Politico: Ще бъде ли преначертана картата на Европейския съюз?

2022 г. ще е решаваща за бъдещето на „черните овци“ в ЕС
27 дек 2021 22:30, Александър Попов
125
Politico: Ще бъде ли преначертана картата на Европейския съюз?
Снимка: Pixabay

2022 г. може да се окаже годината, в която картата на Европейския съюз ще бъде преначертана.

В продължение на години десните популисти печелеха позиции в по-новите страни членки на блока, вдъхновяваха крайно десни групи на целия континент и подклаждаха страхове за демократичното бъдеще на съюза.

В Унгария министър-председателят Виктор Орбан затвърди властта си над медиите и съдебната система. В Полша консервативната партия "Право и справедливост" въведе широкообхватни промени в съдебната система на страната, което предизвика дълбока тревога сред съдиите, съдилищата и институциите на ЕС. А в Словения министър-председателят Янез Янша оказа натиск върху публично финансираната информационна агенция на страната и подкопа процеса на назначаване на прокурори в новосъздадената Европейска прокуратура.

Сега обаче бъдещето на правителствата, които създават проблеми в Европа, е по-несигурно, отколкото когато и да било през последните години.

Тази пролет в Унгария ще се проведат парламентарни избори и за първи път опозицията на Орбан се обедини в опит да отправи истинско предизвикателство към властта му. Докато алиансът се бори с вътрешни разногласия и неравностойни условия, опонентите на министър-председателя се надяват да се възползват от опасенията за корупция по високите етажи на властта и икономическите предизвикателства, за да достигнат до нерешителните избиратели. Победа на опозицията би променила не само реториката и политиките в Будапеща, но и динамиката в Съвета на Европейския съюз, където Унгария често играе ролята на бунтар. Тя би имала и геополитически последици за региона: Орбан поддържа връзки с Пекин и Москва, а едно ново правителство вероятно ще направи обрат и ще се сближи с ЕС, САЩ и НАТО. От друга страна, победа на Орбан би затвърдила властта на лидера ветеран и би му позволила да продължи да изгражда алианс от крайно десни и евроскептични сили на целия континент.

В Полша 2022 г. може да доведе до засилване на конкуренцията между "Право и справедливост" и нейните съперници, по-специално бившия министър-председател Доналд Туск. Със задълбочаването на напрежението между Варшава и Брюксел съперничещите си лагери вероятно ще се сблъскат както по отношение на върховенството на закона у дома, така и по отношение на политиката към ЕС. „Право и справедлив“, която, за разлика от унгарския си еквивалент, зависи от понякога непредсказуеми коалиционни партньори, за да управлява - ще бъде изправена пред вътрешен и външен натиск преди изборите, които се очакват през 2023 г., ако управляващият алианс не се разпадне по-рано.

А в Словения Янша ще бъде подложен на изпитание в избори, които се очакват през първата половина на 2022 г. Неговата Словенска демократическа партия вече разчита на коалиционни партньори, за да го задържат на власт. В същото време справянето на правителството с пандемията - в съчетание с повтарящите се скандали - повдига въпроси за политическото бъдеще на министър-председателя.

При цялото мрънкане на ЕС за деградацията на демокрацията и върховенството на закона в Централна и Източна Европа, този проблем никога не е подлежал на решаване в Брюксел. Следващите няколко месеца ще покажат дали ще бъде намерено решение в региона.

Полша

С мащабната си икономика и голямото си геополитическо значение политическите битки във Варшава имат последици далеч отвъд границите на Полша.

Ярослав Качински

72-годишният лидер на "Право и справедливост" е най-влиятелният човек в Полша - въпреки липсата на престижна длъжност. Зад кулисите се очаква ветеранът да продължи да играе важна роля при вземането на решения във Варшава, включително как да се отговори на опасенията на Брюксел относно независимостта на съдебната система.

Доналд Туск

Бившият министър-председател и бивш председател на Европейския съвет се завърна начело на опозиционната партия "Гражданска платформа". И макар че полската опозиция е разделена, неговите усилия представляват предизвикателство за управляващата партия. Туск води кампания за убеждаване на поляците, които в огромната си част подкрепят членството в ЕС, че правителството излага на риск мечтите им.

Унгария

Изборите в Унгария през 2022 г. ще бъдат наблюдавани отблизо в целия блок. Залогът е голям както за управляващата партия "Фидес", така и за нейните опоненти, а кампанията се очаква да бъде грозна.

Виктор Орбан

За своите фенове Виктор Орбан е патриот, който се стреми да защитава националните интереси на Унгария. За критиците му той е страстен автократ. Предстоящите избори могат да се окажат решаващи за кариерата му, но също така повдигат екзистенциални въпроси за министър-председателя и за бизнесмените, които се издигнаха на негов гръб.

Петер Марки-Зеу

Консервативният кмет на южния град Ходмезьовашархели е малко вероятният претендент на Орбан на изборите през 2022 г. Но кметът, който се кандидатира с платформа за борба с корупцията, е изправен пред трудна битка, тъй като управляващата партия мобилизира мощта на ресурсите си - от кампаниите с билбордове до държавните медии - срещу него и опозиционния алианс.

Словения

Макар че опасенията за върховенството на закона в Европа често се въртят около Унгария и Полша, реториката на словенския министър-председател Янез Янша в Twitter също повдига вежди в европейските столици.

