В Унгария намаляват цените на шест основни храни

Вече има таван на цените на енергията, горивата и ипотеките
13 яну 2022 14:30, Елка Василева
35
В Унгария намаляват цените на шест основни храни
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Унгария  ще намали цената на шест основни хранителни продукта от февруари за най-малко 3 месеца, предаде Ройтерс.

На фона на инфлационен натиск кабинетът на премиера Виктор Орбан, който ще се бори за нов мандат на изборите на 3 април, вече наложи таван на цените на енергията, горивата и ипотеките.

Орбан съобщи късно в сряда, че цените на брашно, захар, олио, мляко, свински бут и пилешки гърди от февруари трябва да бъдат поставени на нивата им от средата на октомври миналата година. Днес шефът не неговия кабинет Гергели Гюлас каза, че тази мярка ще продължи най-малко три месеца, но ако се наложи ще бъде удължена.

„Цените растат в цяла Европа заради увеличаването на енергийните цени“, заяви Орбан във видеозапис след заседание на правителството. Той добави, че мярката трябва да бъде приложена на територията на цялата страна.

За първи път от поемане на властта пред 2010 г. с убедителна изборна победа Орбан (58 г.) и неговата партия Фидес ще се изправят на 3 април пред обединен фронт на опозицията. Той включва „Демократична коалиция“, социалисти, либерали, бившата крайнодясна партия „Йобик“, която сега е десноцентристка. Съюзът се води от Петер Марки-Зай, кмет на малък град, но енергичен политик, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.

Проучване на социологическата агенция „Медиан“ през декември даде 5% преднина на Фидес пред обединената опозиция.

Но инфлацията достигна 14-годишен рекорд на годишно ниво през ноември – 7,4%, а за декември се очаква този показател да е 7,2%.

Според Марки-Зай новите мерки на Орбан са признание, че икономиката е в „трагично състояние“.

„Ужасното правителство, което започва да се бори с цените в последните 12 седмици на 12-годишното си управление с мнозинство от две трети, трябва да си ходи“, написа той във Фейсбук.

През ноември Орбан обяви таван за цените на горивата с продължителност от три месеца, който може да бъде удължен при преразглеждането му през февруари. Той освен това наложи таван върху лихвите на ипотеките до края на юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 години
този като вълко червенков преди 1956та - намалява цените, луканка по лев и 60 килото.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
a v Bg koga???????
22
11
 
4
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
И тоя въвежда мораториуми. Следва купонна система... Всичко ще е мнооого евтино, но няма да го има на пазара
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаааа, в цял свят хората взимат мерки за подпомагане на населението, само нашите се чудят от къде да скубят повече.
20
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Орбане, ти си голям комунист! Георги Марков, седесарчето и левскарчето, те поздравява и ти праща много поздрави от Боковото ложе.
19
9
 
6
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Ми и канадеца дава по -75 лв на ваксиниран пенсионер
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхте ли как се прави? Проверете колко им е ДДС-то за някои продукти и за кои няма! И преди да паднете от стола, вижте по колко пари се дават за трето дете (унгарче)? За да не ви мъча за трето дете сумата е около 33 000 евро обърнато от форинт в евро! Айде направете го в България - ама не ви стиска!
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надежда всяка тука оставете.Д.Алигиери
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Обране.Ти си велик,не си Толуп.
15
10
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Я, цените не се увеличавали само в България и за Унгария ли са виновни ПП ?!__А, ето и Орбан въвежда такива мерки , подобни на мораториума ?!_Ясно, ПП управляват и там .. :)
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизъм с европейско лице. Трябва да се борим за комунизъм с европейско лице.
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом в Унгария въвеждат комунизъм, и ние ще въведем. Герберът-седесар Георги Марков ще призове за унгарски комунизъм на Орбан. Той обича повече фашизма, но Орбан обича повече. А най-обича Бойко.
12
24
 
6
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Смело напред, другари Унгарци! Почва се с фиксирани цени, следва дефицит, опашки и борчове които държавата не може да си плаща. И тогава ще е виновно международното положение, ЕС и геевете. Абе, това не го ли играхме?
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обяснявах аз преди време, че трябва да се избере не "десен", "ляв", "центрист", "комунист" итн. Трябва ни популист. Всички викаха "аууу къв популист, популизм е долна дума, не ни е необходим такъв". Да де ама популиста гледа какво е най-популярното нещо в страната и го дава на народа, за да остане на власт. Ако народа иска замразяване цената на горивата -БУМ, по-нисък акциз, иска таван цената на тока -БУМ по нисък данък, иска стоките от първа необходимост за бедните да са по-евтини БУМ ниско ДДС
10
17
 
9
 
! Отговори
Лъжата преди 2 години
И те като нас ще сменят техния Баце с един продажен киртак и ще закъсат още по страшно.
9
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Унгария има ,а у нас кога?? Оголихте народа мафиоти мръсни,*** гадове!!
8
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан няма грешка! Но като гледам в Унгария се играе по българския сценарий. Всички обединени срещу Орбан. Както се казва в онзи виц - щом някой изплува другите го дръпват надолу. Появи се истински водач и лидер, нооо посредственните започват силно да завиждат.
7
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При комунизма всичко е за народа. И е евтино. Проблемът е че няма откъде да си го купиш!
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени са резултат от спекула. Спекулата започна от горивата и енергетиката стигна до храната. Монополистите знаят че нямат конкуренция и надуват цените. Кой може да им каже какви да са им цените. Възползват се от вратичките на закона и от пазарната икономика и си правят кеф на х.у я. Какво ви говори 650 процента печалба в енергиините монополи.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето така се прави! Почвайте да плюете.