ЕК с препоръка: Не "Коледа", а "празничен сезон"

Да се "избягва да се приема, че всички са християни" възмути папата
Обновена: 10 дек 2021 09:02 | 9 дек 2021 15:33, Нели Христова
681
ЕК с препоръка: Не "Коледа", а "празничен сезон"
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни ЕК публикува насоки, които успяха да разгневят дори папа Фарнциск, тъй като на служителите е препоръчано да заменят Коледа с "празничен сезон", за да не се предполага, че всички са християни. Заради изключителното възмущение и обвиненията, че ЕК се "опитва да отмени Коледа", документът бе оттеглен.

Европейската комисия, заедно с други институции на ЕС, отдавна е критикувана за липсата на разнообразие сред нейния персонал. Всички комисари са бели. Като част от актуализацията на езика, който ще се използва от нейния персонал, комисията помоли служителите да бъдат по-чувствителни в комуникацията си. Длъжностните лица, работещи с 27-членния колеж, ръководен от Урсула фон дер Лайен, бяха посъветвани да избягват да приемат, че всички са християни, бели и женени.

Ръководството от 30 страници за това как да се използва по-неутрален по отношение на пола и религията, и приятелски настроен към ЛГБТК+ обществото език в Комисията беше представен от комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали.

Вътрешният документ беше подхванат от италианския таблоид il Giornale, което доведе до порой от възмущение в социалните медии, както и от висши служители във Ватикана, крайнодесни политици и бивш еврокомисар.

Папа Франциск осъди опита на Европейския съюз да замени традиционното "Коледа" с предполагаемо по-неутрални термини като "празничен сезон". "През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това", заяви той. "Помислете за Наполеон: след това помислете за нацистката диктатура, комунистическата... Това е модата на разводнения секуларизъм, но това нещо не работи", каза папата.

ЕС, добави понтификът, трябва да внимава да не „поеме по пътя на идеологическата колонизация“, тъй като в противен случай това би довело само до разцепление между държавите членки и до разпадането на целия блок. „Европейският съюз трябва да уважава всяка държава, както е структурирана, разнообразието от държави, а не да се стреми да я стандартизира“, каза той и добави, че ще сезира Брюксел в този конкретен случай.

Заради негативните реакции Дали беше принуден да отстъпи. "Беше изразена загриженост по отношение на някои примери, предоставени в "Насоките за приобщаваща комуникация", които, както е обичайно с такива насоки, са в процес на работа", написа в Twitter комисарят на Малта. "Разглеждаме тези опасения с оглед да ги променим в актуализирана версия на насоките".

Документът е част от план, поддържан от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за прилагане на "Съюз на равенството" и гарантиране, че "всеки е ценен и признат във всички наши материали, независимо от техния пол, расов или етнически произход, религия или убеждения , увреждане, възраст или сексуална ориентация", пишат от "Политико".

Той призова служителите никога да не се обръщат към публиката с "дами и господа", а да използват изрази като "Скъпи колеги". Насоките призоват служителите на Комисията да се въздържат от използването на термините "госпожица или госпожо, освен ако това не е изричното предпочитание на лицето, към което се обръщат" и вместо това да използват "г-жо универсално".

Беше предложено служителите да питат хората какви са техните местоимения и да внимават да използват термини като "гей" и "лесбийка" като съществително. "Трансджендър, би или интерсекс не са съществителни", пише в документа. "Кажете транс хора, гей и т.н. или посочете лицето изрично", предлагат насоките.

Най-противоречивата част от съвета беше "да избягвате да приемате, че всички са християни".

"Не всички празнуват християнските празници и не всички християни ги празнуват на едни и същи дати", се казва в документа. Той съветва служителите да избягват изречения като "Коледата може да бъде стресираща" и вместо това да използват "Почивните дни могат да бъдат стресиращи".

Насоките препоръчват да не се използва фразата "християнски имена" и вместо това да се използва "собствено име", както и да не се използват имена, "които обикновено са от една религия". Дава се пример за използване на "Малика и Хулио" вместо "Мария и Джон", за да се опише "международна двойка".

Насоките също препоръчват да се избягва използването на "полови думи" като "man-made", които трябва да бъдат заменени с по-общи термини.

Насоките не се приеха добре. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана и един от най-висшите служители в Светия престол, каза пред Vatican News: "Разбира се, ние знаем, че Европа дължи своето съществуване и своята идентичност на многобройни приноси, но със сигурност не можем да забравим, че един от основните му приноси, ако не и основният, е самото християнство."

Крайнодесните, разбира се, бяха ужасени.

"Европейската комисия, чрез вътрешен документ, счита коледните тържества за недостатъчно приобщаващи", написа на страницата си във Facebook Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия "Братя на Италия". "В името на една зловеща идеология тя иска да потисне културата на един народ. Нашата история и нашата идентичност не могат да бъдат отменени, те трябва да бъдат уважавани."

Матео Салвини, лидер на италианската дясна Лига, повтори критиката на Мелони. Той нарече насоките на Комисията "безумие" и по-късно се подигра със съдържанието им. "Мери, майката. Джон, бащата. Да живее светата Коледа… Надявам се, че в Европа никой няма да бъде обиден", написа той в Twitter.

Дори бивш еврокомисар се включи в атаките. Антонио Таяни, близък съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони и бивш президент на Европейския парламент, написа Twitter: "Да живее Европа на здравия разум!" след като Дали се отказа от насоките.

Един настоящ служител на Комисията, който не иска да бъде назован, също критикува Дали и нейния документ. "Комисар Дали компенсира пълната си липса на тежест в Колежа на комисарите, като извади от шапката си "приобщаващи насоки", които деконструират най-елементарните правила", каза служителят. "Полудяваме. С Дали преживяваме сюрреализъм."

