Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност

Джо Байдън обсъди с евролидери напрежението НАТО-Русия
25 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
248
Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност
Снимка: БГНЕС, архив

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че над 8000 американски военни са в режим на повишена бойна готовност да бъдат използвани за подсилване на НАТО при нужда. Кърби заяви, че стъпката е предприета, за да се уверят съюзниците в НАТО и за „изпращане на много ясен сигнал до Путин, че ние вземаме насериозно задълженията си към НАТО“. Кърби също заяви, че към момента „е много ясно, че руснаците нямат намерение да действат в посока деескалация.“

„Още един път ще кажа - тези военни не са натоварени със специфична мисия. Няма издадена заповед за прехвърлянето им. Това, което министърът на отбраната им е наредил, е да бъдат готови да тръгнат, дори и по-рано, отколкото се е случвало преди”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Още по темата

Засега е ясно, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани вътре в самата Украйна.

Снощи Джо Байдън обсъди ситуацията с лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Италия, Полша, Европейския съюз и НАТО. Американският президент заяви, че има „пълно единодушие“ между Съединените щати и европейските лидери по въпроса за руската военна заплаха по украинската граница.

Според Белия дом видеосрещата продължила час и 20 минути е част от „тясната консултация и координация с трансатлантическите съюзници.“

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие". В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. "В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БТА.

Русия настоява, че няма намерение да влиза в Украйна, но уверенията не са достатъчни за Вашингтон и съюзниците. Притесненията са заради струпването на десетки хиляди руски военни по границата с Украйна. В страната Русия контролира Крим и подкрепя сепаратистка армия в източната част. За намаляване на напрежението Москва представи искания, сред които гаранции Украйна да не бъде включена в НАТО. Съединените щати и като цяло НАТО отхвърлят подобни искания и предупреждават за сериозни икономически санкции, ако Русия не деескалира напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
9
 
19
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Най голямото зло за Европа се казва сащ. Напомпаха украинските националисти с оръжие и ги подстрекават да го ползват, та да им продадат още. Почти 80г. след последната война, окупационните американски войски не са напуснали нашия континент. С *** гейове и прочие извратеняци, управляващи Европа, нищо добро не ни чака.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо първо научи, каква е разликата между царска Русия и Болшевишката Русия. После ще говориш за история некадърник.
93
9
 
16
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
Аз съм за руснака! Колкото и да са гадни ....има си и хубавата страна. Те са малко по нормални в света от извратени типове. Колко черни има в Русия и защо те не искат да мигрират, имигрират и емигрират там. А?...Като натрият носовете на европейските пръдльовци понятия като ***, лизбийки, травестити, ***.... ТО.... всичко перверзно ще изчезне.... Ще дойде времето и за Африканския континент...... Химерика....Ще стане една нормално човешка руска планета... Искате ли?....
92
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Христов охльов обадиха ти се от централата да дойде да защитаваш лилипута ли? Ами айде да поспорим по история? Да те видим, какво си учил
91
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агресор номер 1 в Европа - Русия. Доказано в историята. Успех на Украйна и всяка държава искаща да си върне независимост от тея влечуги.
90
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски-Афганистан ще стане. Друго няма да постигнат ама поне тоя път бели хора бежанци ще прескачат оградите а не ония чалмистите с любовниците си харем кози
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Black Sea,Укрите твърдят, че руснаците готвят диверсии с цел, че уж укрите са предизвикали войната. Руснаците и тв твърдят същото за Украйна. И двете страни трупат военна мощ по границата, като и двете страни твърдят, че другата разполага войска и техника по незнайни причини... къде е истината? Кой ще надне първи? :)
88
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те Германия не можаха да победят ... Сащ щели да премахнат :) Клоун И после, какво ще правиш... ще печеш чушки лятото с чушкиоека на баба си ли :)) Или ще пишеш по Русия Интернет или технологии...ало те нямат технологии.... всичко е западно:))) циркаджия
87
5
 
19
 
! Отговори
Провокация преди 2 години
Докато трае този спектакъл, Украйна с оръжието дадено му от запада готви касапница в Донбас и ако това стане наистина Русия ще мачка всичко по пътя.
86
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
За къде се стягатпък тия? Щом няма да ги пращат в Украйна къде? Кого да подсилват след като Украйна е тази под заплаха?
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че Русия харесват само комунистическите галеници. Това са деца и внуци на полицаи, военни, учители и тн от времето на соца. Тези, които са били облагоделствани. Сега като са равни с другите, това не им харесва и милеят онези времена.
84
3
 
8
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Да 105. Нещо май ти е мътна главата. Никой не смята да напада Русия. Целта е тя да не нападне Украйна. Желание демонстрирано непрекъснато в последните 1-2 години.
83
1
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Това е поредното пошло шоу,в което крадеца вика дръжте Крадеца.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 100 АнонименАмериканците знаят , че могат да бъдат ликвидирани още на път към ***
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82, Споко, ще избиеш и 1,000,000 българи !!!
80
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Лично аз никъде не съм писал за освобождаване. Никой никого не освобождава, а го прави зависим. Това е ясно за всеки нормален. Това, което казвам, че Русия е като другите империи, а вие превъзнасяте другите, дето са същата стока.
79
1
 
0
 
! Отговори
запознатА путка преди 2 години
и то многоПроста.
78
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука много неуии има още по история. Въпреки ,че е 2022г. Кой си стисна ръката с Хитлер 40г , за пакт и нападение над Полша ?Кой влезе в Румъния, Чехия, Словакия, България без да е канен ? Кой се опита да оцени Пирин от България в полза на макетата? Кой бута 100г Сърбия против България? Точно така отговора е един рускии алкохолик с мустак и книгата му. Само атака нито крачка назад с тея империалисти
77
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всички призоваващи за война, марш в Украйна и почвайте. То лесно от клавишите да призовавате. И какво мислите, че Путин с водка ще ви посрещне, а няма да ви тресне нещо по краааатуните? И наистина, чао, Земя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
76
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да ви светна Никой в България няма да умира. Путин може да държи русофилите във военна несвяст, но нормалните хора това не ни впечатлява.