Олаф Шолц - рационалният, стабилен и почти скучен нов канцлер на Германия

Той застава начело на правителството на ГСДП, Зелените и Свободните демократи
Обновена: 8 дек 2021 23:05 | 8 дек 2021 23:05, Екип на Dnes.bg
49
Олаф Шолц - рационалният, стабилен и почти скучен нов канцлер на Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер. Шолц получи 395 гласа.

Той ще оглави правителство, в което освен социалдемократите, ще участват представители на партията "Съюз 90/Зелени" и на Свободната демократическа партия.

Произход и образование

Олаф Шолц е роден на 14 юни 1958 г. в Оснабрюк, Долна Саксония, Западна Германия, като син на текстилен производител. От 1978 г. до 1985 г. учи право в университета в Хамбург, след което практикува в адвокатската кантора "Цимерман, Шолц и партньори". Специализирал е в областта на трудовото право.

Още по темата

Партийна и парламентарна дейност

През 1975 г., на 17-годишна възраст, той се присъединява към Германската социалдемократическа партия (ГСДП). В периода 1982-1988 г. е заместник-председател на младежката организация на партията „Млади социалисти“, а от 1987 до 1989 г. е заместник-председател на Международния съюз на младите социалисти. В периода 1994-2000 г. е ръководител на хамбургския клон на ГСДП в район Алтона в Хамбург, а в периода 2000-2004 г. и 2009-2018 г. - на Хамбургската земска организация.

От 2001 г. до 2019 г. е член на федералния съвет на ГСДП, а през 2002 г. става неин генерален секретар. През този период той активно подкрепя политиката на Герхард Шрьодер, канцлер и председател на ГСДП (1998-2005 г.), включително непопулярната му програма за подобряване на германската икономика (реформи в трудовото законодателство и здравеопазването, намаляване на социалните помощи и безплатни медицински грижи). През февруари 2004 г. той подава оставка като генерален секретар заедно с Шрьодер, който решава да подаде оставка като лидер на партията.

Между 2009 и 2019 г. Шолц е заместник-председател на ГСДП (от февруари до април 2018 г. е изпълняващ длъжността председател). През юни 2019 г., след като председателят на ГСДП Андреа Налес обяви оставката си, партията реши, че ще бъде ръководена от мъж и жена съпредседатели. Олаф Шолц се кандидатира заедно с Клара Гайвиц. Те стигнаха до втория тур на общопартийното гласуване, но загубиха от Норберт Валтер-Борианс и Саския Ескен (съответно 45% и 54% от гласовете).

От 1998 г. насам Шолц е избиран няколко пъти за депутат в Бундестага, като в периода 2005-2007 г. е ръководител на фракцията на ГСДП, а в периода 2009-2011 г. е заместник-председател на фракцията.

Политическа кариера в Хамбург

През 2001 г. Олаф Шолц е министър на вътрешните работи в правителството на провинция Хамбург. Той е привърженик на строгите мерки срещу наркодилърите (по негова инициатива местната полиция е инструктирана принудително да дава средства за повръщане на арестувани наркодилъри, заподозрени, че носят капсули с наркотици в стомаха си; Европейският съд по правата на човека осъжда тази практика през юли 2006 г.).

В средата на 2000-та година под негова егида се изпълняват програми, насочени към превенция на домашното насилие и подкрепа на децата в проблемни семейства.

Като регионален председател на ГСДП в Хамбург той печели регионалните избори през февруари 2011 г. и става кмет на Хамбург (пост, който заема до 2018 г.). Тъй като градът е и федерална провинция, този пост е равностоен на поста на министър-председателя в регионите на Германия.

В германското правителство

От 2007 до 2009 г. е федерален министър на труда и социалните въпроси в коалиционното правителство на Ангела Меркел. През март 2018 г. е назначен за вицеканцлер и министър на финансите. В това си качество той отговаря за Федералния орган за финансов надзор, а през 2020-2021 г. участва в разработването на пакет за подкрепа на икономиката в случая на пандемията от коронавирус.

Кандидат за канцлер

През септември 2021 г. Шолц оглавява партийната листа на ГСДП на парламентарните избори. Партията победи с 25,7% от гласовете. Съюз 90/Зелени и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) бяха поканени да се присъединят към правителствената коалиция.

В споразумението, подписано от трите страни, се посочва, че Германия остава ангажирана със сътрудничеството в рамките на Европейския съюз и Северноатлантическия алианс и призовава за "нова източна политика" на равнище ЕС и за по-силна роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Русия е описана като "важен играч на международната сцена", с когото правителството възнамерява да води "конструктивен диалог", като същевременно изисква "незабавно прекратяване на опитите за дестабилизиране на Украйна, насилието в Източна Украйна и незаконното анексиране на Крим".

Самият Шолц е определян от политически анализатори като привърженик на "умерена политика" спрямо Русия. Като се изказа в подкрепа на газопровода "Северен поток-2", свързващ Русия и Германия, той разкритикува санкциите на САЩ срещу участващите в проекта компании, наричайки ги "намеса във вътрешните работи на Германия и Европа". Той възнамерява да продължи да си сътрудничи с Русия по въпроси като борбата с пандемиите и изменението на климата, предлага да се обмисли въвеждането на безвизов режим за руснаци на възраст под 25 години и да се разширят възможностите за руснаците да учат и работят в Германия. Що се отнася до Украйна, Шолц не вижда възможност тя да се присъедини към НАТО и ЕС в близко бъдеще и се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна, като смята, че подобна стъпка дискредитира позицията на ФРГ като член на Нормандския формат и Минския процес.

