Спечелиха ли българи и румънци от членството си в ЕС?

Вече 15 години сме в Общността, а какво се промени
486
Спечелиха ли българи и румънци от членството си в ЕС?
Снимка: Pixabay

"Все още си спомням годините преди приемането в ЕС. Това си беше истинска бедност": членството в ЕС доведе до по-високи заплати в България и Румъния, но проблемите с корупцията така и не бяха окончателно решени.
15 години след приемането на България и Румъния в ЕС много граждани на бившите комунистически страни смятат, че положението определено се е подобрило, пише Дойче веле.

Но двете държави имат да извървят още дълъг път, докато се справят с ширещата се корупция и постигнат такъв икономически ръст, който ще убеди гражданите им да не напускат родината си, за да търсят по-добри финансови възможности.

Въпреки парите от Брюксел, качеството на живот в България и Румъния е по-ниско

"Европейските фондове за нас са като парите от газа за Русия или парите от петрола за Саудитска Арабия", казва бившият румънски министър за европейските фондове Кристиан Гинеа. Той изброява и конкретните ползи от еврочленството: нови пътища, водопроводи в изостаналите региони, въвеждане на организирано сметосъбиране по селата.

Но парите, които идват от ЕС, все още не успяват да повишат достатъчно качеството на живота в България и Румъния и поне в определени области да го изравнят със средното ниво в ЕС. В двете страни бедността сред децата все още е на тревожно високо равнище. Преди началото на пандемията средната продължителност на живота в България беше 74,91, а в Румъния 75,46 години, докато в ЕС средната продължителност на живот възлиза на 81,3 години. А пандемията още повече разшири пробойните в остарелите и недостатъчно финансирани здравни системи на двете страни.

Милиони българи и румънци заминаха на Запад

Подобни тенденции накараха милиони българи и румънци да се възползват от един от крайъгълните камъни на ЕС - свободата на придвижване - и да напуснат родината си, за да живеят и работят на Запад.
Гинеа признава, че членството в ЕС е донесло "огромни ползи", но в същото време е довело и до масивно изтичане на специалисти и до възникването на големи диаспори в Италия, Испания, Великобритания и други западни държави. "Говорим за около 4 милиона души. Напускат толкова много млади и талантливи хора, от които има голяма нужда в страната", казва бившият министър.

Повече от 1 милион румънци подадоха молби за оставане във Великобритания, след като миналата година страната излезе от ЕС. В Германия през септември миналата година бяха официално регистрирани над 450 000 румънци - около шест пъти повече в сравнение с началото на 2014.

Сред онези граждани на ЕС, които решиха да останат във Великобритания след Брекзит, е и българката Диана
Русева. 39-годишната жена пристига да следва и да работи в Лондон още през 2007 година. Днес тя признава, че резултатите от членството на нейната родина в ЕС не са еднозначни.

"Хем се промени много, хем не се промени", казва тя. "Стандартът на живот определено се повиши неимоверно. Повечето мои връстници имат същия жизнен стандарт като моя в Обединеното кралство." В същото време обаче слабо развитата инфраструктура, опасните пътища и досадната бюрокрация са си все същите и причиняват на хората всекидневен стрес, обяснява Диана.

Стандартът на живот в България се повиши, но корупцията и бюрокрацията продължават да са сериозен проблем.

Борбата с корупцията не е доведена докрай

България и Румъния кандидатстваха за членство в ЕС в средата на 90-те години на миналия век и изминаха дълъг път до присъединяването си на 1 януари 2007 година. Едно от главните условия беше да се преборят с ширещата се корупция, а за България - и с организираната престъпност. Брюксел инсталира специален механизъм за наблюдение, а през годините в двете държави бяха проведени редица акции срещу тези язви, но въпреки това в момента изглежда, че напредъкът в борбата срещу корупцията в двете страни е недостатъчен.
В индекса на "Трансперънси Интернешънъл" за корупцията през 2020 година България и Румъния събират 44 точки, като 100 точки се дават на най-малко корумпираните държави. Все пак от 2012 година насам България се подобри с 4 пункта, докато в Румъния положението си остава същото.

Двете страни все още имат редица недъзи, но същевременно демонстрират и реално измерим напредък. От 2007 година насам заплащането на труда непрекъснато расте. В Румъния минималната работна заплата се увеличи от 79 евро през 2007 на 465 евро през 2021. Подобна е тенденцията и в България.

Българите и румънци вярват в европейските институции

В изявлението си по повод 15-годишнината от приемането в ЕС румънският президент Клаус Йоханис каза: "Европейският път без съмнение си остава единствената предпоставка за благоденствие, стабилност и дългосрочно развитие."

Този възглед получава широка подкрепа както в Румъния, така и в България. Според едно допитване на "Евробарометър" хората в двете страни вярват на ЕС два пъти повече, отколкото на собствените си правителства.
През последните години протести разтърсиха Букурещ и София. Хората излязоха на улицата, защото се опасяваха, че демокрацията издиша. Дълбокото недоверие към правителствената власт не е нещо необичайно в посткомунистическите страни. Наблюдателите смятат, че тъкмо то дава отговор и на въпроса защо тъкмо България и Румъния са страните с най-нисък процент ваксинирани срещу коронавируса в ЕС.

