Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

Причината - напрежението по оста Русия - Украйна
14 яну 2022 07:10, Нели Христова
218
Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години
Снимка: БГНЕС

Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната ще е с комунистическата либерално прогресивна т0р,която трябва да бъде изметена от тази планета. Не спазвайте нищо и никакви от мерките на торните умрели комунисти.
130
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби : Че руските оръжия са правени след 2010 не е абсолютно никаква гаранция ,че струват нещо, знаейки руксите заз-технологии и полупияни работници по цехове. Русия е родена изостанала, ние сега сме 21 век, полети до Марс, изкуствен интелект, премахване на граници и мир, техники за подобряване живота на човека, а Русия тъне в кални пътища, копупция, липса на топла вода, огражда се с телени огради и произвежда средства за убиване на хора: диващина.
129
28
 
2
 
! Отговори
Русская сволоч преди 2 години
Кремълската империя на злото отново жадува за кръв и разрушения.
128
1
 
13
 
! Отговори
Бг ще надживее САЩ преди 2 години
Още хиляди години ойеееее
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С много съгласни в артикулацията, дори и гарги не се плашат.
126
6
 
16
 
! Отговори
ХИЛЯДОЛЕТНИ ФАКТИ преди 2 години
МНОГО СЕ РАДВАМ ,ЧЕ БГ Е С САЩ.ЗАГРОБИХМЕ ТРИ ИМПЕРИИ НАРЕД Е ЧЕТВЪРТАТА ОЙЕЕЕЕ
125
1
 
20
 
! Отговори
ПОДВЕЖДАЩО ЗГЛАВИЕ преди 2 години
Не причината изобщо не е напрежението по остта Русия-Украйна. ПРИЧИНАТА Е НАПРЕЖЕНИЕТО ПО ОСТТА РУСИЯ-НАТО (т.е.САЩ). Украйна е само марионетка, пушечно месо, както е израза. И въпроса не е в напрежението, а в това, че на 17ти декември Владимир Путин постави въпроса, пардон ултиматума, за новото разпределение на зоните на всличние в света, и малка България, за добро или зло, попада в Руската страна. Кои разбал, разбрал. Инак аз като прочета тъпо заглавие, нетатък не продължавам. Няма смисъл.
124
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До 160, анонимния *** ! Прибира се Софиянка от САЩ с мъжа си който е Тюлен там а не в Сибир !!! Думите на човека бяха: Какви готини и културни хора сте тук, а на нас ни казваха че сте ни врагове и Русофили и куп други глупости ! Това беше преди 9 години и хората са ми приятели. Сам си направи изводите ако можеш. Не съм Русофил, Българофил съм и реалист.
123
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Имаше случай на един човечец който решил да влезе при Мечката на бас за бутилка Водка. Едвам го спасиха и после ходеше из центъра и се хвалеше че *** му е продаден от Москва ! Това не е виц, а истински случай. Никой не желае ТСВ но ако влезеш в хралупата ужаса е гарантиран !
122
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилският планктон е повярвал на комунистическата пропаганда, колко е изостанал САЩ. Не само, че не е изостанал, а е 100 г. пред всички. Това изтезава диктаторите и те отчаяно дрънкат ръждиви железа, но уви без резултат.
121
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
За съжаление положението е същото и в предаването Стани богат ! Пълна простотия и невежество !
120
1
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Здравейте, прочетох всички коментари и съм ужасен от невежеството на 95% от хората. Тактически действия в днешно време: прекъсват интернета и телефоните, една средно голяма ракета в Жълтия камък и филма приключва. Между временно Европа се е насрала, за съжаление и ние. Сателитите са за 22 минути защото оръжията са горе от 12 години. Ракетата е на 5 минути от много повече време. Също така Русия и Китай имат собствен Интернет и тн. Всичко е бизнес, САЩ лае и Европа пазарува ! Кохонес няма !!!
119
1
 
18
 
! Отговори
ПО близо преди 2 години
ЕС е по-близо до национал-комунизъм отколкото до демокрация. С това вървят и посочените ефекти и страхове!
118
13
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Демаркационната линия между цивилизацията и протопитешките територии е ясно очертана. От едната страна обичат Путин, мразят науката, вярват на врачки, с единия крак са в 18-ти век, с другия в 14-ти, все някой друг им е виновен за мизерията. Да не продължавам... От другата страна съм аз и целият цивилизован свят.
117
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 145: Абе тъпчo, а какво ще правят руснаците след "малката, бърза, победоносна" война? Да не би да заживеят охолно и щастливо? След като винаги са зависели от западните технологии, .. много е просто : ще се върнат 10века назад , ще заживеят като диваци, което впрочем не е много различно от сегашното им положение: страна на корупцията, военщината и полицейщината за шеяа путигарси.
116
4
 
12
 
! Отговори
България преди 2 години
Никаква дилема не стои пред българите, Бългаиря не може да избира. Вече 30 години бългаирите карат само мерцедеси и в България управляват демократично избрани ръководители - ха ха ха. 30 години България тъне в мизерия - депо за евтини черноработници, слугите на запада.
115
0
 
14
 
! Отговори
най-сетне! преди 2 години
Близо е я! Който си търси белята - накрая си намира!
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предпочитам РФ.
113
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пред българите стои ли дилемата: ЕС или РФ? Лада или Мерцедес? Рубли или Евро? Европейско първенство или Евразийско? Кан-фестивал или Моссфилм? Путин или демократично избран ръководител? Свободно пътуване или опашки за визи? Приятелски срещи с другари от съседни страни или зъбене през телени граници? Усмихнати и благоразположени европейци или мрачни и злобни путинифили? Мир и или ходене в запас през месец за стрелба срещу враг? Здравословен живот или полупиянско съществуване? Лайф или жизнь?
112
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС вече нямат нито суровини, нито енергия да се развиват окономически, тръгнали санкции на Русия да налагат. Вярно, че разполагат с технологии за производство на стоки за масово потребление, но без енергия и суровини тези технологии вече няма да ги ползват.