Във вътрешнополитическата част на програмата на неговото правителство се прокламира отказ от въглищата до 2030 г., развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), което то планира да ускори до 80% до 2030 г., и 15 млн. електрически автомобила. Като успешен преход към ВЕИ ще бъдат построени нови топлоелектрически централи с природен газ (който отделя значително по-малко CO2 в сравнение с нефта и въглищата). Правителството на Шолц също така иска да улесни гражданството, като намали изискването за пребиваване на пет години и разреши двойното гражданство, както и да легализира продажбата на марихуана и да увеличи минималното почасово заплащане от 9,6 евро на 12,5 евро. Политикът се застъпва за задължителна ваксинация на населението и не изключва по-строги мерки за справяне с пандемията от COVID-19, като вече заяви, че неговият кабинет "няма повече червени линии" в борбата с новия коронавирус.

Личностни черти и детайли

Германските медии го описват като "рационален, стабилен и почти скучен" човек, наричайки го "скучен бюрократ", "робот" или "Шолцомат" (от немски Scholz и Automat) заради неговата сухота и безстрастност.

През април 2017 г. е публикувана книгата на Шолц "Земя на надеждата" (Hoffnungsland), посветена на въпроси като миграционната криза, бъдещето на Европа и регионалните конфликти.

От 1998 г. е женен за Брита Ернст. Тя е член на ГСДП, а в периода 2014-2017 г. е министър на училищното и професионалното образование в правителството на провинция Шлезвиг-Холщайн. От 2017 г. е министър на образованието, младежта и спорта в правителството на провинция Бранденбург.

Олаф Шолц не принадлежи към нито едно вероизповедание. /ТАСС -БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Добра политическа сплав го номинира. Гостоприемната бабета Меркел хептен беше я изяла деменцията...
36
3
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Личностни черти и детайли - фашист до мозъка на костите си!
35
1
 
5
 
! Отговори
смях преди 2 години
Корумпиран,послушен,фашизоид,излъга....много скучен! Стига с тия еврини пиари.
34
1
 
7
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Тоя дядка е неизвестна величина,но поне няма вече да гледаме физиономията на баба Меркел.Голямо,огромно облекчение!
33
1
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Бях в Хамбург през 2019. Толкова много ** и араби на едно място не бях виждал! Лежат по тротоарите, пред входовете на блоковете! И мърсят, мърсят, мърсят! И просят! Контейнерите претъпкани! Не мога да намеря къде елементарен bokлyk да изхвърля! Немците гледат като ошашавени! Сутринта в хотела ме събуди пеене на ходжа от джамия! Никога нямаше да го повярвам, ако не го бях видял с очите си! Ето това направи госпожа Меркел!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГОЛ ЛАФ ШОЛЦ - СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ МАЙТАП С НЕМЦИТЕ
31
4
 
2
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Този съвсем ще ни забие.... Това е *** подкуп на и нечисто плътна твар, но е по-добър от бат Бойко!!!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е ...те си ги тачат ,за да ги клатят , че продължи делото на Меркел
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ще ги тури у ред. Даже може и да поизнесе емигрантите в Германия. Не им трябва холивудски красавец...
28
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Само безродни петоколонници пишат по две статии на ден за чуждите политици.
27
4
 
11
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
От комсомолка та на комунист! Да им е честит. И хич няма да им е скучно с него. Ще видят поне кон боб яде ли.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този като изскочил от филма призраци под виенското колело.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уджас! Отде изровиха това безлично...?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е пълна мишка. Още една кукла на конци
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превод от ТАСС, ясно. Но така е, съвецките възпитаници се чувстват най-комфортно да боравят с родния им език.
22
2
 
6
 
! Отговори
гтая демокрация преди 2 години
Всеки който гъкне против някой хора със заповед за арест! Комунистите даже и те не бяха така ...
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоя маймуняк.Пълен смачканяк,като баба МерГел.
20
0
 
0
 
! Отговори
Трябва да знаеш: преди 2 години
Има един голям лаф - всички заповеди за арест в Република България се вписват в един регистър ама е все още аналогов, Всяко МВР си го има ... Не може да повярваш извън София колко хора сме със заповед за арест!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е по-красив от меркел, изкараха късмет.
18
3
 
5
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
Скучен скучен , колко да е скучен ?Догодина като въведе задължително боцкане няма да е скучен. Срам и позор ,всички "лидери " по свиркатата на Гейт и неговото СЗО. Лека полека всичко отива към дигитален концлагер - нямаш боц ,нямаш пас за ядене работа, да излизаш въобще .Който не слуша е против властта и реда . Нито вируса , нито боцкането, нито пасовете ще изчезнат ,ТЕ ЩЕ СА НОВОТО НОРМАЛНО . тЕ ОСТАВАТ ЗАВИНАГИ !Както ренгените по летищата уж да хващат терористиАйде честит нов световен ред .