Ужасяващият път на животните до чинията

На ЕП ще представят за гласуване предложения за промяна на законодателството
23 яну 2022 22:24, Петя Славова
171
Ужасяващият път на животните до чинията
Снимка: БГНЕС

Крави, затънали в екскременти, изпопадали от изтощение на пода на камиони, овце, подкарвани към корабите с електрошокове, птици, натъпкани в тесни клетки. Транспортът на животни в ЕС често е мъчение, пише "Дойче Веле".

Някои животни умират още по пътя

Гледките са трудно поносими: счупеният рог на една крава е покрит със засъхнала кръв. Чипът на ухото с буквите HU - за Унгария - издава откъде е животното. Много от животните, отглеждани в Европа, са предназначени за износ в страни извън ЕС. Те прекарват дни и дори седмици, наблъскани в камиони или параходни контейнери, където страдат от жега, обезводняване и различни болести. Много от животните умират още по пътя.

Разтърсващи кадри на измъчени животни

"По-добре пий една ракия преди да гледаш това видео", казва Габриел Паун, който предостави на ДВ видеоматериал с разтърсващи кадри, събрани от него самия. Той работи за Animals International - организация, защитаваща животните. Във видеото се виждат например крави, затънали в екскременти и паднали от изтощение и жега на пода на камиони. Или пък овце, които биват подкарвани към корабите с удари или електрошокове. Има и кадри на дилетантски кланета на животни в страните, за които са предназначени. Към тях спадат например Саудитска Арабия, Ливан, Либия и Израел.

Дълги години Габриел Паун и други активисти са документирали изтезанията над животни както в ЕС, така и извън територията му. Те многократно са си имали неприятности с полицията и от страх често са снимали тайно. В Словения, например, Паун бил принуден от полицай с пистолет в ръка да подпише акт за глоба. А самият Паун преди това извикал полицията, за да им покаже критичните обстоятелства на транспорт за животните. "Там нямаха никакво понятие, че съществуват европейски закони, които забраняват подобни неща. Тези закони би трябвало да осуетяват транспортирането на животни в камион, когато температурите навън са такива, че направо разтопяват асфалта, а животните мрат в каросерията", казва активистът.

Над 3,8 млн. животни се превозват всеки ден през територията на ЕС. Част от тях са предназначени за износ в трети страни - а до там транспортните пътища са още по-дълги и мъчителни. Само през 2020 от ЕС са били изнесени близо 3 млн. живи овце и агнета за страни като Йордания, Саудитска Арабия и Израел.
Пуйкив клетки на път из ЕС.

Скоро на ЕП ще бъдат представени за гласуване предложения за промяна на законодателството с цел защита на животните. Конкретно в тях става дума за ограничаване на времето за транспорт по суша, по вода и във въздуха, както и за генерална забрана за транспорт на бременни животни и на сукалчета. Тези забрани биха били по-строги от въведените през 2005 година.

Често обаче проблемите си остават - дори и при нови по-строги правила. Било защото правилата невинаги са прецизно формулирани, било защото няма достатъчно квалифициран персонал, който да контролира спазването им, или защото в повечето страни, за които е предназначен износът, законите в защита на животните са значително по-либерални, отколкото в ЕС.

Габриел Паун е виждал ужасяващи сцени при разследванията си в страни извън ЕС. "Първо пробождат очите на бика, за да не вижда нищо, след това срязват сухожилията между копитата му, за да свалят голямото животно на земята, а после му нанасят множество удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути", разказва Паун.

Аграрното лоби също се бори срещу затягането на законите в защита на животните. Независимо от всички съпротиви, все пак се очертава прелом в мисленето. А Еврокомисията вече обяви, че ще преработи действащите правила за транспорт на животни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
идеята за незаменими аминокиселини идва от едно изследване от началото на 20 в., когато на група доброволци дават готови смески с протеини и изследват какво ще из.акат на другия ден. из.аканите аминокиселини се счели за заменими, а неиз.аканите за незаменими. обаче на учЕните изобщо не им дошло на ума, че може тялото да не иска нито едните, нито другите, но просто да успява да изхвърля едните по-бързо, и по-лесно, а другите по-бавно и трудно. и с това мъките на науката за храненето започнали..
45
8
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Не търси конспирация във всичко, ще живееш живот изпълнен с надежда и далеч по-щастлив. Недостига от животински продукти, ще става все по сериозен, насекомите се отглеждат по-лесно и в хиляди повече на много по-малко място и продукцията е по-евтина. Не е пропаганда, а пълна истина. Има два варианта за човечеството, всеки да започне да отглежда животни и да се изхранва, което за модерното общество е немислимо, другият вариант е измислянето на нови методи за изхранване и разпространение на храната
44
8
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Това че сме хищници не ни дава право да сме садисти .А и не сме хищници и ловци ние дори не даваме шанс на храната си да избяга.Ние сме най-смешното поколение от всички
43
5
 
