Ужасяващият път на животните до чинията

На ЕП ще представят за гласуване предложения за промяна на законодателството
23 яну 2022 22:24, Петя Славова
171
Ужасяващият път на животните до чинията
Снимка: БГНЕС

Крави, затънали в екскременти, изпопадали от изтощение на пода на камиони, овце, подкарвани към корабите с електрошокове, птици, натъпкани в тесни клетки. Транспортът на животни в ЕС често е мъчение, пише "Дойче Веле".

Някои животни умират още по пътя

Гледките са трудно поносими: счупеният рог на една крава е покрит със засъхнала кръв. Чипът на ухото с буквите HU - за Унгария - издава откъде е животното. Много от животните, отглеждани в Европа, са предназначени за износ в страни извън ЕС. Те прекарват дни и дори седмици, наблъскани в камиони или параходни контейнери, където страдат от жега, обезводняване и различни болести. Много от животните умират още по пътя.

Разтърсващи кадри на измъчени животни

"По-добре пий една ракия преди да гледаш това видео", казва Габриел Паун, който предостави на ДВ видеоматериал с разтърсващи кадри, събрани от него самия. Той работи за Animals International - организация, защитаваща животните. Във видеото се виждат например крави, затънали в екскременти и паднали от изтощение и жега на пода на камиони. Или пък овце, които биват подкарвани към корабите с удари или електрошокове. Има и кадри на дилетантски кланета на животни в страните, за които са предназначени. Към тях спадат например Саудитска Арабия, Ливан, Либия и Израел.

Дълги години Габриел Паун и други активисти са документирали изтезанията над животни както в ЕС, така и извън територията му. Те многократно са си имали неприятности с полицията и от страх често са снимали тайно. В Словения, например, Паун бил принуден от полицай с пистолет в ръка да подпише акт за глоба. А самият Паун преди това извикал полицията, за да им покаже критичните обстоятелства на транспорт за животните. "Там нямаха никакво понятие, че съществуват европейски закони, които забраняват подобни неща. Тези закони би трябвало да осуетяват транспортирането на животни в камион, когато температурите навън са такива, че направо разтопяват асфалта, а животните мрат в каросерията", казва активистът.

Над 3,8 млн. животни се превозват всеки ден през територията на ЕС. Част от тях са предназначени за износ в трети страни - а до там транспортните пътища са още по-дълги и мъчителни. Само през 2020 от ЕС са били изнесени близо 3 млн. живи овце и агнета за страни като Йордания, Саудитска Арабия и Израел.
Пуйкив клетки на път из ЕС.

Скоро на ЕП ще бъдат представени за гласуване предложения за промяна на законодателството с цел защита на животните. Конкретно в тях става дума за ограничаване на времето за транспорт по суша, по вода и във въздуха, както и за генерална забрана за транспорт на бременни животни и на сукалчета. Тези забрани биха били по-строги от въведените през 2005 година.

Често обаче проблемите си остават - дори и при нови по-строги правила. Било защото правилата невинаги са прецизно формулирани, било защото няма достатъчно квалифициран персонал, който да контролира спазването им, или защото в повечето страни, за които е предназначен износът, законите в защита на животните са значително по-либерални, отколкото в ЕС.

Габриел Паун е виждал ужасяващи сцени при разследванията си в страни извън ЕС. "Първо пробождат очите на бика, за да не вижда нищо, след това срязват сухожилията между копитата му, за да свалят голямото животно на земята, а после му нанасят множество удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути", разказва Паун.

Аграрното лоби също се бори срещу затягането на законите в защита на животните. Независимо от всички съпротиви, все пак се очертава прелом в мисленето. А Еврокомисията вече обяви, че ще преработи действащите правила за транспорт на животни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
8
 
! Отговори
Сценарий преди 2 години
Сценария е да се появи недостиг на хранителни запаси. Между другото... наясно ли сте кой е най-големият собственик на земеделски земи в САЩ и дали случайно първото му име не е БИЛ?
65
2
 