Политическата нестабилност едва ли много помага на двете страни, които през последните месеци регистрират едни от най-високите проценти на смъртност заради Ковид-19 в цял свят. Хората, които решиха да останат в България или в Румъния след приемането им в ЕС, не смятат обаче, че Брюксел е виновен за продължаващото изоставане на страните им.

"Спомням си годините преди приемането в ЕС - беше истинска бедност"

Рудолф Йоахим Поледна живее в Сашиц, разположен на 300 километра северно от Букурещ. Той е получил помощ от 100 000 евро от регионалните фондове за развитие на ЕС, а с тези пари успял да построи къща за гости с четири стаи. Сега Рудолф казва, че вече не усеща принуда той и младото му семейство да напускат страната.

"За млади хора като нас няма по-добра подкрепа от фондовете на ЕС. А аз все още си спомням Румъния в годините преди приемането в ЕС. Това си беше истинска бедност, в сравнение със сегашните стандарти", казва Поледна пред Асошиейтeд Прес.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още по темата: БългарияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия не е в ЕС, и те живеят като нас, някой стоки даже са по евтини. Според мен никаква разлика. Балон.
328
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво не сме спечелили, толкова милиони се наляха за какви ли не програми. Това, че сме крадливо племе си е наш проблем.
327
1
 
1
 
! Отговори
ss преди 2 години
квото и да си говорим до 2007 си беше беднотия по нашия край, още помня 2004 как бачках за 400 лв, оттогава дохода ми се е увеличил х10 и нагоре
326
1
 
4
 
! Отговори
Genocide in Bulgaria преди 2 години
Спечелихме - МВР и ДАНС масови Екзекуции на Български граждани!
325
11
 
2
 
! Отговори
му-ха-ха преди 2 години
Умите спечелиха и забогатяха-глупаците чакат Путин да ги върне в кошарата на соца, ама няма да стане!
324
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не попитате дадоха ли нещо българите и румънците на европа или само взимат!?
323
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз лично спечелихБях на 18 след падането на Живков.Никога не съм била по-щастлива.За първи път можех да казвам какво мисля,да нося каквото искам,да слушам и чета каквото искам и да няма гадни милиционерски физиономии като на Дамаджаната!Мразя комунистите от душата си,гадни червени мерзавци!
322
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление нищо не спечелихме. Отношението към българите е като към слуги. Гласът на България е заглушен и не се чува. Ние сме отново подчинени на нови господари.
321
1
 
19
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Щом хората напускат страната,за да търсят по-добри условия за живот,значи ЕС се е провалил в България.Това е показателя за европейско развитие в България.
320
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И преди де влезем в ЕС бяхме зле и в него пак сме зле
319
3
 
19
 
! Отговори
Естествно спечелихме преди 2 години
Как да не спечелихме? Спечелихме сертификат.
318
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сгъваме чаршафи... това ли е прогреса? Изляха милиарди в корупционни схеми с къщи за гости и броене на чапли по блатата, а за високи технологии- може, но ако си купувач и така развиваш немското проиводство. Сакън да не конукрираш нещо немците! Ми не е справедливо да няма индустриализация и един туризъм само. Да, добре е с ЕС- безспорно, но може да е много по- добре ако и тук позволят заводи и производство.
317
4
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 години
Средно интелигентните ли? А ниско интелигентните защо да не са в затвора. Защото не да излизали от село и незнаят къде е затвора ли?
316
1
 
10
 
! Отговори
Who Cares преди 2 години
До АнонименА тия дето спечелиха би трябвало да са в затвора!
315
2
 
6
 
! Отговори
Who Cares преди 2 години
Рудолф Йоахим Поледна живее в Сашиц, разположен на 300 километра северно от Букурещ. Той е получил помощ от 100 000 евро от регионалните фондове за развитие на ЕС, а с тези пари успял да построи къща за гости с четири стаи. Сега Рудолф казва, че вече не усеща принуда той и младото му семейство да напускат страната.***Румънците да си траят и да не се оплакват, че ако ги чуят на запад как им подаряват по 100 000 евро, веднага ще поискат политическо убежище в Румъния...
314
14
 
7
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Народа ни е вечно хленчещ така че неудачниците винаги са недоволни.
313
4
 
17
 
! Отговори
Заслужихме си го преди 2 години
Като сравня положението с бомбардирана Сърбия, спечелихме дръвника и ятагана, който ще ни сече шиите.
312
3
 
27
 
! Отговори
До 394 преди 2 години
"Аз спечелих, за вас не знам. А и нека не забравяме, какви бяха училици, паркове и градинки, преди ЕС." ххх В моето детство "училиците" си бяха съвсем наред /прявеха се нови пътища, не се кърпеха стари на цената на нова магистрала/, в парка ни имаше зоокът с елени и други животни, големи дървета и цветя /сега е бетон с пейки/, градинките - като сега - ако се грижиш за тях, имаш ги. И най-вече - имаше нормално здравеопазване, образование и българско производство, достъпен ток и вода за стотинки.
311
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои спечелиха. Повечето ду х ат супата.
310
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спечелихме съответно първото и второто място в света по най-бързо намаляващо население, изпреварвайки островните държавици от Океания, където хората избягаха от вълните, които заливаха островчетата им. Тук да се чудиш хората от какво избягаха... :|