Берлускони примамва гласоподаватели с гласа си като на Франк Синатра

Италианците обаче не го искат на поста
Обновена: 20 яну 2022 21:11 | 20 яну 2022 21:04, Нели Христова
12
Берлускони примамва гласоподаватели с гласа си като на Франк Синатра
Снимка: БГНЕС

Единственото нещо, което липсва в списъка с 22 личностни черти и постижения, изтъкнати в реклама във вестник на цяла страница, озаглавена "Кой е Силвио Берлускони?" бе талантът на бившия италиански премиер да пее.

Но някогашният певец на круизен кораб, един от най-противоречивите лидери на Италия, добре известен с безбройните си правни проблеми, се надява приятният му глас да съблазни десетки парламентаристи да подкрепят кандидатурата му да стане следващият президент на Италия.

Тайното гласуване започва на 24 януари, а 85-годишният Берлускони наруши традицията, като безсрамно води кампания за поста - до голяма степен церемониална роля с правомощия за разрешаване на политически кризи, дори без официално да хвърля шапката си на ринга. Неговата очарователна офанзива, която включва телефонни агитации на необвързани парламентаристи, чиито гласове биха могли да осигурят неговата победа и шеговито ги кани в неговата "бунга бунга партия", разпалва напрежението в управляващата коалиция в Италия, блокирайки смислен дебат за безпристрастен кандидат, с който всички партии могат да се съгласят. Това разпалва и протести сред италианците, които намират за отвратителна перспективата скандалният Берлускони да стане държавен глава.

През последната седмица Виторио Сгарби, депутат, изкуствовед и заместник-секретар по културата във второто от четирите правителства на Берлускони, организира "обаждания с Берлускони", за да установи дали лидерът на Forza Italia може да събере достатъчно гласове, за да спечели. "Той ми каза, че са му необходими 100 гласа повече от хора,  необвързани с други партии и аз казах: "Добре, нека се опитаме да дадем на гласовете лице" и така започнахме да се обаждаме на хората", обяснява Сгарби. "Това са хора, които нямат партии, а когато получите обаждане от Берлускони, се чувствате важни. Досега направихме 50 обаждания и 15 изглеждаха готови да гласуват за него. Той е този, който говори, не аз, и има глас като Франк Синатра. За мен само неговият глас може да донесе поне още 20 гласа."

Малко над 1000 "велики избиратели" – депутати, сенатори и по-малък брой регионални делегати – ще гласуват в сложен процес, който вероятно ще премине през няколко тура, преди наследникът на Серджо Матарела, който се оттегли на 3 февруари, да бъде избрани. Мнозинството, необходимо за победа, намалява на всеки рунд. Ако Берлускони официално изрази кандидатурата си през следващите дни и успее да докаже, че разполага с допълнителните гласове, тогава неговите десни съюзници, Лига и Братята на Италия, обещаха подкрепата на партиите си. Ако това обещание надделее и всички парламентаристи от десния блок подкрепят Берлускони, тогава той ще се нуждае от още около 80 гласа от необвързания пул, за да осигури 505, необходими за победа в четвъртия тур.

Берлускони прави всичко възможно, за да увеличи рейтинга си, докато търси окончателно грабване на властта, мобилизирайки своята медийна империя, докато води политическия дебат. Характеристиките, подчертани в рекламата, която излезе във вестника му Il Giornale миналата седмица, включват това, че е "добър и щедър човек", "приятел на всеки, враг на никого" и "самоизготвен човек, пример за всички италианци".

Той твърди, че успешно е сложил край на Студената война между Русия и САЩ и описва себе си като "герой на свободата", който за първи път влиза в политиката през 1994 г., за да спаси Италия от авторитарен режим. Не се споменава присъдата му за данъчни измами, заради която беше изгонен от Сената през 2013 г., безбройните му правни проблеми или фактът, че все още е съден за предполагаемо подкупване на свидетели по дело за проституция на непълнолетни, свързано с известните му "бунга бунга" секс партита. Всъщност той прегръща известността на тези случаи.

"Когато Сгарби ме свърза по телефона с Берлускони, си помислих, че колега се представя с чужда самоличност", казва Кристиан Романиело, бивш депутат от Движението на петте звезди, който сега е сред така наречената "смесена група" на парламента. "Той се пошегува, като ме покани на бунга бунга парти и трябва да призная, че оцених хумора му. Никога не бих гласувал за него, но докато всички останали са малко снобари, той приветства един по един парламентаристите, които винаги са пренебрегнати."

Сгарби казва, че мотивацията, движеща кампанията на Берлускони, е да докаже на противниците си, че може да го направи. "Това е отговор на всички, които са го нападнали", казва Сгарби пред The Guardain. "Той също така твърди, че тези, които правят изборите, няма да намерят по-добър президент от него."

Ако стане президент, Берлускони ще получи правомощия да избира премиери, които след това могат да опитат да формират управляващо мнозинство, да свика предсрочни избори и да одобрява или отменя закони.

Повечето анализатори смятат, че Берлускони ще се бори да събере достатъчно подкрепа, за да спечели. Неговият основен съперник за седемгодишния мандат е настоящият министър-председател Марио Драги, въпреки че мнозина се противопоставят на преместването на Драги в президентския дворец, тъй като това би довело правителството му до ранен край, подкопавайки усилията за провеждане на реформите, създадени за осигуряване на вноски от фонда на ЕС за възстановяване след пандемия, от който Италия е най-големият бенефициент. Берлускони миналата седмица заплаши, че ще изтегли Forza Italia от коалицията за единство на Драги, ако Драги бъде избран.

Но перспективата за Берлускони като държавен глава е извън преспективата за левия блок в парламента. "Кандидатурата на Берлускони е задънена улица", каза Енрико Лета, лидер на Демократическата партия (PD), пред TG3 в неделя. "В смисъл, че той не е институционална фигура, върху която ще има единство. Нека да намерим име заедно, имаме нужда от супер безпристрастен кандидат", призова Лета десните партии.

Сгарби казва, че Берлускони се е опитал да привлече някои парламентаристи от ДП за подкрепа, но безуспешно.

Междувременно движението против Берлускони, наречено The Purple People, беше съживено, за да протестира срещу кампанията му, докато банери с надпис "Без Берлускони" се появиха на балконите в цяла Италия.

"Името на Берлускони трябва да бъде премахнато напълно от играта, тъй като е напълно неадекватно", казва Джанфранко Масиа, лидер на The Purple People. "Той е осъждан, все още е съден и е обидил жените много пъти. Получавам обаждания от хора в чужбина, които ме питат: "Как изобщо се случва това?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата електрическа Дачия със субсидия е най-евтината кола в момента
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата електрическа Дачия със субсидия е най-евтината кола в момента
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пробва като стане на 105 г., сега още е много млад.
3
1
 
3
 
! Отговори
Това нищо не е преди 2 години
Тук ги примамват с гласове на народни будители !
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя до колко години смята, че ще живее до 200 ли. Американците ли въведоха тази мода разни пенсионери да се борят за президенти, я да си гледат старините като наборът, а не да се правят на президенти.
1
1
 
10
 
! Отговори
д-р Стрейнджлав! преди 2 години
Ха ха ха!!!Велик си,Ил Кавалиере-велик си!!!А тука некакви форумни мухи те беха погребали още преди една година,бре!Ха ха ха!!!Ти си новия Президент на Италия и господаря на Вечния град-Рим на аристократите!!!Велик си!!!