15
 
! Отговори
Косьо Самоковеца преди 2 години
Здравната криза приключи, да се готви хранителната.
64
6
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Ако хората не трябваше да ядат месо:1. Нямаше да имаме зъби за това.2. Нямаше да можем да смиламе тази храна.3. Нямаше да е толкова вкусна!Веганите да внимават защото когато има глад ще са първи на масата, но като основно блюдо!
63
0
 
12
 
! Отговори
Уйдьо Финесс преди 2 години
Забраните на храни няма да сработи в Източна Европа. Reality Check: провалената забрана за варене на ракия в казани.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно да си кажа, за кучета и котки не ми пука толкова - те не ми носят нищо. Но за животните, които ям, ми пука.
61
0
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 2 години
Неизядена храна, която хвърляме на *** всеки ден!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е, червеите, с които мислят да хранят народа, какво ке ручат?
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великия Луи дьо Финес го предсказа - "Крилце или Кълка", това ни чака.
58
3
 
14
 
! Отговори
Вчера ви го казах преди 2 години
Вчера ви казах, че Омикрона е края на вироса и след това ще ни започнат с храните. Ще забранят определени храни и ще трябва да ядете полуфабрикати, произведени от Хранителни конгломерати. Това стана ясно от историята с мусаката. ЗАПОЧВА СЕ! Нема да има мира повече. Свободният и щастлив живот приключи, само да ви кажа. Предстоят само ограничения и кризи, докато се изпълни десетилетката и т.нар. Голям Рестарт. Хайде със здраве!
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Taka е няма месо за всички, затова на средната класа се казва колко нехуманно се третират живорните, колко вредно е месото ... а като отидеш в ресторанта богаташите сал паржоли мууат ...
56
4
 
2
 
! Отговори
Тодор ЖИВКОв преди 2 години
А междудругото Турция от кога и защо се подмазва на Русия ?За какво й е на Турция руска военна техника ?Ако Турция е РУСОФИЛ, защо тогава не иска да е в ЕВРАЗИЙСКИЯТ СЪЮЗ ?!Аз пазарувам от руски магазин БЕРЬОЗКА , защото наистина харесвам Руски неща и съм истински русофил, въпреки че съм аут сайдер !
55
1
 
11
 
! Отговори
Вагон ресторант преди 2 години
Стига с тези пропаганди на Дойче веле, пътуването с БДЖ може и да не е толкова комфортно, но поне е евтино.
54
3
 
6
 
! Отговори
Грета Г лъмберг преди 2 години
Ами дайте да ядем хора тогаз
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда на двуличието 2030
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не говорим за нас и аз ще си ям каквото искам, говорим за бъдещите поколения, развитието не спира до нас, а какво ще оставим след нас.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-добрата храна за човека са плодовете. с плодове са се хранели адам и *** в райската градина. обаче днес плодовете-хубавите, свежи, зрели плодове- са най-скъпото и най-недостъпно нещо за трапезата. а и плодовете не могат да се гледат в индустриални цехове. те искат почва, светлина, вода... но от лакомия човечеството само сряза клона на своето благополучие, унищожи природата и сега ще яде пресовани лабораторни насекоми и жилава трева от контейнери вместо вкусни, ароматни плодове...
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще си ям телешки пържоли и мусака, тревата и буболечките си ги пазете за вас.
49
2
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Ето такива коментари ме карат да си мисля, че има много хора които няма да прескочат пропастта на развиващо се общество, ще отпаднат от еволюционния план. Нетолерантни, тесногръди, автоматично тези описания подсказват, че живеят в собствен балон.
48
3
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Пак ще го напиша специално за 31.Нормално ли е бикът да умира 40 минути? ----///---- Ти къде видя бик да умира 40 минути? Това са твърдения на някоакъв активист, който има интерес от тази истерия и става дума за случка НЯКЪДЕ, "извън ЕС". В България никой никога не е убивал животни по такъв начин - напротив, нещата се приключват за секунди. Между другото, еврейският ритуал за клане е изисквал да се източи кръвта на животното приживе, заради което арийците и са ги наритали по концлагерите.
47
4
 
10
 
! Отговори
Прав ви път! преди 2 години
Тия дето искат - могат да се пробват направо да фото-синтезират! Успех желаем!