Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

Причината - напрежението по оста Русия - Украйна
14 яну 2022 07:10, Нели Христова
218
Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години
Снимка: БГНЕС

Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩОТО ТОВА Е ЖЕЛАНИЕТО НА НАРОДИТЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА!!! ПОЛЯЦИ, РУМЪНЦИ, ЧЕХИ, УНГАРЦИ, ПРИБАЛТИЙЦИ, АЙДЕ ВАС " БГ- РУСНАЦИТЕ ВИ ИЗКЛЮЧВАМ ОТ ТАЗИ ГРУПА, В ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМИ ЗА ВЛИЗАНЕ В НАТО! ВИЕ ОТИВАЙТЕ С РУСИЯ ВЧЕРА И БЛИНКЕН ГО КАЗА ЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ИЗБЕРЕ СЪДБАТА И РОБСТВОТО АКО ИСКА РАЗБИРА СЕ!
70
4
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Малко история, радвайте се, че Русия продава Аляска, с парите е финансирана Руско Турската война, вероятно не заради нашата свобода, но все пак за влияние в района
69
14
 
2
 
! Отговори
Вин преди 2 години
*** от БНА, пак питам : Как се е разширила Матушката ви от блатно княжество до 1/8 от душата (верно, 65% замръзнала), без войни? Защо не попитате съседните и народи, колко ги обичат?
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на нашите американски партньори за това! И естествено, че ако благодарение на тях стане нещо, то няма да се води на тяхна територия, но нали това е и причината разни продажници като кирчо и кокорко да искат американски бази и военни на наша територия.
67
25
 
5
 
! Отговори
ВМРО преди 2 години
Незнам за Европа с какви полкове ще посрещне руският поробител, но Полша е готова за война с русия и Румъния също, а най важното е че US ARMY е ТУК и путин трепери от нея! Да видиме до къде ще стигне куража на кремАл, аз се надявам да нападнат Европа и да си строшат тиквите!
66
4
 
20
 
! Отговори
2 преди 2 години
Защо НАТО се разшири и разширява на изток -не , а с каква ЦЕЛ!?Кому е нужно това?
65
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно е, че Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години, но причината не е напрежението по оста Русия - Украйна, а васалната подчиненост на интересите на пиндостанските военнолюбци.
64
4
 
17
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Те поляците толко мразят руснаците та само война им е в главата, щатите и те ги подкукоросват, те така едно време и Грузия караха да скочат на Русия и видяхме какво стана. Интересно ми е Полша защо не мрази толко немците, и те кат руснаците са ги тъпкали
63
3
 
8
 
! Отговори
Ние сме в Война преди 2 години
Милициите на Борисов и Пернишки мутри "работят" за ромски Барони като Киро Японеца и Румен Пашата! Унищожават Българи и дават пари на роми за да раждат деца!
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вин Мисли на Наполеон когато нападал Русия..."Ооо, аз ще ги убия! Аз ще ги убия!...Оооо, там е твърде студено! Там е твъъъърде студеноооо......" Та кой кого нападнал и защо е история, която човек трябва да познава, преди да твърди нещо различно от истината!
61
1
 
9
 
! Отговори
Милиции на Борисов преди 2 години
Милициите на Борисов и Пернишки мутри "работят" за ромски Барони като Киро Японеца и Румен Пашата! Унищожават Българи и дават пари на роми за да раждат деца!
60
1
 
11
 
! Отговори
до Вин преди 2 години
До ВинПо история имаш слаб 2. седни си.
59
0
 
0
 
! Отговори
Мен ми е ясно! преди 2 години
Пуснеш каквото си докопала умираш или оставаш тежко повредена. Според мене трябва да ти писне ....осъзнавайки какво вършиш точно ... Баща ти няма му хареса к'во ги вършиш и ако беше жив най-вероятно щеше да ти набие шамарите колкото и свестен човек да беше!
58
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги зрители!След два дни умуване , как да отразят пълното фиаско което претърпя Пу.лер със своя жалък ултиматум, "гениалната" русоробска мисъл на редакторите на ДНЕС.РУ най- накрая изака едно голямо л.но.Всичко тръгна от заявлението на Рябков - "Убирайте свои манатки" и завърши с ШУТ в *** на наглите руски дипломати.но всичко това видно удобно убягва от вниманието на нашите русоробски редактори.
57
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "ЕДИН ВАЖЕН ФАКТ ЗА ВСВ. ТОГАВА САЩ БЯХА НА СТРАНАТА НА РУСИЯ И ТОВА НАКЛОНИ В НЕЙНА ПОЛЗА. АКО НЕ БЯХА САЩ ХИТЛЕР ЩЕШЕ ДА ПОЗДРАВЯВА ГЕРМАНЦИТЕ ОТ ЧЕРВЕНИЯТ ПЛОЩАД" - Сигурно е много приятно да изживяваш живота си безгрижно като пълен глуупак
56
1
 
2
 
! Отговори
Виж сега шеф! преди 2 години
Дали аз ще получа каквото искам е отделен въпрос! Става въпрос за нечия недалновидност и военни престъпления! Става въпрос за това неприятно наръгване , че е в полза на недалновидния военнопрестъпник! А какво държавата печели или губи е много интересна позиция, защото ако е според военнопрестъпника вие трябва само да губите и като седемте самурая срещу шайката мародери и обирджии само мое да гледате поредния потънал град!
55
18
 
5
 
! Отговори
Вин преди 2 години
Русия не била нападала никого, твърдят невежи, нечели, неуки! Тогава, как се "разширила" от княжество в блатата около Москва до Аляска, която САЩ си откупуват, поради глупостта на ушАн ките? Просто, на Запад е срещнала отпор, долна Изток е смачкала всички народи!
54
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 години при ескалиращото напрежение между Гърция и Турция, Столтенберг заяви ,че това не е проблем на НАТО. Бях смаян, вероятността две страни членки да започнат война не е проблем на съюза.Сега медийната машина ни внушава ,че евентуалната война между две страни ,които са извън съюза е проблем.Странна логика, честно.....
53
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Американска пропаганда
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин"ако нападне наша територия, например Литва, Латвия или Естония - тогава от Русия ще останат само сибирските степи" Не се надай толкоз много, че американците са страшно зле по география и може да не уцелят с няколо хиляди километра на запад