И Европейският парламент, и Европейският съвет издадоха подобни препоръки към Комисията, но те бяха по-малко ясни в примерите си. През януари 2018 г. Съветът издаде своите насоки за насърчаване на използването на "неутрални по пола съществителни, които не правят предположения за това дали мъж или жена вършат определена работа или изпълняват определена роля".

Насоките имаха и своите поддръжници. Софи ин ’т Велд, либерален холандски евродепутат, каза, че е обезпокоена от внезапното оттегляне на комисията по въпроса. "Комисар Дали заслужава похвала за това, че има смелостта да се справи с проблема, било то по малко тромав начин", заяви тя. "Съгласуваната дезинформация и атаките срещу нея от страна на крайната десница и последващият отговор на тях от комисията са тревожни. Трябва да признаем, че Европа и нейните институции представляват всички. Институциите трябва да бъдат строго неутрални: нека не забравяме, че по-голямата част от европейците не са религиозни."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не се мразим- карат ни да се мразим, за да не мразим техните милиарди, ограбени от нас.
467
0
 
3
 
! Отговори
Душичка преди 2 години
Наздраве!
466
2
 
19
 
! Отговори
Ба-ха-ни-сич-ки преди 2 години
Мама е китайка, татко- кениец, имам гърди и член, косата ми е руса, очите ми са зелени, дядо е евреин, а баба - туркиня. Аз какво съм и кой, кой ще ми каже какво и кога да празнувам? Чакам скъпо-платените комисари да решат, иначе направо сум загубен/а/о/и.
465
0
 
23
 
! Отговори
Кзс преди 2 години
И ***, този ултралиберален цирк, пренесен на българска почва ражда чудовища. Крайният резултат е живот с 4 котки на 40.
464
0
 
15
 
! Отговори
Кзс преди 2 години
Скъпа колежке/колега/колег/колего ***,Харесва ли ти на теб лично цялата реторика, посоката, в която се движим като общество - а именно пълна дезинтеграция, превръщането ни в емоционално и психически нестабилен сбор от индивиди? Даваш ли си сметка, че Еразъм проектите, които посещаваше, бяха гнездото на съвременния комсомол и на разпространението на човеконенавистните идеи? Хитлерюгенд - Комсомол - Еразъм+ - три тоталитарни доктрини.
463
1
 
23
 
! Отговори
просто е преди 2 години
Хорат са само 2 вида- добри и лоши. Добрите хора винаги са толерантни към другите хора. Лошите само търсят повид да мразят. Политиците са слуги на парите - те насаждат омраза и противопостават хората с евтини трикове, като си играят с техните традиции, вяра и дори биолигическите им различия. Трети 27 пол в природата няма - половете се определят от хромозомите, но има и хора с генетични аномалии, които сами трябва да изберат като какви да се самоопределят. Това зависи от нвото на хормоните им.
462
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
До FallschirmspringerБраво, щастлив овек, който е наясно със себе си.
461
1
 
4
 
! Отговори
телеканал петолъчка преди 2 години
всъщност историята е, че са се пробали с проект за становище и папата им е звъннал и ги е питал за какви се мислят. и съответно такова становище нема официално щото е върнато за редакция. за лелките от днес, не.
460
0
 
1
 
! Отговори
телеканал петолъчка преди 2 години
продължавате да не публикувате опровержението...#jesuisчиталище
459
0
 
25
 
! Отговори
: преди 2 години
Аз предлагам не ЕС , а съюз на психичноболните бабички , продаващи културата и идентичноста на народите, които са ги сложили да управляват на чужди интереси.
458
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На германци трябва да се забрани да заемат каквито и да било ръководни постове в ЕС.
457
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Крайнодесните, разбира се, бяха ужасени.".........Всеки нормален човек е ужасен от тази либерастка cвинщинa.
456
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Европейската комисия, заедно с други институции на ЕС, отдавна е критикувана за липсата на разнообразие сред нейния персонал. Всички комисари са бели."-----------Кой ги критикува? Задокеанските вмирасни *** ли?
455
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЕК с препоръка: Не "Коледа", а "празничен сезон""-----------Я си еи май ката бе либерастка откачалко. Весело посрещане на КОЛЕДА желая на всички!
454
1
 
32
 
! Отговори
Лъчо преди 2 години
ЕС е като късният СССР. Самозабравили се апаратичици и чиновници, които само творят глупости за да си оправдаят заплатите. Хора лишени от визия.
453
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Простата истина е, че нито някой е ИСКАЛ другомислещи тук, нито продължава да ги ИСКА. Заова - като не ви харесва - обратно, там, където ще ви е комфортно и няма нищо да ви дразни. Но явно се върви към бунтове на местното население, че и до кървища.
452
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей гей , би и трнас ква прайш? Младите си говорят на гей и би :)
451
0
 
31
 
! Отговори
Даа преди 2 години
С тези евроатлантически ценности, бих казал, че това е началото на края на нашата цивилизация. Така като преди са изчезнали огромни популации, така ще започне и тука процесът. Моралните ценности са тотално сбъркани, откарднаха дъгата от децата, Европа се ислямизира, убийствата стават ежедневие, пандемии, инфлация, природни катаклизми и те така, до коло 50-60 години нещата ще са занулени, ако преди това някой не реши да си пробва ядрените оръжия.
450
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бих се почувствала супер зле, ако някой ме нарече " то" или "това".
449
0
 
19
 
! Отговори
Няма да стане тая... преди 2 години
На следните държави във флага им има кръст - Швейцария, Гърция, Великобритания (Англия, Шотландия), Дания, Швеция, Норвегия, Финландия... Е, когато се сменят знамето, тогава може и да мине пасквила на тая ...