече се пада на канцлера.

Забавен факт: Като тийнейджър Бербок участва в национални състезания по скокове на батут.

Министър на околната среда, опазването на природата, ядрената безопасност и защитата на потребителите - Щефи Лемке

Лемке е един от по-малко известните членове на новия кабинет. През последните два законодателни мандата тя беше говорител на парламентарната група на партията за опазване на околната среда. Тя е един от основателите на Зелените в Източна Германия и е опитен парламентарист, който за първи път влиза в Бундестага през 1994 г.

Министерството на Лемке се смалява, тъй като опазването на климата вече ще бъде в ресора на Хабек. Но тя все още ще се занимава с въпросите на опазването на природата и ядрената безопасност, а също така ще поеме защитата на потребителите, която досега беше от компетенциите на Министерството на правосъдието. Основните предизвикателства пред нея ще бъдат осигуряването на повече средства за възстановяване и опазване на природата, справянето с нарастващия проблем на Германия със сушата и насърчаването на по-устойчива икономика.

Забавен факт: Лемке е "зоотехник" - така в Източна Германия са наричали обучените работници в животновъдството.

Министър на земеделието и храните - Джем Йоздемир

Въпреки че е един от най-известните членове на новия кабинет, назначението на Йоздемир беше изненадващо. Бивш лидер на Зелената партия, той отдавна е известен като експерт по външни работи и - като син на турски имигранти - като откровен критик на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Но никой не би го нарекъл специалист по селско стопанство.

Йоздемир ще трябва бързо да навакса, като се имат предвид неотложните въпроси в програмата му. Сред тях са: Преминаването към по-високи стандарти за животновъдството, като например задължението да се отглеждат по-малко животни на една и съща площ. Това със сигурност ще отнеме много от времето на Йоздемир, тъй като все още не е ясно как тази политика може да бъде финансирана, без да се натоварват прекомерно земеделските семейства.

Забавен факт: Когато Йоздемир публикува видеоклип със себе си като част от "Предизвикателството с ледената кофа", стоящото зад него растение канабис привлича вниманието на цялата страна в потенциално нарушение на германския закон за наркотиците.

Свободни демократи

Министър на финансите - Кристиан Линднер

Лидерът на Свободната демократична партия (СвДП) Кристиан Линднер даде ясно да се разбере, че иска този пост, който традиционно е вторият по сила в германското правителство. Той не само ще контролира годишен бюджет от почти 500 млрд. евро, но и ще се стреми да наложи фискално консервативните възгледи на партията си в германското правителство и в ЕС.

Най-голямото постижение на Линднер досега е, че изведе своята про-бизнес либерална партия от политическа смърт до важна роля в новото германско правителство. Но той все още трябва да докаже, че може да управлява: За разлика от своите предшественици на поста министър на финансите той няма значителен опит в управлението на публични длъжности.

Линднер се противопоставя на постоянното обединяване на дълговия риск в Европа чрез т.нар. еврооблигации и ще се опита да поддържа тази линия на ниво ЕС. Вероятно ще се опита да устои и на натиска за смекчаване на правилата на ЕС за дълга и дефицита - който може да се засили с началото на френското председателство на ЕС през януари.

Забавен факт: Линднер омаловажава факта, че някои от предишните му предприемачески начинания са се провалили. През 2016 г. той говори на събитие, наречено "Fuck-Up Night", на което млади предприемачи обясняват какво са научили от грешките си.

Министър на правосъдието - Марко Бушман

Бушман е избран за първи път в парламента през 2009 г., а през октомври 2017 г. става ръководител на парламентарната група на СвДП. Той е близък довереник на Линднер и ключов стратег зад възраждането на партията, след като през 2013 г. тя беше застрашена от политическата смърт.

Бушман вероятно ще участва активно в обсъжданията на бъдещите ограничения, свързани с коронавируса. Неговата партия обеща да създаде "комисия по свободата", която да преразгледа подобни мерки. Бушман ще трябва да се справи и с възобновената борба за запазване на данни и със спряната реформа на федералната полиция, която горната камара на парламента замрази.

Забавен факт: Бушман има лейбъл за електронна музика на име "mbSounds".

Министър на транспорта и цифровата инфраструктура - Фолкер Висинг

В момента Висинг е генерален секретар на СвДП и е бил министър на икономиката и транспорта (наред с други неща), както и вицепремиер на провинция Рейнланд-Пфалц, от 2016 до 2021 г. Това означава, че за разлика от другите бъдещи либерални министри той вече има поне някакъв управленски опит на публична длъжност.

Най-голямото предизвикателство пред Висинг ще бъде да продължи екологичната трансформация на транспортния сектор, като същевременно се увери, че индустрията ще остане на негова страна. Това вероятно означава поредица от битки със Зелените за финансиране на пътищата и прекратяване на продажбата на замърсяващи автомобили. На Висинг ще бъде възложена и задачата да модернизира скърцащата цифрова инфраструктура и телекомуникационната мрежа на Германия.