Янез Янша

Дългогодишният политик е близък съюзник на Орбан, спечелил си репутацията на автор на неприятни туитове. Но позицията на Янша у дома далеч не е стабилна. Критиците казват, че макар да има притеснения относно ходовете на словенското правителство, по-специално атаките му срещу медиите, демократичните институции в страната остават непокътнати.

Таня Файон

Бивш журналист и кореспондент на ЕС, Таня Файон ръководи опозиционните социалдемократи в Словения. Понастоящем тя е член на Европейския парламент, където работи по въпроси като отношенията със Западните Балкани. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
5
 
! Отговори
ЩИРЛИЦ преди 2 години
до Мюллер : "...Най-вероятно Путинската (феодална) Федерация ще даде фира, като СеСеСеРето..." - най-вероятно си "мислеха" Наполеон и Хитлер, с тия "мисли" и вероятности си Пътник и то не към УйЕсЕй :)))
65
10
 
1
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Нито ЕС ще се разпадне, нито - НАТО, нито - САЩ. Най-вероятно Путинската (феодална) Федерация ще даде фира, като СеСеСеРето. Клаузите, с които са скрепени съюзите са толкова флексъбъл, че напускането на която и да е държава от която и да е уния е повече от невъзможно. Случаят UK (ЮКей) не може да бъде приложен върху останалите държави, чиито стандарти се сриват, като Италия, Португалия и Гърция. За тази цел има резервни клапани пълни със златни долари и евро.
64
1
 
8
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
"....Вонка татарските азиланти..." - Зайо ти да не си "извънземен" бе цръвулан пpocт ? С баща албанец и косовска майка си "цъфнал та вързал". Ceляндyp :)))))
63
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македониjа во ЕУ! Вонка татарските азиланти! Да си одаат во Сибир!
62
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След няколко месеца никой няма да се интересува от Орбан, Качински или Киро Харвардо. Нито пък от Омикрон и зелени сертификати. Всичките ще са взряни с *** поглед в портмонетата и банковите сметки и ще се чува само - тцъ-тцъ-тцъ!
61
7
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Нищо няма да се реши.Първо,ЕС е източник на големи благинки за чиновниците от Брюксел,и не само за тях,и те няма да допуснат никакви предпоставки за разпадане .Второ,описаните по-горе държави с всичките им претенции,много от които напълно обосновани,няма да напуснат ЕС.ЕС за нас даже е вреден,но няма как да го напуснем - нямаме никаква алтернатива,както и другите държави!?Искам да ви обърна внимание на друго нещо-предстоящите срещи Русия-САЩ /НАТО.Ами това май прилича на Мюнхенския сговор 1938?
60
2
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
".....Чад, Либия, Саудитска Арабия, Пакистан и прочее кога ще почват преговори за членство...." - Га преместят ЕС централата от Брюксел в София и Фон *** стане Президент на България Вече се работи по въпроса :)))
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да бъде преначертана, май не сте чували за 'контролирана опозиция'
58
1
 
9
 
! Отговори
Кекса преди 2 години
Ха и кой ще изправя краставиците като излезем от есср.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ще приемем Африканските държави и Авганистан към ЕС
56
2
 
9
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Не трябва да се раздават пари, а трябва да сераздават кирки и лопати, чак тогава ще има добри разултати!
55
7
 
17
 
! Отговори
До ED: преди 2 години
"....да се разпадне ЕС за да се съгради наново....." - Тоеа какво ще промени за България ? Нали и сега ЕС ни хрантути, да му пазим южната граница. Проблема на България не е ЕС, не е Русия, не е САЩ, а самата България. Докато не станем умни, красиви, можещи, произвеждащи и продаващи, друг няма кой да ни оправи. Ти...ти какво "Можеш" ?
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС бе превзет отвътре и после тотално изменен... ...от #e&epacтkaтa мафия...
53
1
 
15
 
! Отговори
ED преди 2 години
До ля ляДобре е да се разпадне ЕС за да се съгради наново. Този път на истинска, принципна основа.
52
4
 
10
 
! Отговори
ED преди 2 години
До Анонимен 97Добре, да излезем от ЕС, но то и в Русия е същото. В Африка ли ще отидем? По-добре да излезем от СЗО!
51
8
 
12
 
! Отговори
До 101 : преди 2 години
"...става ясно, че ни пуснаха за да ни ошушкат и да ни превърнат в техни роби...." - Страно как Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия, Словакия, Полша никой не ги ошушка и ограби хем има какво да се граби, а "ошушкаха" и "ограбиха" България, Латвия, Литва, Естония тоя лош, лош Запад....егати филма. Пък преди ги "грабеше" още по-"лошата" Русия, де да имаше какво да се земе. Що така ве Мимета ? :)))))
50
4
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
как плюят по полу-независимите страни... за тия дето слушкат робски няма лоши думи...
49
8
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
разпада е въпрос на време! дано да се случи иначе ще и вкарат във война и в мизерия тези които всъщност сме им нужни да си бълват *** в страната ни!
48
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
буна.ци.те идея си нямат пред какъв глад и бедност ще бъде иэправен българина, когато ес спре да го хрантути...ама гърлата си вият
47
15
 
7
 
! Отговори
ww преди 2 години
ако нато не се осъзнае руснаците ще преначетает нови граници на евросъюза