В Австрия узакониха асистираното самоубийство

Двама лекари ще трябва да преценяват всеки отделен случай
17 дек 2021 10:46, Елка Василева
45
В Австрия узакониха асистираното самоубийство
Снимка: архив, БГНЕС

Австрийският парламент одобри закон, разрешаващ асистираното самоубийство на хора, страдащи от тежко или нелечимо заболяване, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след решение на Конституционния съд (КС), че настоящата забрана нарушава основни човешки права.

Преди година КС постанови, че правителството трябва да преразгледа законодателството, което наказва съдействието за слагане край на живота с до 5 години затвор.

Според закона, получил подкрепата на всички парламентарно представени партии, с изключение на крайнодясната Австрийска партия на свободата, неизлечимо болни пълнолетни и хора с трайно и инвалидизиращо заболяване могат да се възползват от помощ, за да сложат край на живота си.

Двама лекари ще трябва да преценяват всеки отделен случай, като единият трябва да има и квалификация по палиативна медицина. Те ще определят дали съответният пациент е в състояние да вземе самостоятелно решение.

Освен това ще трябва да се изчаква най-малко 12 седмици, преди да се пристъпи към асистирано самоубийство, за да е сигурно, че искането не се дължи на временна криза.

За пациенти в терминална фаза този период ще бъде намален до две седмици.

Новият закон зачита човешкото достойнство, каза министърката на правосъдието Алма Задич от "Зелените".

Законът обаче цели и да се гарантира, че никой няма да избере пътя на смъртта, ако има алтернатива. За целта е предвиден бюджет от 108 милиона евро за развитие на палиативните грижи.

През октомври правителството обяви своите предложения, които бяха проучени от експерти, преди да бъдат представени в парламента.

Ако до края на декември не бяха приети нови разпоредби, сегашната забрана на асистираното самоубийство просто щеше да отпадне, оставяйки тази практика нерегламентирана в Австрия, отбелязва АФП.

В Европа евтаназията е узаконена в страните от Бенелюкс и в Испания.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно решение, дано скоро и у нас да видим подобно. Единствено 2-те седмици в терминална фаза ми се струват много.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Ами, ако автаназирания го автаназират не съвсем по съгласие?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих гласувал за австрийската партия на свободата.
32
0
 
6
 
! Отговори
Легализираха преди 2 години
и пафканията на КОШЧЕ !
31
1
 
7
 
! Отговори
бай Георги преди 2 години
До Анонимен Не прочете ли? В САщ разрешават пращането на хапчета за аборт...по пощата!!! Културно,,,цивилизовано..бързо.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсят органи богаташите.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то от легализирането заради "хуманни подбуди" до разширяване на списъка с мотивите за самоубийство, е само 1 крачка! Примерно бедност, психични заболявания, депресии и т.н
28
3
 
12
 
! Отговори
До анонимен 29 преди 2 години
"да се погубва в безкрайни грижи" по тази логика да убиваме всички старци, психично болните, недъгавите.... Защо да "губим " живота си за тях? А дали не го губим когато им обръщаме гръб?
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сатанизмът е силен там
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алхимиците са търсели вечен живот новите "учени" търсят как да избият хората.Регреса на "науката" е очеваденни пак идва от немските из роди
25
3
 
19
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
И всичко това от "човеколюбива християнска състрадателност"...
24
10
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да, съгласна съм, че трябва да има край на живота за хора , които са зеленчук. Няма смисъл и живота на децата им да се погубва в безкрайни грижи. Това не е нечовешко, това е животът.
23
9
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Животът е най-ценния дар и не бива да се прахосва !!!__От друга страна е трудно да гледаш как твой близък се мъчи...Похвално е, че австрийците предпочитата да се засилят грижите за болните , това може да ги предпази от този грях, да отхвърлят Живота !!!
22
6
 
25
 
! Отговори
The monk преди 2 години
Доказателство, че живеем в последните времена.. Узаконяване на гей браковете, инцест , сега и на самоубийството, което е най-големият грях. На всичко отгоре ни карат да слагаме белега на звяра и ако го нямаме не можем никъде да ходим. Хора събудят се!
21
9
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
То трябва да е задължително - първо коктейл от всички налични ваксини и след това - ако има нужда - приспивателното. Медицинската помощ не може да е безвъзмездна.
20
1
 
19
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
За страни с работещи институции това може да стане. В едни други страни може да се окаже че здрав и прав човек е поискал евтаназия и това е потвърдено от нотариус, трима лекари и поп.
19
9
 
26
 
! Отговори
нямам думи преди 2 години
Значи...кажи речи цяла Западна Европа е узаконила евтаназията !!! От православна гледна точка евтаназията,която си е самоубийство е смъртен грях. Явно..на еврогейците не им е ясно..колко души насочват директно към Ада.
18
17
 
21
 
! Отговори
Подкрепям преди 2 години
Животът е хубав докато си млад. Като започнеш да се изхождаш в гащите, вече не си за него. Имам познати, чиито живот мина в грижи за болни и безнадеждни роднини. Какъв е смисъла да отежняваш още животи. Абсолютно правилно.
17
6
 
9
 
! Отговори
Сатанизъм в Перник преди 2 години
А в Перник убиват здрави хора за развлечение със знанието на институциите!
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да. То е безсмислено да опитват да намалят човечеството, а пък да не дават на хората да се самоубият! Само да не им искат задължително да се ваксинират преди да се самоубият, че в някоя от "развитите" държави така били направили.