Роберта Мецола - най-младият председател на ЕП и връзката с България

Малтийката наследи поста от Давид Сасоли
18 яну 2022 22:21, Петя Славова
66

 

43-годишната Роберта Мецола е най-младият председател на Европейския парламент. Малтийката наследи поста от Давид Сасоли, който почина дни преди да изтече мандатът му. Коя е Роберта Мецола и какви са връзките ѝ с България, разказва Bulgaria ON AIR.

Навръх 43-я си рожден ден - малтийката Роберта Мецола стана най-младият председател на европарламента и едва третата жена на поста. След като беше избрана, тя отдаде почит към паметта на Давид Сасоли и даде заявка, че ще защитава еврпоейските ценности.

"През следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато нашите демократични ценности и европейски принципи продължават да бъдат поставяни на изпитание. Трябва да дадем отпор на антиевропейското говорене, което се налага толкова лесно и бързо", каза Мецола.


В речта си пред евродепутатите тя обърна специално внимание на правата на хората с различна полова идентичност, както и на жените, въпреки че е известна с възгледите си против абортите. Неотдавна си навлече критики, след като гласува против доклад, призоваващ всички страни членки да осигурят безопасен достъп до прекъсване на бременността.

Сега обаче позицията ѝ е променена.

"Позицията ми е същата като тази на парламента. По въпроса за сексуалното и репродуктивно здраве европарламентът винаги е бил недвусмислен. Многократно е призовавал тези права да бъдат по-добре защитени", допълни тя.

Мецола, която е част от групата на Европейската народна партия, е добре позната и в България. По време на протестите през 2020 година тя се обяви в защита на управляващите тогава ГЕРБ, които също са от групата на Европейската народна партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шмайзер ке умрам за него.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, предния председател на ЕП изритал камбаната от ваксина. Ахаххах. Ахйахахах. Не мога да спра да се хиля. Имал онкологично заболяване, ама му давали още 5 до 10 години, набил си бустера и прибелил очите. Хахаха. Охахахах. Сълзи ми текат от смях. Сълзи! Ся тая по-малада, дали е с бустер или да чакаме на втория бустер да се измятка и тя?
9
9
 
6
 
! Отговори
Христосков преди 2 години
Поздравления! Успех към новото й поприще!
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сосоли от ваксината ли умря?
7
5
 
8
 
! Отговори
Буци голям преди 2 години
Коцкар си е борисов -жената се е обявила в негова защита
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мецола всъщност е мъж въобразяващ се на жена.
5
5
 
9
 
! Отговори
Бахура преди 2 години
И тая овца ли е ли зала тиквата?
4
3
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
"На малко прасенце и на нов началник не се радвай, че не се знае каква свинкя ще излезе накрая!" Народна мъдрост
3
3
 
12
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Каква врьзка с бьлгария да не е -мата хари от спалнята на борисов
2
3
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Гербаджии ясни са
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малтийска орлица.