18
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Може да се живее единствено с месо и животински продукти и да си в отлично здраве и дълголетие - пример Монголия. А да се живее на плодово-растителна диета е унищожително за организма и психиката, и не може да се наваксат липсите дори с купища "добавки" - пример - всеки вегетарианец, задържал се повече от година на тази абсурдна и нечовешка диета.
42
1
 
12
 
! Отговори
Вие икономиката ли преди 2 години
Абе вие икономиката ли искате да бутнете! "пътя на животните до чинията" си има ЦЕНА! - пише я на етикетчето със срока и нищо повече! От сегашноното поколение КОЙ е отгледал животно с обич по първичното му предназначение? И после собственоръчно да го направил максимално безболезо? Кой има право да коментира тогава???
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще помоля учЕните защитници на повишената консумация на протеини да обяснят как и защо в тялото се формират: пероксинитрит /в митохондриите/, 6-аминоурацил; гликацията на крайните метаболитни продукти; свободните радикали от пикочната киселина и ефектът на амоняка формиран в организма от повишената консумация на протеини. за веганите- целулозоядци- какъв е ефектът от повишените нива на постпрандиален бактериално-генериран чревен метан върху общите нива на токсичност в организма?
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте етикета и купувайте това което можете да си позволите и ви се вижда максимално честно. Яйцата от свободно гледани кокошки са по-скъпи, но пък животинките живеят по-добре. Ако е по джоба ви, купувайте тях.
39
3
 
21
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Мечтата на глобалистите милиардери - да ни хранят със смлени насекоми и ларви. Естествено, произвеждани в притежаваните от тях заводи. Пропагандата е с пълна сила, наблюдавайте
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще го напиша специално за 31.Нормално ли е бикът да умира 40 минути? И да твърдиш че си нормален? Много бързо забравихте болестта луда крава. Че и говориш за други планети. Скоро такива като тебе няма да ги има на ТАЗИ планета. Няма да ви изтърпи. Ще има нещо по сериозно от лудата крава.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е подаграта е патология на богаташите, които могат да си позволят месо. Но бъдещето не е розово за месоядните, прекалено много хора на тази Земя. Водим две непрестанни войни, за недостига на белтъчини и срещу раждата и двете печелят, затова набавянето на протеин в бъдеще ще трябва да бъде от насекоми, затова се правят ферми.
36
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
И не само този коментар! "Нов ред", това е...
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментарът до 31 защо го няма?
34
1
 
7
 
! Отговори
Гг преди 2 години
До всички ***! Планетата няма капацитета напълно безопасно да изхрани населението само с трева. Дайте доказателство имще стана веган веднага. Поредния план. И после конспирации. *** овце!
33
2
 
16
 
! Отговори
БГ ЕС ЕС МЕДИИ! преди 2 години
В БРЮКСЕЛ СТОХИЛЯДЕМ МИТИНГ за наци-вакси политиката! А тука кокошки ми показват!
32
1
 
11
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Плебса треа буболечки да яде, месото е само за богоизбраните...ше спасим земята така...
31
3
 
1
 
! Отговори
Ще ги ядем преди 2 години
Преизпълнени от състрадание към всички живи същества. Според принципите на будизма. Не знам как е на пали, но на санскрит подходящата мантра при ядене на месо звучи така: Сарвадживешу карунаван ахам асми.
30
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""Първо пробождат очите на бика, за да не вижда нищо, след това срязват сухожилията между копитата му, за да свалят голямото животно на земята, а после му нанасят множество удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути" - Ама биволска опшка баят си я бива. Вижте - ние сме ловци и сме полухищни. Ако не ви харесва - супер - отричайте си биологията и се отделяйте на друг вид. На нормалните, не ни пречите ... засега.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oсвен да се наложи световно мбарго на Щатите,защото от там се пропагандира световна търговия, и че всичко се свежда до пари.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Независимо от всички съпротиви, все пак се очертава прелом в мисленето." - Няма прелом в мисленето, има корпоративни интереси. Дайте ми 5 години и голям бюджет и ще накарам комунсити, да си мислят, че пеперуди, продаващи лемонадка за акционерно дружество, за да бранят права на дъртите нацисти. Главите им са полукухи, а малкото съдържание вътре е по-плоско от вярванията им за Земята ...
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защитата на животните е отпреди ес и ще я има и след ес. Не я идентифицирайте с разните еврокомисии и либерални сбърканяци. От ек просто ви хвърлят прах в очите, че уж ги е грижа и че уж са добронамерени. Ако покрай всичко това все пак има възможност да се подобри положението на животните, е добре дошло.