Забавен факт: Сред длъжностите, които е изпълнявал в Райнланд-Пфалц, Висинг е бил и министър, отговарящ за лозарството.

Останалите членове на кабинета са Свеня Шулце (министър на икономическото сътрудничество и развитие) и Хубертус Хайл (министър на труда и социалните въпроси) от социалдемократите, Ане Шпигел (министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта) от Зелените и Бетина Щарк-Вацингер (министър на образованието и научните изследвания) от СвДП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фашист, болшевик, фашист, болшевик, и тук таме някой дето не е петофил. това е дойчистаня.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лаутербах е всичко друго, не и любимец на Германците. Бербок, винаги когато си отвори устата, става скандал, както и сега още преди да встъпи в длъжност. Дефакто, ключови постове взеха ФДП, които като виждания и политика са по-близки на ХДС/ЦДУ. Останалите, начело с канцлера, са без коментар.
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавно е как голтаци с по 2-3000лв. заплати коментират икономика номер 4 в света. VW уволнили 30к работници. Ами не, не са уволнили нито един, съкратиха някаква част. Разликата е огромна. Много била важна атомната енергия за Германия. Да, много е важна, към 2020-та година е 8% от всичката енергия, нужна на страната... Мили смехурковци, това не ви е голташка България да се гордее с АЕЦ от соц времето.
21
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Как се нарича група от хора с маски плюс действието им? МАСКАРАД ! Забравете,че има разлика в Авраам педофилът и фашистът между левият му и десният му крак! За да е възможно еврейското нашествие са нужни два,а бе един крака. Пък ,че не могат да идат като хората,ами пълзят е друга история. Евреите са на смъртният си одър! Да живее Галия Българо-Френска! Долу руско-американските циници еврейски! Китай,прояви истината,която пазиш като очите си! Не на еврейският фашизъм!Свобода,Равенство,Братство!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фолксваген уволниха над 30 хиляди работници.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката на ваксинирана Германия спадна тази година с 10%, до максималното ниво на най-острата фаза ковид-19 пандемията 2020 година. 10% това е твърде много.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените които спечелиха голям процент на изборите и са втори в коалицията ще затварят заводите защото вятърните мелници и соларните панели не могат да осигурят дори и 12% от необходимата енергия. Аналена Бербок заяви, че ако не минат на зелена енергия, малките германчета няма да доживеят до 40 години заради климатичните промени.
17
1
 
5
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Чух че поканили за министри Кирчо и Кокорчо и Рашков ама те отказали щото имат вече само българско гражданство.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия вече една кола не могат да произведат.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия може да доставят газ по 3000$ и през Турски поток.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром обяви нетна печалба от 21$ милиарда за първите 9 месеца на 2021 - нов рекорд за компанията. Инвестициите в Северен поток 2 са изплатени още преди газопроводът да бъде пуснат в експлоатация. Сега може спокойно да го закрие. Дори се обмисля да бъде консервиран и обявен за Паметник на гениалната зелена европейска енергийна политика.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия реши да закрие още 3 атомни централи. Не е ясно как германската индустрия ще работи на вятърни мелници и соларни панели.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленото правителство в Германия беше голяма победа за Лондон. Сега Лондон трябва да издържи само още две години, докато рухне икономиката на Германия а след нея и ЕС, >>>>още Меркел предложи да се узакони ядрената енергия като зелена и Германия да възстанови ВСИЧКИ ЯДРЕНИ мощности.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленото правителство в Германия беше голяма победа за Лондон. Сега Лондон трябва да издържи само още две години, докато рухне икономиката на Германия а след нея и ЕС, и тогава британците са печелишвите от Брекзит получавайки лидерството си в Европа. Разбира се, няма да правят никакъв нов ЕС, а Балканите Лондон вече са обещали на Ердоган. Да не забравяме също така, че кандидат за премиер на България в момента е гражданин на Великобритания.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е най-мощната икономика в Европа, и има ресурс който ще им стигне за няколко месеца. Не е ясно какво ще правят после когато зелените изразходват и изхарчат всичко - дали ще сменят правителството, нови избори или кой знае какво, но при всички случаи ще настъпи катастрофа.
9
0
 
4
 
! Отговори
Ами да им е честито, преди 2 години
и те като нас тепърва ще разберат в какъв филм се вкараха...Явно в последно време посредствеността взима връх по цял свят...
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен какво ме интересува кой ще е министър в Германия ???? Ако е министър в БГ да ме интересува, ама Германия не значи нищо за мен :)))
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като знам кои са кабинетни министри на Германия стига ли да си купя поне хляб кли трябва да доплащам?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не боико борисов е виновен за моментното положение в българия а глобалното затопляне криза е в цял свят няма държава която да върви на пред виновни са крадците и корупцията която е пуснала корени като туморно образование и метастазите се разрастват.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добро управление българия не е излъчвала от това на боико борисов не мога да се сетя по добър управленец преди него и след него ако вия знаете някои по добър премиер кажете го как се казва имаше много силни години имаше и спадове нормално е криза е глобално затопляне.